Ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Βουλής η συγκρότηση της σχετικής επιτροπής

 

Τη συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, ανακοίνωσε την Τρίτη η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην εισαγωγική ομιλία της, υπογράμμισε ότι η συγκρότηση της επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς την ελληνική κοινωνία και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για δικαιοσύνη και αλήθεια και τόνισε πως η αποστολή της επιτροπής αποτελεί αίτημα του λαού και της κοινωνίας και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, στόχος της επιτροπής είναι «να ελεγχθεί, να αποκωδικοποιηθεί και να αναλυθεί το δημόσιο χρέος που εδώ και πέντε χρόνια χρησιμοποιείται ως άλλοθι υπαναχώρησης από θεμελιώδεις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου και από αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα και ελευθερίες αλλά και ως εργαλείο καταδυνάστευσης και εξανδραποδισμού του λαού». Ακόμα, να αναζητηθούν όλες οι παράμετροι και οι συμβάσεις που στοιχειοθετούν και συγκροτούν το χρέος, να αντιστοιχηθούν τα δάνεια στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους δαπανήθηκαν τα αντίστοιχα ποσά και να διερευνηθεί ποιο μέρος των δανείων διασπαθίσθηκε σε συμβάσεις διαφθοράς, μίζας, διαπλοκής, ποιο μέρος καταβλήθηκε απευθείας στους δανειστές, ποιοι τόκοι έχουν πληρωθεί και πώς συμφωνήθηκαν.

«Η απλουστευτική αφήγηση “η Ελλάδα χρωστάει” ή “οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν”», τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, «που μεταφράζεται σε καταναγκαστικές θυσίες χάριν της αποπληρωμής, παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Ανθρωπιστικού Δικαίου». «Το ερώτημα», συνέχισε, «ποιο τμήμα των δανείων, πράγματι, δαπανήθηκε σε κοινωνικούς σκοπούς, σε συλλογικούς σκοπούς και ποιο τμήμα των δανείων εξανεμίσθηκε ερήμην του λαού και εν αγνοία της κοινωνίας» είναι συνυφασμένο με το ερώτημα «ποιο τμήμα του χρέους είναι νόμιμο και ποιο τμήμα του χρέους είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο, είναι δηλαδή παράνομο και μη οφειλόμενο».

«Οι αποδεδειγμένες, ομολογημένες και συνομολογημένες υποθέσεις διαφθοράς -ενδεικτικά αναφέρομαι στις υποθέσεις της Siemens ή των εξοπλιστικών προγραμμάτων – έχουν αναντίρρητα και αποδεδειγμένα συμβάλει στη διόγκωση του δημοσίου χρέους. Αντιστοίχως, στη διόγκωση του δημοσίου χρέους έχουν συμβάλει πρακτικές συνομολόγησης λεόντειων ρητρών, επιτοκίων και τόκων, που εκτίναξαν στην κυριολεξία το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

 

Αρωγός η κοινωνία

«Το αίτημα λογιστικού ελέγχου του χρέους πηγάζει από την ίδια την κοινωνία στην οποία το Κοινοβούλιο θα αναζητήσει στηρίγματα και αρωγούς. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στη χώρα μας το αίτημα αυτό είναι ζωντανό εδώ και αρκετά χρόνια και έχει υλοποιηθεί η κατάκτηση μιας κοινωνικής διεκδίκησης, μέσα από κινήματα και μέσα από πρωτοβουλίες, στις οποίες έχει πρωτοστατήσει η Σοφία Σακοράφα», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε πως «εκτός από κοινωνικό αίτημα, ο λογιστικός έλεγχος αποτελεί και θεμελιώδη υποχρέωση και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας προς τις νέες γενιές και προς τις επόμενες γενιές. Γιατί όταν μιλούμε για χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί και όταν το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής του εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες, εκείνο που πρέπει να είναι συνείδηση όλων είναι ότι καλούνται να πληρώσουν ένα χρέος που δεν δημιούργησαν γενιές οι οποίες δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για τη δημιουργία του. Τέλος, το ζήτημα του χρέους τίθεται με κεντρικό τρόπο στο δημόσιο διάλογο σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και είναι επιτακτικό τα Κοινοβούλια να έχουν όχι μόνον λόγο αλλά και γνώση των θεμάτων και των αιτημάτων, ώστε το ζήτημα του χρέους, ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, να μην μετατρέπεται σε αφορμή για νέου τύπου ενδοευρωπαϊκούς ρατσισμούς, όπως ο ρατσισμός που θέλει τους λαούς του Νότου να είναι άχρηστοι, τεμπέληδες και οφειλέτες, ρατσισμός ο οποίος τελικά διαρρηγνύει τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής συνύπαρξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Πρωταγωνιστές η Σ. Σακοράφα και ο Ερίκ Τουσέν,

