Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις στο Ισραήλ) κάλεσε σε μποϊκοτάζ των ταμείων και των ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος, έπειτα από την ανακοίνωση ότι αυτός επενδύει στη Soda Stream και την Teva, ισραηλινές εταιρίες που εμπλέκονται σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Η Soda Stream είναι εταιρία παραγωγής συσκευών για παρασκευή αναψυκτικών στο σπίτι, με εργοστάσιο στο Μααλέ Αντουμίμ, έναν παράνομο ισραηλινό εποικισμό στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και έτσι ενέχεται βαθιά στις ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Οι εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου. Περισσότερες από 200 οικογένειες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους για να προχωρήσει η κατασκευή του Μααλέ Αντουμίμ τη δεκαετία του ’90, κατά παράβαση της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του για εκτοπισμό άλλων 2.300 Παλαιστινίων από τη γη τους, ώστε να διευκολυνθεί η περαιτέρω επέκταση του εποικισμού.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Oxfam έχουν καταδικάσει τις βιομηχανίες που εδρεύουν σε εποικισμούς, επειδή κερδοσκοπούν από την ισραηλινή κατοχή και συμμετέχουν στην άρνηση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική εταιρία Teva, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση Who Profits, ως η μεγαλύτερη ισραηλινή φαρμακευτική εταιρία, επωφελείται από τα προνόμια της ισραηλινής κατοχής της παλαιστινιακής γης, για να εκμεταλλεύεται την παλαιστινιακή αγορά.

Η επένδυση του Soros Fund Management στη Soda Stream έρχεται την ώρα που η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας και κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην ισραηλινή κατοχή και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Η μετοχή της Soda Stream έχασε το 18% της αξίας της από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο υποτιθέμενος σεβασμός του Τζορτζ Σόρος στα ανθρώπινα δικαιώματα και η υποστήριξη του δικού του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας (Open Society Foundation) σε διάφορα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, δεν συνάδουν με τις επενδύσεις σε εταιρίες όπως η Teva και η Soda Stream, που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και κερδοσκοπούν από την ισραηλινή κατοχή.

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!