Του Γιώργου Παπαϊωάννου

 

Οι στενές σχέσεις εξάρτησης που συνδέουν ιστορικά τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας με τα δυτικά κέντρα ισχύος, έχουν κι αυτές τα σύμβολά τους. Ένα από αυτά, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια. Χτισμένο στο κέντρο της Αθήνας, στην πιο καλά φρουρούμενη περιοχή της, απέναντι από τη Βουλή και κοντά σε πρεσβείες και υπουργεία, αποτέλεσε παραδοσιακά ιδανικό χώρο διαμονής και μηχανορραφιών των ξένων απεσταλμένων.

Από το 2010, όταν η χώρα μπήκε στο καθεστώς των μνημονίων, το ιστορικό ξενοδοχείο θύμισε τις παλιές του «δόξες». Εκεί φιλοξενήθηκαν συσκέψεις διεθνών μεγαλοεπενδυτών, εκεί διέμεναν οι εκπρόσωποί της Τρόικας με τις κουστωδίες τους, από εκεί οργάνωναν τις εξορμήσεις τους στα υπουργεία.

Όταν, μετά από μερικούς μήνες αναταράξεων, τον Ιούλιο του 2015 η περίφημη διαπραγμάτευση Τσίπρα κατέληξε στον μεγάλο συμβιβασμό, ένας από τους όρους ήταν η επιστροφή στην Αθήνα των «τεχνικών κλιμακίων» και του «κουαρτέτου» που πλέον θα αντικαθιστούσε την τρόικα… Οι «θεσμοί» προτάθηκε να εγκατασταθούν στο Χίλτον και οι συναντήσεις με υπουργούς και κρατικούς παράγοντες να γίνονται, για το «ξεκάρφωμα», περισσότερο εκεί και λιγότερο στα υπουργεία.

Οι «δανειστές» δεν θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τι πιο κοντινό στην εικόνα μιας αποικίας, από «υπουργούς» να συνωστίζονται σαν φτωχοί μουσαφίρηδες στους προθαλάμους και τις αίθουσες ενός χλιδάτου ξενοδοχείου, δίνοντας λόγο και λαμβάνοντας εντολές και συστάσεις.

Τη βδομάδα που πέρασε, ήταν όλοι εκεί. Ο Ντρούντι της ΕΚΤ που ήταν πριν στην Κύπρο και αντικατέστησε εδώ τον Ρέφερ, γνωστό και ως «Ζόμπι» από τη θητεία του στην Πορτογαλία, η Ντέλια Βελκουλέσκου ή και «Δρακουλέσκου» όπως την αποκαλούσαν τα χρόνια που κι εκείνη ήταν στην Κύπρο, εκπροσωπώντας το ΔΝΤ και οι (αγνώστων ψευδωνύμων) Κοστλέλο και Τζαμαριόλι της Κομισιόν και του ESM.

Και όπως οι μαθητές ξεκίνησαν με αγιασμό αυτή τη Δευτέρα, έτσι και οι υπουργοί άρχισαν την ίδια μέρα να περνούν ένας – ένας από εξετάσεις και ακρόαση. Το πρόγραμμα αυστηρό. Για παράδειγμα, την Τρίτη είχαμε στις 9 το πρωί Οικονομικά (Τσακαλώτος, Σταθάκης), στις 10 Πρόνοια (Φωτίου, Χουλιαράκης), στις 11 Φορολογικά (Τσακαλώτος, Αλεξιάδης), στις 12.30 Εργασιακά (Κατρούγκαλος), στις 2.30 Δημόσια Διοίκηση (Βερναρδάκης, Χουλιαράκης). Την Πέμπτη, στις 10 Δημοσιονομικά (Τσακαλώτος- Χουλιαράκης), στις 12 Συνταξιοδοτικό (Κατρούγκαλος), στις 2 Χρηματοπιστωτικά (Τσακαλώτος- Σταθάκης), στις 6.30 Δικαιοσύνη (Παρασκευόπουλος).

Καμιά απόφαση δεν μπορεί φυσικά να παρθεί από την τοπική αντιπροσωπεία που επιμένει να λέγεται «κυβέρνηση», αν δεν παρουσιαστεί και εγκριθεί εκεί. Ακόμα και ένα μέτρο για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία που εξήγγειλε πανηγυρικά στη ΔΕΘ ο «πρωθυπουργός», μπήκε στον πάγο με τον φινετσάτο Κατρούγκαλο να δηλώνει εξερχόμενος από το Χίλτον ότι «οι θεσμοί επιφυλάχθηκαν». Τέτοια μεγαλεία…

Φυσικά, το πρόγραμμα έχει και διάφορα γυμνάσια. Έτσι, δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για τρίωρα στησίματα σε υπουργούς, ενώ οι «θεσμικοί» αλλάζουν χώρους συναντήσεων ανάλογα με τα κέφια τους με τον υπουργό Οικονομικών, για παράδειγμα, να τους αναζητεί αρχικά στον 8ο όροφο πριν μάθει έκπληκτος ότι τελικά η συνάντηση θα γίνει «by the pool»…

Λεπτομέρειες; Κι όμως κάπως έτσι γράφεται καθημερινά η θλιβερή ιστορία ενός νεοαποικιακού καθεστώτος από μια «αριστερή» κυβέρνηση.

 

 

Στη φώτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με συμβούλους του και κυβερνητικά στελέχη περιμένουν για ακρόαση από τους «θεσμούς»…

tsakalotos_hilton1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή φωτο: Το Βήμα

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!