Φέτος κλείνουν ακριβώς δέκα χρόνια από τότε που από τις εκδόσεις Α/συνεχεια κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Διαγωνισμού Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας». Το θέμα τότε ήταν «Επιστροφή στο χωριό».

Ήταν ένα τόλμημα για όλους. Ο Σύλλογος ενός χωριού της Φωκίδας, να διοργανώνει τέτοιου είδους διαγωνισμό. Άραγε θα άντεχε στο χρόνο;

Να λοιπόν, που παρά τις κάθε λογής αντιξοότητες, την ανύπαρκτη ως εχθρική στάση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων σε σχέση με την πολιτική του βιβλίου και την προώθηση της ανάγνωσης, που ο μικρός μας Σύλλογος και η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα κυκλοφόρησαν το έκτο βιβλίο της σειράς και ήδη οδεύουμε στον 7ο Διαγωνισμό!

O 6ος Διαγωνισμός που είχε ως θέμα «Το τρένο» συνδιοργανώθηκε –όπως και ο προηγούμενος με θέμα «Το σχολείο»– με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το λογοτεχνικό περιοδικό literature.gr.

Ο Διαγωνισμός έχει γενικότερα ως στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού αλλά και την ανάδειξη νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και τον γραπτό λόγο. Ο Στέλιος Ξεφλούδας γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα Καστέλλια, ανήκε στην περίφημη Γενιά του ’30, ήταν από τους ιδρυτές της περίφημης «Σχολής της Θεσσαλονίκης» και θεωρείται ως ο εισηγητής του «εσωτερικού μονολόγου» στην Ελληνική Λογοτεχνία.

Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν υπηρετηθεί –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας– και οι δυο αυτοί στόχοι, αφού και παρακινήσαμε για γνωριμία με το έργο του Στέλιου Ξεφλούδα, αλλά και πολλοί από τους νέους συγγραφείς που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έχουν σημειώσει μια αξιόλογη πορεία στα ελληνικά γράμματα.

Η ιδέα ώστε το θέμα του τελευταίου διαγωνισμού να είναι το τρένο συνδέεται με τη μεγάλη σημασία που έχει τόσο για τα Καστέλλια, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ο Σταθμός του Μπράλου στενά συνυφασμένος με την ιστορία του χωριού μας κινδύνεψε να καταργηθεί!

Με μεγάλους αγώνες των κατοίκων επανήλθε το τρένο στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι, που είχε προσωρινά καταργηθεί με την έναρξη λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που περνά πλέον από την περιοχή των Θερμοπυλών. Ο ιστορικός σταθμός του Μπράλου, θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να αναδειχθεί. Διαλέγοντας το τρένο ως θέμα του Διαγωνισμού θέλουμε να κάνουμε γνωστό αυτό το κρίσιμο ζήτημα και να συμβάλλουμε κι εμείς στη διατήρηση της γραμμής και την αξιοποίησή της.

Επιπλέον θεωρώντας το τρένο ως το μέσο μεταφοράς που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, ελπίζοντας ότι κάποτε όλη η Ελλάδα θα δικτυωθεί και… σιδηροδρομικά.

Ως θέμα του επόμενου 7ου Διαγωνισμού «Στέλιος Ξεφλούδας» επιλέξαμε «Το Κάστρο», θέλοντας να δώσουμε έμφαση στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων των Καστελλίων, τα οποία άλλωστε οφείλουν και το όνομά τους σε ένα κάστρο…

Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μετείχαν:

– Εκ μέρους του Συλλόγου ο επίτιμος πρόεδρος Δημήτρης Χαλατσάς, δικηγόρος- συγγραφέας και ο αντιπρόεδρος Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος-συγγραφέας.
– Από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης η διευθύντριά του Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή.
– Από το literature.gr η διευθύντριά του Ντίνα Σαρακηνού.
– Η φιλόλογος και συγγραφέας Δώρα Κασκάλη.

Υ.Γ.: Το βιβλίο αφιερώθηκε στη μνήμη του Αθανάσιου Γραμματικού που αγκάλιασε και στήριξε ως πρόεδρος του Συλλόγου την ιδέα του διαγωνισμού και της Άννας Τσιλιγκιρόγλου-Φαχαντίδου, μιας ξεχωριστής γυναίκας που συμμετείχε και διακρίθηκε στον διαγωνισμό μας, αλλά έφυγε από τη ζωή πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα…

Το βιβλίο επιμελήθηκε ο Γιάννης Φαρσάρης και μπορείτε να το διαβάσετε ελεύθερα εδώ: www.openbook.gr/to-treno.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι έργα του Τριαντάφυλλου Ελευθερίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!