Του Γιώργου Κυριακού

► Μετά την ήττα του Τζουκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο, η Ανώτατη Εισαγγελία της χώρας ζήτησε από την Κροατία την αναθεώρηση της διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογράψει ο εκλεκτός των Αμερικανών απερχόμενος πρόεδρος.

► Η συμφωνία αυτή προέβλεπε το ακαταδίωκτο των Κροατών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά Μαυροβούνιων στο Σπλιτ το 1992, αλλά όχι των Μαυροβούνιων που κατηγορούνταν για παρόμοια εγκλήματα!

► Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, Μαυροβούνιοι του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Κροάτες βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στη φυλακή Λόρα το 1992…

► Ξεκίνησε στο σκοπιανό κοινοβούλιο η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος (προκειμένου να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα), που προϋποθέτει στήριξη από τα 2/3 των μελών του.

► Ήδη ο Μιτσκότσι, ηγέτης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, έχει εκδηλώσει άρνηση, ενώ αλβανικά κόμματα και σχηματισμοί διεκδικούν ως αντάλλαγμα αυξημένη επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας.

► «Η Βουλγαρία εφηύρε επιχειρήματα, για να εμποδίσει την πορεία μας προς την Ε.Ε.», είπε ο Σκοπιανός πρόεδρος. «Καταλαβαίνω τον πόνο του, διότι εγώ έθεσα το πρόβλημα των δικαιωμάτων των Βουλγάρων», απάντησε ο Βούλγαρος ομόλογός του. Μια ωραία ατμόσφαιρα!

► Το καζάνι όμως των μειονοτικών προβλημάτων, ακόμα κι αν ψηφιστεί με τα χίλια ζόρια (ή με άλλα μέσα, γνωστά από το 2019) το νέο Σύνταγμα, θα ξεσπάσει από την αλβανική μειονότητα. Εκεί θα δούμε (ξανά) την… επιτυχία των Πρεσπών.

► Έρευνα του αγγλικού ιδρύματος Sanctuary Foundation σχετική με τη μετανάστευση των νέων Αλβανών προς τη Βρετανία κατέληξε ότι μεταναστεύουν πιστεύοντας ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει καμιά ευκαιρία εργασίας. Ε καλά, δεν χρειαζόταν και κοτζάμ έρευνα…

► Οι τιμές ακινήτων στα παράλια της Αλβανίας φτάνουν μέχρι και 3.500 ευρώ/τ.μ. Η χώρα γεμίζει ξένους «επενδυτές», αλλά ευτυχώς οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι (να πνίγονται στο στενό της Μάγχης).

► Ο αδιάφθορος Πέτκοφ (που πουλούσε κρυφά στην Ουκρανία βουλγαρικά όπλα μέσω τρίτων χωρών) δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τον διεφθαρμένο Μπορίσοφ. Δράμα!

► Οι μολδαβικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο ρωσικής αντιπροσωπείας που θα επισκεπτόταν την τουρκόφωνη μεν, αλλά ορθόδοξη και ρωσόφιλη αυτόνομη κοινότητα των Γκαγκαούζων. Το επόμενο βατράχι στον τσακωμό ιπποπόταμων;

► Φέτος για πρώτη φορά και η «Μακεδονική Εκκλησία», που μπήκε στο δυτικόφρον κλαμπ του Οικουμενικού Πατριάρχη, παρέλαβε το άγιο φως από τα Ιεροσόλυμα, που το υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας (για να μην νομίζουμε ότι μόνο εμείς κάνουμε τέτοια…). Ο Ιησούς πάντως για όλους αυτούς κρατούσε φραγγέλιο!

► Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων απορρίφθηκαν τροπολογίες για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου κόστους 1,3 δισεκατ. ευρώ από τον τουρκοαμερικανικό γίγαντα Bechtel-ENKA. Π.χ. μία εξ αυτών δεν υποχρέωνε τους επιβλέποντες να ενημερώσουν τις αρχές εάν εντοπιζόταν αρχαιολογικός χώρος. Επιτέλους, κι ένα καλό νέο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!