Τα σύγχρονα Βαλκάνια, ένας τόπος γεμάτος ιστορία, ένα πέρασμα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ένας τόπος «βαρόμετρο» συγκρούσεων και εξελίξεων, ένας τόπος απ’ όπου ξεκίνησαν πολλές από τις σύγχρονες πολεμικές συρράξεις των μεγάλων δυνάμεων, εισέρχονται σε έναν νέο κύκλο εντάσεων – κρίσης και πιθανά πολεμικών και άλλων διευθετήσεων.

Ο Δρόμος, κατανοώντας όσο γίνεται και κυρίως διαισθανόμενος τη σημασία που θα έχουν οι βαλκανικές εξελίξεις, ανοίγει τις στήλες του σε μια πιο συστηματική αρθρογραφία και μελέτη γύρω από γεωπολιτικά ζητήματα και ιδιαίτερα για το πώς αυτά επηρεάζουν τη Βαλκανική και την ευρύτερη γειτονιά μας (νοτιοανατολική Μεσόγειο), γιατί είναι πολύ πιθανό αυτές οι διεργασίες να επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις και το μέλλον μας.

Η «ανάγνωση» της βαλκανικής πραγματικότητας ήταν πάντα ένα δύσκολο «έργο» και οι οπτικές γύρω από το ζήτημα παραμορφώνονταν από κρατικά συμφέροντα και παρεμβάσεις πολλών ενδογενών και εξωγενών δυνάμεων. Το ψηφιδωτό των Βαλκανίων δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οι ψηφίδες του πολλαπλασιάζονται, ξεθωριάζουν, εξαφανίζονται, επανεμφανίζονται, ανακαλύπτονται νέες ή παλιότερες στρώσεις κάτω από την υπό διαμόρφωση εικόνα.

Στο σημερινό αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε: α) Ένα κείμενο του μεγάλου ιστορικού Λευτέρη Σ. Σταυριανού για τον τόπο και τους ανθρώπους των Βαλκανίων. β) Μια ματιά στην σύγχρονη πολιτική κατάσταση των χωρών της Βαλκανικής που δεν είναι πια πέντε –όπως κάποτε- αλλά 10, του Γιώργου Τζαφέρη. γ) Ένα σημείωμα για τα γεωπολιτικά τόξα και τις μεγάλες δυνάμεις στην παρούσα φάση, όπου αναλύονται οι διεργασίες της βαλκανοποίησης και της αποβαλκανοποίησης, του Ρούντι Ρινάλντι.

Ελπίζουμε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια ματιά και ορισμένα εφόδια ώστε να παρακολουθεί κατατοπισμένος ορισμένες από τις εξελίξεις που ήδη συντελούνται. Η κατανόηση και η γνώση βασικών στοιχείων και εκτιμήσεων προηγείται κάθε απόπειρας παρέμβασης με άλλους όρους.

Σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να επανέλθουμε στα ζητήματα που τίθενται σε αυτήν την ταραγμένη γωνιά του κόσμου.

 

Νέος γύρος έντασης και ανάφλεξης στην πολύπαθη περιοχή | του Ρούντι Ρινάλντι

 

Ο τόπος της Βαλκανικής και οι άνθρωποί του

 

Οι χώρες με μια ματιά

 

Ένα ψηφιδωτό ετερόκλητων επιδιώξεων και αντιθέσεων

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!