Το καθεστώς του Κιέβου νιώθει ανασφάλεια

του Γιώργου Αναστασίου

 

Ένα μήνα πριν, χιλιάδες νεοναζί παρήλαυναν στο κέντρο του Κιέβου με το πορτρέτο του Μπαντέρα, του συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών – τον οποίο το σημερινό ουκρανικό καθεστώς θεωρεί «εθνικό ήρωα». Πόσο μάλλον που ο Μπαντέρα δολοφονήθηκε από σοβιετικό πράκτορα το 1959, στη χώρα που του έδωσε πολιτικό άσυλο μετά τον πόλεμο – η οποία δεν ήταν άλλη από τη «δημοκρατική» πλέον Γερμανία. Τέλος πάντων, πιστοί στο… όραμα αυτού που δολοφόνησε χιλιάδες άμαχους εβραίους συμπολίτες του, οι νεοναζί φώναζαν με ενθουσιασμό το σύνθημα «Έξω οι εβραίοι». Άβολη κατάσταση για τους Δυτικούς πάτρωνες του Κιέβου αλλά, δεδομένης της ρωσικής απειλής, αναγκάστηκαν για μια ακόμη φορά να κάνουν τα στραβά μάτια. Τα είχαν ξανακάνει, άλλωστε, και λίγες μέρες πριν την ακροδεξιά παρέλαση – όταν οι νεοναζί επιτέθηκαν σε συναγωγή της πόλης Ούμαν, ξυλοκοπώντας τους εβραίους και ρίχνοντάς τους δακρυγόνα. Σε αυτά τα δύο πρόσφατα επεισόδια ήρθε να προστεθεί και η αποκάλυψη (χάρη σε ένα βίντεο του βελγικού καναλιού VRT που μόλις τώρα δημοσιοποιήθηκε) ότι οι «Ουκρανοί πατριώτες» που το 2014 υποτίθεται ότι έπεσαν θύματα της τότε θεωρούμενης φιλορωσικής κυβέρνησης τελικά είχαν πυροβοληθεί από νεοναζί ελεύθερους σκοπευτές. Ας είναι, το στομάχι της Δύσης αποδεικνύεται ανθεκτικότατο, αφού άλεσε σιωπηρά κι αυτή την ενοχλητική αποκάλυψη. Προ πάντων η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ουκρανία!

 

Οι αιτίες της νέας αιματοχυσίας

Πάντως τις τελευταίες μέρες τα δυτικά ΜΜΕ ανακάλυψαν και πάλι την Ουκρανία, μετά από μακρά περίοδο αναγκαστικής αγρανάπαυσης, αφού όλες οι ειδήσεις ήταν μέχρι τώρα μάλλον… ακανθώδεις. Και έτσι μιλούν πλέον για τις «νέες συγκρούσεις στις αποσχισθείσες επαρχίες». Πώς ξανάρχισαν οι πολύνεκρες συγκρούσεις μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας, αυτό παραμένει μυστήριο για όποιον «ενημερώνεται» από τα δυτικά ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι από το τέλος του περασμένου χρόνου οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες και οι ακροδεξιοί «εθελοντές» μισθοφόροι προωθούνται στην ντε φάκτο νεκρή ζώνη που τους χωρίζει από τις αυτονομιστικές δυνάμεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Το αποτέλεσμα είναι η αναζωπύρωση των μαχών, με κάθε πλευρά να μετρά ήδη δεκάδες νεκρούς – χώρια οι «παράπλευρες απώλειες» του άμαχου πληθυσμού…

Προφανώς η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, νιώθοντας αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Διοικώντας ένα εντελώς σαθρό και, πλέον, μάλλον αντιδημοφιλές καθεστώς, οι προύχοντες του Κιέβου τρέμουν περισσότερο από καθετί μια «εξομάλυνση», έστω και προσωρινή, των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Αυτό φαίνεται ήταν το βασικό κίνητρό τους για τη νέα επιθετική τακτική που ξεδιπλώνουν. Ακόμη και οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΑ, που υποτίθεται ότι παρεμβάλλονται ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές βάσει της διεθνούς Συμφωνίας του Μινσκ (με την οποία καθοριζόταν ο τρόπος εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός), δηλώνουν πλέον δημόσια ότι οι δυνάμεις του Κιέβου παραβιάζουν τους όρους της.

 

Ο ένας ονειρεύεται, ο άλλος κρυώνει!

Στο μεταξύ ο Γκ. Τούκα, «Υπουργός των Προσωρινά Κατεχόμενων Ουκρανικών Εδαφών»(!), δήλωσε στο Κίεβο ότι είναι θέμα μηνών η ανάκτηση του ελέγχου του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την ουκρανική κυβέρνηση. Αυτήν τη… μάλλον υπέρμετρη αισιοδοξία δεν τη βασίζει τόσο στην (υπαρκτή, χάρη στη δυτική βοήθεια) αναδιοργάνωση και ενδυνάμωση του ουκρανικού στρατού, όσο στην εκτίμηση ότι ο Πούτιν «σύντομα θα αναγκαστεί, λόγω της διεθνούς πίεσης, να εγκαταλείψει τους αυτονομιστές». Μάλλον αβάσιμη αισιοδοξία, αν κρίνει κανείς από τη διαρκή ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τις αποσχισθείσες επαρχίες. Ακόμη περισσότερο, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου αναγκάζεται να πληρώνει τους αυτονομιστές για να προμηθεύουν με κάρβουνο τις «ελεύθερες περιοχές»!

Αυτό το παράδοξο έγινε ευρύτερα γνωστό όταν ακροδεξιοί μπλόκαραν την προηγούμενη εβδομάδα τη σιδηροδρομική γραμμή με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ για να «καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο». Και ανάγκασαν έτσι τον διορισμένο από το Κίεβο διοικητή του Λουγκάνσκ (που «διοικεί» αέρα κοπανιστό, έχοντας μεταφέρει αναγκαστικά την έδρα του στο Σιεβεροντονιέτσκ, 100 χιλιόμετρα μακριά από το Λουγκάνσκ) να δηλώσει δημόσια ότι «το μπλοκάρισμα των τρένων απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας». Άντε να εξηγήσεις όμως στους ενθουσιώδεις νοσταλγούς του Μπαντέρα αυτήν την, επιεικώς, περίπλοκη κατάσταση… Μάλλον θα ξεπαγιάσουν πριν «απελευθερώσουν» τις αποσχισθείσες επαρχίες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!