Του Γιώργου Κυριακού

► Η μικρή Χρυσάνθη κάηκε στο σπίτι της στη μειονοτική Δερβιτσάνη. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κερί. Κάθε τρεις και λίγο η Δερόπολη πέφτει στο σκοτάδι από τις γενικές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού οι υποδομές έχουν παραμείνει ίδιες από το προηγούμενο καθεστώς. Εγκατάλειψη.

► Κι ο δεύτερος Αλβανός εισαγγελέας που «αυτοκτόνησε» τον Κωνσταντίνο Κατσίφα διώκεται ποινικά. Εμπλέκεται και με άλλη υπόθεση καταδίκης, σε φυλάκιση 8,5 χρόνων, ομογενούς που μίλησε σε ιστορική εκδήλωση για την αυτονομία του 1914. Τον Δεκέμβρη, που αναμένεται το πόρισμα, ποιος από τους δύο θα αναλάβει να τον «αυτοκτονήσει»;

► «Θα σας επιστρέψουμε τα χρήματα που σας έκλεβαν», υπόσχονται στους πολίτες οι νικητές των βουλγαρικών εκλογών. Δηλαδή «λεφτά υπάρχουν», που έλεγε κι ένας παλιόφιλος.

► Διαμάχη υπάρχει στην Κροατία για το νεκροταφείο των ναζί Ουστάσι, που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές: «Πρόκειται για θύματα(!), ανεξάρτητα από τον στρατό στον οποίο ανήκαν», αναφέρουν από την κυβέρνηση… Το παρελθόν στοιχειώνει.

► «Καταφέραμε για τους επόμενους έξι μήνες να μην αλλάξει η τιμή του φυσικού αερίου, κι επίσης κερδίσαμε αύξηση στην ποσότητα», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη. Στο κενό της Δύσης προχωράει η Ρωσία.

► «Πότε θα συμβεί δεν ξέρω, αλλά θα συμβεί μια μέρα», είπε ο Ράμα. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τέτοιες ιστορικές διαδικασίες και να καθορίσουμε ημερομηνίες», είπε ο Κούρτι. Για την ένωση Αλβανίας-Κοσόβου μιλούσαν. Ο Βούτσιτς σχολίασε: «Αν εγώ έλεγα για ένωση του σερβικού κόσμου, θα με κρέμαγαν στις Βρυξέλλες». Ψέματα;

► Κι ενώ ο πρωθυπουργός Ράμα και υπουργοί του διαψεύδουν τη «φύλαξη» μεταναστών που «προωθούνται» στην Αλβανία από τη Βρετανία, υπάρχει συμφωνία που ρητά αναφέρει ότι θα δέχονται χωρίς διατυπώσεις μετανάστες από τη Μέση Ανατολή οι οποίοι διασχίζουν τη Μάγχη. Απλά κοροϊδεύουν τον κοσμάκη.

► Απεργιακό κύμα έχει ξεσπάσει στο Κόσοβο για την αύξηση των μισθών. Η «αύξηση της παραγωγικότητας» είναι όρος για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., που προειδοποιεί ότι αν μέχρι τον Ιούλιο δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, κινδυνεύουν να χαθούν χρηματοδοτήσεις. Κάτι θυμίζει αυτό πάλι!

► «Ανάβουμε το φως σε 1.000 πόλεις με τα ίδια μας τα χέρια», λένε οι εργάτες και σε 7 ανθρακωρυχεία της Βοσνίας, ζητώντας αυξήσεις και σταμάτημα περικοπών και απολύσεων. Οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να κλείσουν τα ανθρακωρυχεία λόγω «πράσινης ανάπτυξης»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!