Τι προηγούμενες μέρες είχαμε σωρεία επισκέψεων από αξιωματούχους κυβερνήσεων και οργανισμών που κρατούν τα ηνία της δυτικότροπης πορείας της Ελλάδας. Μιας πορείας που βρίσκει την χώρα μας κάτω από το διαμορφωμένο καθεστώς οικονομικών μνημονιών, να είναι ο πιστός σύμμαχος της δυτικής συμμαχίας ενάντια στην Ρωσία και φυσικά ως χώρο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών ώστε να μην περάσουν οι άνθρωποι αυτοί στα ενδότερα της Ευρώπης

Έτσι είχαμε την «τιμή» να μας επισκεφτούν: Ο Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ, βραβεύτηκε με τιμές στην Αθήνα για το καλό που έκανε στην χώρα μας όντας διοικητής της ΕΚΤ στα κρίσιμα χρόνια των μνημονίων. Οι υποτελείς αποτίνουν τιμές στους αφέντες τους. Ο Μάικ Πομπέο, μετά από περιοδεία στα Βαλκάνια καταλήγει στην Αθήνα για να προωθήσει και επισφραγίσει όσα ζητούν οι ΗΠΑ αυτήν την στιγμή από την «φιλοαμερικανική» χώρα με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Βάσεις, διευκολύνσεις, φιλέτα ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων. Οι Χορστ Ζεεχόφερ και Κριστόφ Καστανέρ, υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας αντίστοιχα, κατέφθασαν στην Αθήνα και εν συνεχεία μετάβηκαν στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ροών προσφύγων και τα προβλήματα που έχει η μέχρι τώρα συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Ο Πιέρ Μοσκοβισί, απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήρθε στην Ελλάδα για να φροντίσει την «ομαλή» συνέχεια του προγράμματος οικονομικού στραγγαλισμού της χώρας μας.

Τρεις επισκέψεις που δίνουν και την πραγματική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Η βράβευση του Μ. Ντράγκι σημαίνει συμμόρφωση προς το «πρόγραμμα» και τον «οδικό χάρτη» που έχει καταρτιστεί για μέχρι το 2060 όσον αφορά τα πλεονάσματα και για τα 99 χρόνια δήμευσης όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι οικονομικές ελίτ της χώρας υποκλίνονται στους μεγάλους επισκέπτες. Είναι άλλωστε οι εντολείς τους, προς τους οποίους δεν τόλμησαν ούτε θέλησαν ποτέ να ορθώσουν την παραμικρή αντίρρηση, πόσο μάλλον κάποιο «Όχι»…

Η υποδοχή του Μ. Πομπέο επισφραγίζει την στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας (δουλική μετατροπή της σε εξάρτημα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ) και την συμφωνία όλου του πολιτικού κόσμου στην επιλογή αυτή.

Τέλος η επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών του γαλλογερμανικού άξονα, δείχνει την σημασία που έχει το προσφυγικό, τον γεωπολιτικό του ρόλο αλλά και την επιλογή να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως τόπος εγκατάστασης και μόνιμης παραμονή μεγάλου και αγνώστου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι οικονομικές ελίτ της χώρας υποκλίνονται στους μεγάλους επισκέπτες. Είναι άλλωστε οι εντολείς τους προς τους οποίους δεν τόλμησαν ούτε θέλησαν ποτέ να ορθώσουν την παραμικρή αντίρρηση πόσο μάλλον κάποιο «Όχι».

Μάριο Ντράγκι Απερχόμενος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στην Αθήνα βρέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα με αυτή του την ιδιότητα, ένα μήνα πριν παραχωρήσει τη θέση του στην Κριστίν Λαγκάρντ. Αφορμή της επίσκεψής του είναι η βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών για το ρόλο που διαδραμάτισε στην ελληνική κρίση, στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στη διάσωση του ευρώ (!).

