Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το BDS (καμπάνια για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις στο Ισραήλ μέχρι να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο) καλωσόρισε την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Εταιρίας Παραγωγής Ενέργειας (PPGC, από τα αρχικά στα αγγλικά), για την «απόσυρση της εταιρίας, πριν από λίγους μήνες, από τη συμφωνία με τους διαχειριστές του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν» και την απόφαση να στραφεί στη χρησιμοποίηση παλαιστινιακού φυσικού αερίου από τα ανοιχτά της Γάζας, στο πλαίσιο της δέσμευσης σε «εθνική ανεξαρτησία στον ενεργειακό τομέα».

Η PPGC είχε υπογράψει, στις αρχές του 2014, μνημόνιο συνεργασίας με τo ισραηλινο-αμερικανικό κονσόρτσιουμ Delek-Noble για αγορά ισραηλινού αερίου για τη σχεδιαζόμενη μονάδα κοντά στην Τζενίν, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, για μια περίοδο 20 ετών και για 1,2 δισ. δολάρια.

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το BDS (BNC), η μεγαλύτερη συμμαχία στην παλαιστινιακή κοινωνία και σημείο αναφοράς για το διεθνές κίνημα BDS, θεώρησε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας ως στρατηγικό λάθος που θα παγίωνε περαιτέρω την οικονομική εξάρτηση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και θα νομιμοποιούσε την προοπτική να συνάψουν και άλλες αραβικές χώρες συμφωνίες με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο, ιδιαίτερα η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Απούσας οποιασδήποτε δημόσιας θέσης της παλαιστινιακής εταιρίας, αναφορικά με την ακύρωση της συμφωνίας με το Ισραήλ, η BNC έδωσε συνέντευξη Τύπου στις 17 Φεβρουαρίου 2015 με τη συμμετοχή ηγετικών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών, απαιτώντας από την εταιρία και την Παλαιστινιακή Αρχή να τερματίσουν όλες τις προσπάθειες εισαγωγής ισραηλινού αερίου για εθνικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, όπως και για λόγους ασφαλείας.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου της BNC, σημαίνοντες Παλαιστίνιοι από το χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων προστέθηκαν σε αυτούς που καλούσαν σε ακύρωση της συμφωνίας για το ισραηλινό αέριο, ένα αίτημα που κέρδισε επίσης λαϊκή υποστήριξη.

Η BNC θεωρεί πως ο τερματισμός της παλαιστινιακής συμφωνίας με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια οποιουδήποτε Ιορδανού αξιωματούχου υποστηρίζει την αγορά «ισραηλινού αερίου», υπό το πρόσχημα ότι «δεν μπορούμε να είμαστε πιο Παλαιστίνιοι από τους Παλαιστίνιους».

Η BNC επιβεβαιώνει την αταλάντευτη υποστήριξή της, για λόγους αρχής, στη μεγάλη συμμαχία που έχει αναπτυχθεί στην Ιορδανία και καλεί σε ακύρωση των προσπαθειών της ιορδανικής κυβέρνησης να εισαγάγει ισραηλινό αέριο. Η ιορδανική συμμαχία, στην οποία κομβικό ρόλο παίζει το ιορδανικό BDS, έχει κερδίσει την υποστήριξη όλων των μεγάλων συνδικάτων, της πλειοψηφίας των βουλευτών, καθώς και ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή: bdsmovement.net

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!