Μια διαφορετική συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Α/συνεχεια.

«Κάθισα στο πάτωμα και το ξεφύλλισα, λίγες στιγμές αφότου έφτασε στα χέρια μου. Μια συλλογή διηγημάτων με θέμα Eπιστροφή στο χωριό. Λουλούδισαν οι τοίχοι. Ευώδιασε επαρχία το σαλόνι μου. Μας είχε ζητηθεί εσωτερικός μονόλογος. Εσωτερικό μονόλογο κάνω και τώρα, ευγνωμονώντας τη ζωή που μου πρόσφερε χωριό για να επιστρέφω, για να μπορώ τελικά να γίνομαι μέρος μιας τόσο μυρωδάτης έκδοσης…».

(Κωνσταντίνα Τασσοπούλου,
Β’ βραβείο στον Α’ Διαγωνισμό
Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας)

Δέκα βραβευμένα διηγήματα, 10 ιστορίες που ξεχώρισαν, 10 διαφορετικές ματιές σε ένα θέμα…
Η Συλλογή Διηγημάτων Επιστροφή στο χωριό-Δέκα ιστορίες που ξεχώρισαν, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις Α/συνεχεια.
Στη συλλογή δημοσιεύονται τα δέκα καλύτερα διηγήματα του Α΄ Διαγωνισμού Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας που οργάνωσε και υλοποίησε ο Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια.
Τα Καστέλλια είναι ένα χωριό της Φωκίδας που ζει κάτω από τη σκιά της Γκιώνας και των μεταλλευτικών εταιριών που εκμεταλλεύονται τα πλούσια κοιτάσματα του βωξίτη, κρατώντας την περιοχή στην αφάνεια και την υπανάπτυξη. Στόχος του Συλλόγου ήταν με το διαγωνισμό να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε ανθρώπους που γράφουν να συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό όπου οι μόνοι περιορισμοί ήταν το θέμα, η έκταση του κειμένου και η γραφή που θα έπρεπε να έχει τη μορφή του «εσωτερικού μονολόγου».
Το πρόσωπο του Στέλιου Ξεφλούδα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Εκ των ιδρυτών της περίφημης Σχολής της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε στα Καστέλλια το 1899, και θεωρείται ο άνθρωπος που έφερε τον «εσωτερικό μονόλογο» στην Ελλάδα. Καθώς είναι αρκετά ξεχασμένος σήμερα, θεωρήσαμε σκόπιμο να τον επανασυστήσουμε στο αναγνωστικό κοινό, φέρνοντας το όνομα και το έργο του στην επικαιρότητα. Κάτι που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό!

Το βιβλίο
Στη συλλογή διηγημάτων περιλαμβάνονται έργα νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία συγγραφέων, γνωστότερων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων, που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 94 διηγήματα που μετείχαν στο διαγωνισμό!
Ιστορίες για το χωριό και τη σχέση μας με αυτό, για το παρελθόν αλλά και το παρόν, για τις επιστροφές στους ίδιους τόπους του βιώματος και της μνήμης. Οι πολύ διαφορετικές ματιές, αλλά και οι διαφορετικοί τρόποι γραφής κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την ανάγνωση των διηγημάτων.
Από τις συνεχείς μετακομίσεις μιας φοιτήτριας και τη σπαρταριστή ματιά στην κοινωνία της Πάτρας, μέχρι τα βιώματα του Εμφυλίου και τα όνειρα ενός άστεγου. Από τη νοσταλγία της παιδικής ηλικίας μέχρι τη σημερινή πραγματικότητα που προβάλλει στις αστείες αλλά και στις δραματικές πτυχές της, οι συγγραφείς μας παρουσιάζουν με τον τρόπο τους το πρόσωπο της σημερινής Ελλάδας.
Το ταλέντο περισσεύει κι ευτυχώς που δίνεται ο χώρος να ακουστούν τέτοιες φωνές! Μακάρι να δούμε πολλές τέτοιες συνεργασίες συλλόγων και εκδοτικών οίκων και στο μέλλον.
Ο Σύλλογος πάντως έχει ήδη προκυρήξει και το Β΄ Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα Έγκλημα στο χωριό.
Οι συγγραφείς των δέκα διηγημάτων είναι οι:
Κατερίνα Χαραλαμποπούλου, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Άνθιμος Νοταρίδης, Δώρα Διέννη, Παναγιώτης Κεχαγιόγλου, Χρήστος Θωμάς, Μαρία Δασκαλάκη, Γεωργία Χιόνη, Μίνως Σκουντάκης, Αντιγόνη Κατσαδήμα. Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζονται τέσσερα αερόστατα. Είναι πίνακες του γνωστού ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ελευθερίου και αναφέρονται σε πασχαλινό έθιμο των Καστελλίων Φωκίδας.

τιμή 10 ευρώ
Εκδόσεις Α/συνεχεια
Ανδρονίκου 18 Γκάζι
τηλ: 210 3845870

 

Κώστας Στοφόρος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!