Αναμφίβολα κάποιος θα έπρεπε να υπενθυμίσει στην Ακαδημία Αθηνών τον βλαπτικό ρόλο που έχει παίξει ο διοικητής της ΕΚΤ για την χώρα μας και ότι και η δουλικότητα έχει και ένα όριο. Η ΕΚΤ –σταθερό μέλος της τρόικας, και κατόπιν των θεσμών– πρωταγωνίστησε στην «συγγραφή» των τριών μνημονίων που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και μάλιστα η θητεία του Μάριο Ντράγκι (2011-2019) συνέπεσε με την πλέον κρίσιμη περίοδο για την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Πολλές φορές ο διοικητής της ΕΚΤ φέρθηκε με σκληράδα στους Έλληνες. Όπως τον Φεβρουάριο του 2015 που καταδίκασε τη χώρα στον ακριβό δανεισμό μέσω του ELA. Αλλά και μέχρι τώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην «τιμητική» εκδήλωση και κατόπιν στο δείπνο παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ανάμεσα στο θέματα που συζήτησε ο Μάριο Ντράγκι με τους Έλληνες αξιωματούχους είναι το σχέδιο «Ηρακλής», που είναι το νέο σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών και το οποίο βρίσκεται προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. όπως και η θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία λήγει το 2020 και, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανανέωσή της προσδοκά με πάθος ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, τάχθηκε υπέρ της έντασης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει την ποσοτική χαλάρωση και να αντλήσει φτηνό χρήμα από την ΕΚΤ.

Μάικ Πομπέο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ –και πρώην διοικητής της CIA–, Μάικ Πομπέο, βρέθηκε στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και για να υπογράψει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Στη συνέχεια βρέθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σήμερα, Σάββατο 5/10, θα βρεθεί σε ειδική εκδήλωση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η αμυντική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας. Οι Αμερικανοί εστιάζουν σε τέσσερα σημεία: Τη χρήση της βάση της Σούδας, αλλά και της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων, καθώς και την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά έστρωσε τον δρόμο γι’ αυτήν τη συμφωνία, ελπίζουν ότι μ’ αυτές τις νέες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, θα αποκτήσουν τη στήριξή τους απέναντι στην Τουρκία και σ’ ότι άλλο πρόβλημα φέρουν τα γεωπολιτικά κύματα της Ανατολικής Μεσογείου. Φρούδες ελπίδες αφού οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να «ξεκόψει» από το δυτικό στρατόπεδο αλλά και γιατί οι Αμερικανοί είναι συνηθισμένοι να λειτουργούν μόνο για το δικό τους συμφέρον.

Χορστ Ζεεχόφερ Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας
Κριστόφ Καστανέρ Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας

Οι Χορστ Ζεεχόφερ και Κριστόφ Καστανέρ, υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, και ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφτηκαν τη χώρα μας για ζητήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή της «συμφωνίας» Ε.Ε.-Τουρκίας και την κατάσταση των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Κατόπιν και οι τρείς θα ταξιδέψουν στην Άγκυρα για τη συνέχεια των συζητήσεων, με την Τουρκία αυτή τη φορά.

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό έχουν θορυβήσει την Ε.Ε. και ιδιαίτερα τη Γερμανία και τη Γαλλία. Γι’ αυτό και στέλνουν υψηλόβαθμους υπουργούς, που είναι παράλληλα και στενοί συνεργάτες του Μακρόν και της Μέρκελ, για να ασχοληθούν με το ζήτημα. Ο Κριστόφ Καστανέρ είναι ένας από τους αφοσιωμένους συμμάχους του Μακρόν ενώ ήταν σοσιαλιστής για σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν ενταχθεί στην καμπάνια του Γάλλου προέδρου. Αντίστοιχα και ο Χορστ Ζεεχόφερ που θήτευσε σε διάφορα υπουργικά πόστα από το 1992 μέχρι το 2008. Από τότε και μέχρι το 2018 ήταν πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βαυαρίας. Βέβαια οι συζητήσεις δεν προμηνύουν κάτι καλό για την Ελλάδα, αφού είναι δεδομένη η θέληση τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας, αλλά και της Ε.Ε. συνολικά, η χώρα να μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και σε αποθήκη ψυχών.

Πιέρ Μοσκοβισί Απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σειρά επαφών είχε ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Πιέρ Μοσκοβισί ήρθε στην Ελλάδα για να διασφαλίσει την «ομαλή» συνέχεια του προγράμματος οικονομικού στραγγαλισμού, κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα και στις δηλώσεις του: «Είναι ξεκάθαρο ότι το Eurogroup περιμένει ο προϋπολογισμός του 2020 να έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη SMPs και ΑΝFAs», ανέφερε ο Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα θα αποφασιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αφού πρώτα διασφαλιστεί θετική αξιολόγηση στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που θα γίνει μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της αξιολόγησης και τόνισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να είναι «αξιόπιστος» ο προϋπολογισμός στο τέλος τους έτους. Άλλωστε είναι και ένα ζήτημα που συζητήθηκε και με τον πρωθυπουργό. Καταλάβατε; Καταλάβαμε…

Φωτογραφία: K.Wol / Pixabay

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!