► Το αλβανοτσάμικο ίδρυμα Cameria Hasan Tahsini διοργάνωσε έκθεση φωτογραφίας έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αλβανίας. Μεταξύ άλλων εκτέθηκαν και χάρτες με εδάφη της ελληνικής επικράτειας από την περίοδο του πολέμου στην Τροία… Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, όμως, μας διαβεβαίωσε ότι είναι θερμός πολέμιος της αλλαγής των συνόρων. Ευτυχώς.

► Ο πρόεδρος Ράντεφ επανεξελέγη με 66% στη δεύτερη αναμέτρηση στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία: «Η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει παραχωρήσεις από εθνικές θέσεις όσον αφορά την ταυτότητα, τη βουλγαρική ιστορία και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας πέρα από τα σύνορα». Θα δούμε.

► «Η Κριμαία είναι ρωσική», υποστήριξε ο Ράντεφ σε προεκλογικό ντιμπέιτ. Δεν θα είναι απλά τα πράγματα για τον δυτικό παράγοντα, ειδικά τώρα, που το «κακό κομμουνιστικό παρελθόν» σταμάτησε να πουλάει στη Βουλγαρία.

► Σύμφωνα με έρευνα του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, το 47% των νέων μεταξύ 18-29 ετών στη Βοσνία θέλει να μεταναστεύσει. Πολύ επιτυχής η συμφωνία του Ντέιτον.

► Η Τουρκία απέρριψε με νότα διαμαρτυρίας τις επίσημες δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Εσωτερικών, που κατηγόρησε την Άγκυρα ότι παρενέβη στις βουλγαρικές εκλογές. Ο υπουργός Ράσκοφ είχε δηλώσει ότι 1.500 άτομα ψήφισαν μόνο σε ένα «εκλογικό τμήμα αποδήμων» στη Σμύρνη, κάτι που χαρακτήρισε αντικειμενικά αδύνατο. Υπενθυμίζεται ότι το μειονοτικό τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας έλαβε περισσότερες από 80.000 ψήφους σε 126 «εκλογικά τμήματα αποδήμων» στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Προύσα, όπου διαμένουν πολλοί Τούρκοι με βουλγαρική υπηκοότητα. Όχι, δεν παρενέβη η Τουρκία…

► Η αποχώρηση του αλβανικού κόμματος BESA από την κυβέρνηση Ζάεφ αναπληρώθηκε από το κόμμα «Εναλλακτική». Όλα αυτά για να μην πέσει η εν λόγω κυβέρνηση πριν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της «Β.Μ.» στην Ε.Ε. Η μέθοδος που ήδη εφαρμόστηκε για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζεται.

► Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Κούρτι συνεχίζει το βιολί του: «Αυτοδιάθεση-Ένωση με την Αλβανία όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Το ακούνε το βιολί από την Ε.Ε. μεριά, αλλά κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα δήλωσε η Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργός της Σερβίας. Έχουν καταγραφεί 117 περιπτώσεις βίαιων ενεργειών κατά Σέρβων στο Κόσοβο, και κανείς δεν ενδιαφέρεται.

► Συμφωνία ΗΠΑ-Ρουμανίας υπογράφτηκε για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ρουμανία έως το 2028. Είναι μια «πρωτοποριακή συνεργασία», είπε με νόημα ο ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζάστιν Φρίντμαν. Η περσινή συμφωνία αφορούσε δύο αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό Cernavoda της Ρουμανίας. Καθαρή ενέργεια, λένε. Χώρα καθαρή από Ρωσία και Κίνα, θα λέγαμε…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!