Κεντρικό ρόλο στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής, αναλαμβάνουν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο ειδικός επιστήμονας για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους, Ερίκ Τουσέν. Η Σοφία Σακοράφα στην παρέμβασή της τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά αρνήθηκαν επίμονα και σκόπιμα το λογιστικό έλεγχο του χρέους, αρνήθηκαν δηλαδή την αποκάλυψη της αλήθειας. «Αρνήθηκαν την απονομή της Δικαιοσύνης. Αρνήθηκαν το ξεσκέπασμα πράξεων, παραλείψεων και ενεργειών συγκεκριμένων προσώπων που υπηρετούσαν τις συγκεκριμένες πολιτικές που μας έφτασαν μέχρι εδώ. Το αρνήθηκαν περίπου με τη λογική “δεν θα βάλω εγώ τα χέρια μου να βγάλω τα μάτια μου”», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η σημερινή κυβέρνηση όμως έχει μια άλλη λογική. Προσκαλεί την κοινωνία των πολιτών να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, πάνω δηλαδή στα βαθιά αποτυπώματα, στις ανοιχτές πληγές που άφησαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν». Εξηγώντας την αποστολή της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος τόνισε ότι: «η Επιτροπή δεν είναι τίποτε άλλο από τη χαμένη αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μιας ολόκληρης κοινωνίας. Δεν είναι τίποτε άλλο από το να γίνει η αλήθεια κτήμα του λαού μας».

Ο Ερίκ Τουσέν κατέστησε σαφές πως το «αθέμιτο δημόσιο χρέος, είναι ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί χωρίς το σεβασμό στο γενικό συμφέρον. Είναι ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί για να ενθαρρύνει συγκεκριμένα συμφέροντα μίας προνομιούχου μειοψηφίας. Ένα παράνομο χρέος, είναι ένα χρέος που έχει αναληφθεί χωρίς σεβασμό στο Συνταγματικό Δίκαιο ή στην ισχύουσα έννομη τάξη στη χώρα η οποία ανέλαβε αυτό το χρέος και στη ζώνη στην οποία δημιουργήθηκε αυτό το χρέος.

Επονείδιστο χρέος, είναι είτε ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί από ένα δεσποτικό, αυταρχικό καθεστώς, είτε ένα χρέος το οποίο έχει αναληφθεί με παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μη βιώσιμο χρέος, επαχθές, είναι ένα χρέος του οποίου η εξόφληση εμποδίζει τους πολίτες μίας χώρας να απολαύσουν και να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ένα χρέος θεωρείται αθέμιτο, όταν αναλαμβάνεται προς όφελος του συμφέροντος μίας συγκεκριμένης μειοψηφίας και εις βάρος του γενικού συμφέροντος».

Αναφερόμενος στους στόχους της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους τόνισε: «Θα εξετάσουμε ποιους στόχους επιδίωκαν, όταν αναλήφθηκαν αυτά τα χρέη από την Ελλάδα, για να εξυπηρετήσουν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών της Ευρωζώνης ή για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και αν ναι, ποια; Για παράδειγμα, αυτά ορισμένων ιδιωτικών μεγάλων τραπεζών. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε με αυστηρά επιστημονικό τρόπο και σε βάθος».

 

Σημαντικό όπλο

Συμπερασματικά, η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου συγκροτείται ακριβώς για να αναδείξει ποιο κομμάτι του χρέους είναι νόμιμο και ποιο δεν είναι. Αυτονόητο είναι ότι όταν υπάρχουν τα απαραίτητα πορίσματα και στοιχεία, σημαντικό μέρος των οποίων ήδη υπάρχει εν σπέρματι ή ακόμα και σε ανάλυση, αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν αναλόγως. Όπως άλλωστε τονίστηκε, ένα πόρισμα σχετικό με το παράνομο του χρέους ενεργοποιεί και τις τρεις λειτουργίες της δημοκρατίας, την Εκτελεστική, τη Νομοθετική-Κοινοβουλευτική και τη Δικαστική. Δεν έχει εμφανή «πολιτικό» χαρακτήρα, αλλά στόχευση σαφή και τεχνοκρατική. Μπορεί, όμως, να αποδειχθεί ένα μεγάλο πολιτικό και όχι μόνο όπλο. Αναμένουμε τη συνέχεια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!