Με μια πρωτοφανή διακομματική πρωτοβουλία στις 23 Ιανουαρίου, 63 Ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι να αναστείλει τη σημαντικότερη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Ισραήλ, τη Συμφωνία Σύνδεσης.

«Η Διεθνής Αμνηστία και παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει ότι το Ισραήλ σκόπιμα στόχευε πολίτες και διέπραξε πλήθος εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σφαγής στη Γάζα. Οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» δηλώνουν στην επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωομάδες, ανάμεσά τους και η Σοφία Σακοράφα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από την Ελλάδα.

Και προσθέτουν: «Καλούμε την Επιτροπή να εξετάσει την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ εκτός αν το Ισραήλ λάβει σημαντικά και άμεσα μέτρα ευθυγράμμισης με το διεθνές δίκαιο». Τον περασμένο Νοέμβριο περισσότερες από τριακόσιες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα από όλη την Ευρώπη είχαν υποβάλει το ίδιο αίτημα.

Η Συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ που ξεκίνησε το 2000 ορίζει την άρση εμποδίων στο εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές και επιτρέπει στο Ισραήλ να συμμετέχει σε πολλά προγράμματα της Ένωσης.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών επισημαίνει: «Επιπλέον, η στάση της Ε.Ε. απέναντι στο Ισραήλ έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με την ταχύτητα με την οποία η Ε.Ε. εφάρμοσε περιοριστικά μέτρα ενάντια στη Ρωσία σχετικά με την ουκρανική κρίση τους τελευταίους μήνες, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται ενάντια σε πάνω από 30 χώρες». Η Ε.Ε. εξέδωσε σκληρή κριτική για το ισραηλινό κράτος μετά τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα, ωστόσο δεν έχει πάρει οποιοδήποτε δραστικό μέτρο για να το καταστήσει υπόλογο, αν και φαίνεται ότι δεν σκοπεύει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με οποιονδήποτε τρόπο.

Τον Ιούνιο του 2013 η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται πόροι της να κατευθύνονται στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και το 2014 ζήτησε από τα κράτη μέλη να προειδοποιήσουν τις εταιρίες για τους κινδύνους από τη συνεργασία με επιχειρήσεις που εδρεύουν στους εποικισμούς.

Αυτά τα βήματα είναι καλά, αλλά χρειάζονται αποφασιστικότερες κινήσεις όπως απαγόρευση των οικονομικών σχέσεων με τους εποικισμούς και απαγόρευση εμπορίου όπλων με το Ισραήλ ώστε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει να δυναμιτίζει κάθε προοπτική για δίκαιη ειρήνη.

 

Πηγή: Alternative Information Center

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!