Συνεχίζονται στα Χανιά οι αντιδράσεις για την προσπάθεια εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera. Παρ’ ότι μέλη της κατάληψης και αλληλέγγυοι Χανιώτες εμπόδισαν τη δημοπράτηση ανακατασκευής του κτιρίου, η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε τελικά τις επόμενες ημέρες κρυφά και σε χώρο εκτός Πολυτεχνείου, με τις γνωστές και από το χτύπημα της κατάληψης Παπαδόπετρου πρακτικές της Πρυτανείας.

 

Τα τελευταία 6 χρόνια, η Rosa Nera, σε ένα κτίριο χτισμένο επί Τουρκοκρατίας που ρήμαζε αχρησιμοποίητο, λειτουργεί σαν ένας χώρος ανοιχτός στην κοινωνία με συγκεκριμένο πολιτικό και κοινωνικό στίγμα. Έχει οργανώσει δεκάδες εκδηλώσεις για εργασιακά ζητήματα, για διωκόμενους αγωνιστές, για τους μετανάστες, το Δεκέμβρη, την κρίση. Έχει αναδείξει ζητήματα όπως η γαλλική εξέγερση, η Οαχάκα, οι Ζαπατίστας και η Παλαιστίνη, ενώ ανάμεσα στους ανθρώπους που έχει φιλοξενήσει ήταν και η αποστολή του Free Gaza πέρσι. Είναι ενεργή στα τοπικά ζητήματα, όπως οι κινητοποιήσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, για το φαράγγι της Καντάνου, για τις ανεμογεννήτριες στο Αποπηγάδι. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για τους απολυμένους της Ολυμπιακής, στους αγροτικούς αγώνες, στην απεργία πείνας των μεταναστών. Φιλοξενεί δεκάδες δραστηριότητες, πάντα χωρίς εισιτήριο, ενώ στο χώρο της λειτουργούν βιβλιοθήκη, χαριστικό αντιπαζάρι, καφενείο και παιδικό στέκι.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κατάληψης: «Όλα αυτά ενοχλούν τους μουχλιασμένους εκφραστές του παλιού κόσμου … Προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον αντιθεσμικό, αυτοοργανωμένο, συλλογικό χαρακτήρα τέτοιων εγχειρημάτων για να βάλουν, απρόσκοπτοι, την κοινωνία σε μια νέα τροχιά αναδιανομής-καταλήστευσης του κοινωνικού πλούτου και απόλυτης κοινωνικής επιτήρησης… Ενώ το κεφάλαιο με τα εργαλεία του προσπαθεί να ελέγξει κάθε στιγμή της ζωής, της δουλειάς, της δημιουργικότητας, της σκέψης όλων, εμείς επιμένουμε να συντηρούμε μια σπίθα αντίστασης με την πολιτική και κοινωνική της δράση… Η υπεράσπιση της Rosa Nera και των καταλήψεων, δεν μπορεί παρά να είναι επιλογή και ανάγκη κάθε ανήσυχου και αβόλευτου ανθρώπου.

Αφορά στους κοινωνικούς χώρους γιατί όταν απειλείται ένας, απειλούνται όλοι. Καθετί που χάνεται από απ’ τη μεριά των πολλών γίνεται όπλο αγριότερης εκμετάλλευσης στα χέρια των λίγων ισχυρών… Εμείς, τα μέλη της κατάληψης δεν κρυβόμαστε. Ανοιχτά, φανερά, με το πρόσωπό μας, γιατί για τίποτα δεν έχουμε να ντραπούμε, μια που τίποτα που να φέρνει ντροπή δεν έχουμε κάνει».

Ρ.Μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!