Ούτε και στις 3 Μάη ψωνίζουμε – Απεργιακή συγκέντρωση Σύνταγμα και Ερμού, 11:00π.μ.

 

Τι κι αν είχαμε δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργίες, συλλήψεις; Τι κι αν, σύμφωνα με τα λόγια των ίδιων των εμπόρων, τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές ωφελούν κυρίως τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά; Τι κι αν καταπατά ένα από τα βασικότερα εργασιακά δικαιώματα, αυτό της αργίας; Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται.

Γι’ αυτό και την Κυριακή, 3 Μαΐου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου αντιδρώντας στην προγραμματιζόμενη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου, ενάντια στην προγραμματιζόμενη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μάη 2015, στο πλαίσιο της συνέχισης της εφαρμογής του μνημονιακού-αντεργατικού νόμου (Ν.4177/13) των Σαμαρά-Βενιζέλου-Χατζηδάκη, στην κατάργηση του οποίου ακόμη να προχωρήσει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας. Όπως αποδείχθηκε, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον κλάδο, επιτάχυνε τα λουκέτα και τις απολύσεις, διέλυσε τις εργασιακές μας σχέσεις, μας έκανε εργαζόμενους – λάστιχο χωρίς κανένα δικαίωμα ανάπαυσης και γιγάντωσε την ανασφάλιστη εργασία. Τα δε μνημονιακά επιχειρήματα περί ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, έχουν καταρρεύσει προ πολλού. Εξυπηρετούν τη μονοπώληση του κλάδου από τις πολυεθνικές αλυσίδες, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, μαζί με τους εργαζόμενους, απαιτούμε τώρα την κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας. Καλούμε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση να μην εκπέμπει μηνύματα συνέχισης του μνημονιακού πλαισίου για τις Κυριακές, να διασφαλίσει πρώτα απ’ όλα τη δική της αξιοπιστία και να τηρήσει τις ξεκάθαρες προγραμματικές της δεσμεύσεις, που δεν είναι άλλες από την άμεση κατάργηση του Ν. 4177/2013 και την επαναφορά της Κυριακής-αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία».

Έχει αποδειχθεί ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συγκροτήματα και θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση εργάζεται για ουσιαστική νομοθετική διασφάλιση της αργίας της Κυριακής, ως γενικού κανόνα για τους εργαζόμενους, ενώ ο υπουργός Οικονομίας εκπέμπει περισσότερο αντιφατικά μηνύματα. Μερικές εργοδοτικές οργανώσεις από την πλευρά τους πιέζουν ώστε να παραμείνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για 7 ή 8 Κυριακές το χρόνο. Το προηγούμενο καθεστώς, παραμένει ανέπαφο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!