Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Χαλάνδρι

 

Συγγραφείς, ζωγράφοι και ποδοσφαιριστές θα συναντηθούν την Παρασκευή το βράδυ στο Χαλάνδρι, σε ένα «ντέρμπι» που έχει σκοπό να ανατρέψει τα στερεότυπα σχετικά με το ασύμπτωτο της τέχνης με την μπάλα.

Υπάρχουν μια σειρά παρεξηγήσεις γύρω από τη σχέση των σπορ, και ειδικά του ποδοσφαίρου, με τον πολιτισμό. Είναι γεγονός ότι διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο σε καιρούς σαν αυτούς που ζούμε, τα σπορ επιστρατεύονται για τη χειραγώγηση του λαού. Το κράτος λάνσαρε με πονηριά εδώ και χρόνια, μέσω του ΟΠΑΠ, το σλόγκαν «για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό», προκειμένου να εξωραΐσει την ιδέα του κρατικού τζόγου. Τα σπορ υπάγονται, κατά κανόνα, στο εκάστοτε υπουργείο Πολιτισμού. Στην ουσία όμως το σύστημα βλέπει τον αθλητισμό με όρους ρωμαϊκής αρένας και όχι ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού όπως είναι.

Ωστόσο, αριστεροί διανοούμενοι του διαμετρήματος του Μανόλη Αναγνωστάκη αναζήτησαν τους κοινούς κώδικες ανάμεσα στα σπορ και την τέχνη και έγραψαν ποίηση εμπνεόμενοι από την καλλιτεχνική διάσταση μιας τρίπλας μέσα στο γήπεδο ή του πλήθους που δονείται και πάσχει συλλογικά στις κερκίδες ή μπροστά σε οθόνες.

Σε αναζήτηση, λοιπόν, των κοινών τόπων ανάμεσα στην τέχνη και το ποδόσφαιρο, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί ένα ωραίο ραντεβού στο Ίδρυμα Ζήση, Κολοκοτρώνη 5, στο κέντρο του Χαλανδρίου, σε μια εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος Αργώ και το Επίσκυρον, με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου.

Για το τι συμβαίνει όταν το ποδόσφαιρο συναντά την τέχνη θα συζητήσουν οι Γιώργος Μαρκόπουλος (ποιητής), Κυριάκος Χήνας (ιστορικός), Πέτρος Ζουμπουλάκης (ζωγράφος), Θανάσης Κάππος (συγγραφέας), Χριστόφορος Κάσδαγλης (συγγραφέας), Θάνος Μικρούτσικος (μουσικοσυνθέτης) και Δημήτρης Αρβανίτης (γραφίστας). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο παλιός ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης, ενώ θα παρευρεθούν αρκετοί ακόμα παλαίμαχοι, όπως οι Xρήστος Αρδίζογλου, Μίμης Παπαϊωάννου, Τάκης Λουκανίδης, Νίκος Σαργκάνης.

Θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής των Π. Ζουμπουλάκη, Σπ. Κουρσάρη, Στ. Κατσιρέα, Αλ. Βακιρτζή, Β. Διονυσόπουλου, Ν. Οικονομίδη, Γ. Παπανελόπουλου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!