Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει την κατάθεσή του ο 31χρονος.
Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Τα δύο παραλίγο θανατηφόρα χτυπήματα προήλθαν από κάποιο βαρύ αμβλύ και λείο αντικείμενο με μεγάλη ορμή. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι γιατροί του Γιάννη Καυκά, του βαριά τραυματία από τη συγκέντρωση και πορεία της 11ης του Μάη.
«Τον νεκρό τον αποδέχονταν και οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί και η ίδια η κυβέρνηση, που επειδή δεν μπορεί να έχει συναίνεση στην πολιτική της, απαιτεί να έχει τρόμο και υποταγή», αναφέρει μεταφέροντας τις σκέψεις του Γιάννη Καυκά η δικηγόρος του, Αντωνία Λεγάκη, η οποία μαζί με τον Κώστα Παπαδάκη έχουν αναλάβει τη νομική υποστήριξή του.
Από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει σταδιακά την κατάθεσή του ο Γιάννης, ο οποίος εδώ και 6 ημέρες πήρε εξιτήριο από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε καλό επίπεδο, ωστόσο είναι ακόμα στην ανάρρωση και αδύναμος.
Οι πρώτες διηγήσεις του Γιάννη
Ο ίδιος έχει ήδη διηγηθεί τις πρώτες εικόνες που θυμάται από εκείνο το μεσημέρι στην οδό Πανεπιστημίου: «Ενώ η συγκεκριμένη διαδήλωση έβαινε προς το τέλος της και δεν υπήρχε το παραμικρό επεισόδιο ή πρόκληση, ξαφνικά πραγματοποιείται επίθεση από πίσω, και αμέσως μετά ταυτόχρονα από τα δεξιά και από τα αριστερά. Δημιουργείται έτσι ένα «Π» το οποίο σύντομα γίνεται κύκλος, μέσα στον οποίο όποιος βρίσκεται δέρνεται ανηλεώς. Κεφάλια ανοίγουν, το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο, ο Γιάννης εκείνη τη στιγμή κινείται προς τα δεξιά στην προσπάθειά του να πιάσει τη μία πλευρά από το πανό, δέχεται ανηλεή χτυπήματα από κλομπς, τα οποία διαδέχεται άλλο χτύπημα από διαφορετικό αντικείμενο βαρύ, μεγαλύτερο και πολύ ισχυρότερο. Συνεχίζουν χτυπήματα από κλομπ, ξαναδέχεται ακόμη ένα μεγαλύτερο χτύπημα από το ίδιο αντικείμενο. Κατάλαβε δηλαδή ο ίδιος τη διαφορά στα χτυπήματα. Σκέφτηκε μάλιστα πως πιθανότατα θα ήταν από πυροσβεστήρα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους γιατρούς. Τελικά κατάφερε να μείνει όρθιος παρά τα χτυπήματα, συνέχισε να περπατάει πολύ αργά, και εκεί τον βρήκε μία διαδηλώτρια που ήταν σε άλλο μπλοκ, τον οδήγησε σε μία στοά στο ύψος της Ομήρου όπου και κατέρρευσε».

Ξεκάθαρη απόπειρα ανθρωποκτονίας
Η παραμικρή καθυστέρηση θα του είχε στοιχίσει τη ζωή, δήλωσαν από την πρώτη στιγμή οι γιατροί που τον περιέθαλψαν, και ως απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται νομικά από τους δικηγόρους του η επίθεση εναντίον του: «Αυτό που εμείς περιμένουμε είναι να προχωρήσει η ανακριτική διαδικασία και να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόδοση ευθυνών για τον φυσικό αυτουργό και από κει και πέρα η εισαγγελία στην ποινική δίωξη όχι μόνο κατά των φυσικών αλλά και κατά των ηθικών αυτουργών, που δεν είναι άλλοι από την ιεραρχία την αστυνομική αλλά και την πολιτική.
Διότι είναι σαφές σε μας αλλά και όποιον παρακολούθησε εκείνη την ημέρα τα γεγονότα, ότι πρόκειται για μια σαφέστατη εφαρμογή σχεδίου για την οποία δόθηκε συγκεκριμένη εντολή από την ιεραρχία, την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία.
Υπό αυτή την έννοια όλοι αυτοί είναι ηθικοί αυτουργοί για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Γιάννη Καυκά αλλά και εναντίον δεκάδων άλλων διαδηλωτών, οι οποίοι χτυπήθηκαν βάναυσα εκείνη τη μέρα», σημειώνει η Αντωνία Λεγάκη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!