Το Ινστιτούτο Ενδογενούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – ΙΝΕΠΑ σας προσκαλεί στην ομιλία του Κώστα Μελά με θέμα: «Ελληνική Οικονομία – Το παραγωγικό τοπίο δέκα χρόνια μετά την κρίση».

Το μνημονιακό αφήγημα με βάση τα οικονομικά προγράμματα προσαρμογής, εκτός από τον στόχο της εξισορρόπησης του δημοσιονομικού και εξωτερικού ελλείμματος, εμπεριείχαν εγγενώς, που απορρέει από την ίδια την λογική που τα διέπει, και τον στόχο της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα ίδια, αυτά καθ’ αυτά, τα βάναυσα κοινωνικά και αναποτελεσματικά οικονομικά μέτρα, που εφαρμόστηκαν και οδήγησαν στην αποσάθρωση μεγάλου μέρους της υπάρχουσας παραγωγικής βάσης, με το σκεπτικό ότι ήταν πλήρως αναποτελεσματική, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Υπάρχει σαφής σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Το μνημονιακό αφήγημα συνεχίζεται με την υπόθεση ότι μετά την βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή (η οποία είναι εγγενώς αναπτυξιακή!!!) θα αρχίσει σιγά –σιγά να κτίζεται μια νέα παραγωγική βάση, η οποία θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις προσαρμοσμένες στο διεθνή ανταγωνισμό, με εξαγωγικό προσανατολισμό, θα ενσωματώσουν καινούργια τεχνολογία κτλ.

Εκ του αποτελέσματος πλέον, δέκα χρόνια μετά τα οικονομικά προγράμματα προσαρμογής, η αυταπάτη και απάτη αυτής της στόχευσης, εμφανίζεται περίτρανα στο πάλκο της ιστορίας.

Αυτή λοιπόν την αυταπάτη-απάτη, που είναι συνυφασμένη με τη λογική των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε σε αυτή την εκδήλωση-ομιλία.

Την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 19:30, στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!