Σειρά παρανομιών κατέγραψαν στα καταστήματα οι Επιθεωρητές Εργασίας

Πανηγυρική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιχείρησε σύσσωμη η κυβέρνηση την προηγούμενη Κυριακή (3/11), χωρίς καν να μπει στον κόπο να αλλάξει το υπάρχον πλαίσιο, το οποίο σαφώς απαγορεύει την εργασία κατά την έβδομη ημέρα της εβδομάδας. Έτσι, οι υπηρεσίες Κοινωνικής Επιθεώρησης ανά την επικράτεια μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχαν λάβει εντολές αν πρέπει να παραλαμβάνουν τα προγράμματα εργασίας που υπέβαλλαν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας αρχικά δεν παραλάμβανε αυτά τα προγράμματα.
Το γεγονός καταγγέλλουν στον Δρόμο της Αριστεράς εργαζόμενοι του ΣΕΠΕ, οι οποίοι μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής 1/11 έλαβαν εντολή να βγάλουν κλιμάκια για να… καταγράψουν την τετελεσμένη κατάσταση που δημιούργησε η κυβερνητική απόφαση να διευρυνθούν οι εργάσιμες ημέρες των εμπορικών καταστημάτων κατά (τουλάχιστον) επτά ακόμα Κυριακές το χρόνο. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές Εργασίας που βρέθηκαν σε κλιμάκια ελέγχων την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου 4177/2013 αντιμετώπισαν μια τραγελαφική κατάσταση. Πολλές από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες βρέθηκαν χωρίς καν προγράμματα (όσοι εργάζονται την Κυριακή δικαιούνται δύο ρεπό, τα οποία θα πρέπει να είναι προκαθορισμένα), πολλοί εργαζόμενοι είχαν δηλωθεί για πεντάωρη εργασία, ώστε να μην πληρωθούν τη νόμιμη αποζημίωση, εργαζόμενοι δεν γνώριζαν ότι δικαιούνται αμοιβή επαυξημένη κατά 75%. Για όλα αυτά η εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας ήταν, απλά, η… καταγραφή.

Ξέχασαν(;) να νομοθετήσουν
την εργασία
Η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετήσει τις 7 εργάσιμες Κυριακές ήταν τέτοια, ώστε ο σχετικός νόμος 4177/2013 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι δεν περιλαμβάνει καμιά πρόβλεψη για την εργασία κατά τις μέρες αυτές. Έτσι, το σχετικό νομικό πλαίσιο (Β.Δ. 748/66) που απαγορεύει την εργασία κατά την Κυριακή παραμένει σε ισχύ, με αποτέλεσμα όσοι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν την περασμένη Κυριακή να έχουν συρθεί να εργαστούν εντελώς παράνομα.
Η πτυχή αυτή όχι μόνο δεν απασχόλησε την επικαιρότητα, αλλά φαίνεται ότι διέλαθε της προσοχής ακόμα και του συνδικαλιστικού κινήματος. Η πρεμιέρα του ανοίγματος των καταστημάτων αυτή την Κυριακή έστειλε ένα σαφές μήνυμα για το καθεστώς λειτουργίας τους: ασυδοσία, κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, υπό την ανοχή του αρμόδιου υπουργείου.

Χλιαρά αποτελέσματα
Ακόμα κι έτσι, όμως, η λειτουργία των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή ήταν προβληματική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας και σε ποσοστό άνω του 70% τα καταστήματα δεν λειτούργησαν, ενώ η επικοινωνιακή μάχη δόθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπου και πάλι η αγορά λειτούργησε περιορισμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν λειτούργησαν ακόμα και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ η ίδια η Εθνική Συνομοσπονδία των εμπόρων μιλά για καταστήματα που δεν κάλυψαν ούτε τα έξοδα λειτουργίας τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ικανοποιημένος και κάλεσε τους αντιπεριφερειάρχες να ορίσουν τις υπόλοιπες Κυριακές κατά τις οποίες θα ανοίγουν τα… μικρά καταστήματα (μέχρι 250τ.μ.), δίνοντας ένα σαφές στίγμα για το πού αποσκοπεί αυτή η δήθεν περιορισμένη απελευθέρωση των επτά Κυριακών.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!