Η αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, συνεχίζεται. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησής της, προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου, ενάντια στην προγραμματιζόμενη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων στις 5 Απρίλη, στο πλαίσιο της συνέχισης της εφαρμογής του μνημονιακού-αντεργατικού νόμου (Ν.4177/13) των Σαμαρά-Βενιζέλου-Χατζηδάκη, στην κατάργηση του οποίου, όπως τονίζει, «φαίνεται ότι δεν προχωρά η κυβέρνηση».

Όπως τονίζουν, ο νόμος αυτός, χωρίς να έχει καμία σχέση με δημοσιονομικά κόστη, θεσμοθέτησε –κατά παραγγελία των μεγαλοεργοδοτών και των πολυεθνικών– την ελεύθερη και χωρίς όρια κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων για 7+1 Κυριακές το χρόνο, επέβαλε τις 52 Κυριακές σε 10 περιοχές της χώρας και άνοιξε την κερκόπορτα για πλήρη και οριστική κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Η εμπειρία και οι μελέτες από την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές απέδειξαν ότι αυτή αποτέλεσε καταστροφικό μέτρο για το εμπόριο και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτό που είδαν τη ζωή τους να διαλύεται, να γίνονται ακόμα περισσότερο λάστιχο, να δουλεύουν ακόμα περισσότερες απλήρωτες ώρες, τη μαύρη-απλήρωτη εργασία να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα και τις απολύσεις λόγω των λουκέτων να πολλαπλασιάζονται.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάζουν λουκέτο από το θανατηφόρο συνδυασμό της κυριακάτικης λειτουργίας με τη μνημονιακή ύφεση, τη μείωση των εισοδημάτων και τη συνειδητή μετατόπιση του λιγοστού εμπορικού τζίρου στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά. Το μεγαλύτερο υπαλληλικό συνδικάτο τονίζει πως «αντί η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, να εκπέμπει μηνύματα συνέχισης του μνημονιακού πλαισίου για τις Κυριακές, καλό θα ήταν να διασφαλίσει πρώτα απ’ όλα τη δική της αξιοπιστία και να τηρήσει τις ξεκάθαρες προγραμματικές της δεσμεύσεις που δεν είναι άλλες από την άμεση κατάργηση του Ν. 4177/2013 και την επαναφορά της Κυριακής-αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι όσο αυτό το αντεργατικό κατασκεύασμα είναι σε ισχύ, τόσο ο αγώνας μας θα δυναμώνει κάθε Κυριακή που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, μέχρι να τον καταργήσουμε εμείς, στην πράξη!».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε πως «βασική προγραμματική μας δέσμευση εξακολουθεί να είναι η ουσιαστική νομοθετική διασφάλιση της Κυριακής-αργίας ως γενικού κανόνα για τους εργαζόμενους και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε ως κυβέρνηση». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση παρέλαβε ένα θεσμικό πλαίσιο γενικευμένης απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που, ουσιαστικά, καταστρατηγεί την έννοια της Κυριακής-αργίας για τους εργαζόμενους.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί με τις προγραμματικές της δηλώσεις για την κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου, του ν. 4177/2013, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οφείλουμε μεν να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με όρους ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους εργαζόμενους τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα και την έννοια του ελεύθερου χρόνου, τα οποία το κληρονομημένο θεσμικό πλαίσιο έχει καταστρατηγήσει».

Μια πρακτική ερώτηση: Αφού αλλαγή του πλαισίου δεν διαφαίνεται άμεσα, οι απεργοί, την Κυριακή, θα συναντήσουν τα ΜΑΤ, όπως έγινε στις τελευταίες κινητοποιήσεις τους ή όχι;

 

Ηλ.Στ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!