Μια άλλη πρόταση για τον Πολιτισμό έρχεται από τις Αχαρνές

Καθώς ο Ηρόστρατος έγραφε διάφορες… «σοφίες» για τον Πολιτισμό, έφτασε στο mail η ακόλουθη πρόσκληση:

Φθινοπωρινή γιορτή στο Καλλιτεχνείο Αχαρνών
«…Η Φθινοπωρινή Γιορτή έχει ως στόχο την προώθηση ειλικρινούς κι αυθεντικής έκφρασης νέων (και όχι μόνο), την επικοινωνία κι αλληλεπίδραση με επίκεντρο τον εθελοντισμό, τον ακτιβισμό και την ερασιτεχνία / η προσέλευση σε όλα τα δρώμενα, τις δράσεις και τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη, όπως έχει υπάρξει κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Κοινότητας Εθελοντών Καλλιτεχνείου Αχαρνών
Το επόμενο Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, η ομάδα Κλοκγουάιζ παρουσιάζει Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα στην Αυτοσχέδια Σκηνή Βιτρίνες / οδ. Αθ. Χειλίου. Έναρξη στις 20.00. Προσέλευση από τις 19.00 (περιορισμένος αριθμός θέσεων)».
Πιο κάτω ακολουθούσε μια λίστα με όλων των ειδών τις εκδηλώσεις…
Είπα να σβήσω ό,τι έγραφα και αν γράψω γι’ αυτά τα παιδιά του Καλλιτεχνείου, ενός ιδιότυπου καλλιτεχνικού καφενείου που η λειτουργία του βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική δράση.
Μαθητές και φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι βάζουν κέφι, μεράκι και δουλειά, με άφθονη φαντασία και σε κάνουν να νιώθεις μοναδικά. Όποτε ο δρόμος με έχει φέρει ώς εκεί λέω μέσα μου ότι υπάρχει ελπίδα. Φεύγω πιο αισιόδοξος. Και ξέρω πως όταν συμβαίνουν τέτοια όμορφα πράγματα, τα «άνθη του κακού» δεν βρίσκουν εύφορο έδαφος για να ανθίσουν…
Δεν ξέρω αν τα παιδιά από τις Αχαρνές έχουν σχέση με την Αριστερά. Φοβάμαι, όμως, πως η Αριστερά δεν έχει σχέση μαζί τους! Κι όμως, ο δικός τους τρόπος προσέγγισης, οι δικές τους αναζητήσεις είναι το φρέσκο αεράκι που μας λείπει… Οι δρόμοι που δεν ψάχνουμε είναι ίσως αυτοί που θα άξιζε να βρούμε. Νομίζω όμως ότι τα λόγια -τα δικά μου- είναι περιττά. Θα σας πρότεινα απλά να πάτε ώς εκεί, σε κάποια από τις πλούσιες φθινοπωρινές τους εκδηλώσεις και να δείτε οι ίδιοι τι είναι αυτό που δεν έχουμε. Κι ίσως φύγετε κι εσείς μ’ ένα χαμόγελο. Σαν το όμορφο χαμόγελο των παιδιών από τις Αχαρνές…
Για να καταλάβετε και το πολυσχιδές των δράσεών τους, σήμερα το απόγευμα, στις 5.30, οργανώνουν τουρνουά μπάσκετ 3×3 με σκοπό την ανάπλαση του γηπέδου της γειτονιάς (Β. Ουγκώ και Δ. Δαμάσκου) που ξεκίνησαν οι ίδιοι το καλοκαίρι.
Πληροφορίες: Καλλιτεχνείο των Αχαρνών, Αθ. Χειλίου 16, τηλέφωνο: 210-2445788
https://www.kallitechnio.org

Φωτογραφίζοντας τα παραμύθια
Η γνωστή παραμυθού Σάσα Βούλγαρη πάντα μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τις δημιουργικές ιδέες της. Με τα παραμύθια που αφηγείται και διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους.
Τώρα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διαδικτυακό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης Λύκος παρουσιάζουν μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας.
Μια ομάδα φωτογράφων, με πηγή έμπνευσης φράσεις από παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια, επιλεγμένες από τη Σάσα Βούλγαρη, φωτογραφίζουν σκηνές παραμυθιών μέσα στους δρόμους της πόλης. Οι φράσεις έχουν επιλεγεί από τη Σάσα Βούλγαρη με αφορμή το νέο της πρόγραμμα Τα τρία χρυσά μήλα με Ελληνικά Λαϊκά Παραμύθια που θα παρουσιαστεί φέτος στο Ίδρυμα.
Φωτογραφίζουν οι: Δημήτρης Κεχρής, Λευτέρης Κρυσάλης, Γρηγόρης Δάλλης, Γιώργος Χαρίσης, Δημήτρης Δρυστέλλας, Ηλέκτρα Σίμου, Μαρία Θεοδοσίου, Μαρία Καππάτου, Ηλίας Λιατσόπουλος, Χριστίνα Κωβαίου, Γιάννης Καρπούζης, Κωνσταντίνος Kein.
Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Διάρκεια έκθεσης: 13-20 Οκτωβρίου στις 11.30. Τηλ.: 210-3418550, www.mcf.gr

Ένα απολαυστικό… μέντιουμ
Οι Medium Project, μια νέα ομάδα που αποτελείται από λυρικούς τραγουδιστές και μουσικούς υπό την καθοδήγηση της Ράιας Τσακηρίδη και του Ανδρέα Τσελίκα ξεκινά με το Μέντιουμ, ένα ταξίδι γνωριμίας με την όπερα, επιχειρώντας μια σύγχρονη ματιά πάνω στο έργο του Τζιαν Κάρλο Μενόττι.
Η ηρωίδα του έργου, το μέντιουμ Μαντάμ Φλόρα, με τη βοήθεια της κόρης της και του μουγγού υπηρέτη της, εξαπατά γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι μπορεί να τους φέρει σε επαφή με τα πνεύματά τους.
Το έργο του Ιταλο-αμερικανού συνθέτη και λιμπρετίστα έκανε την πρώτη του πρεμιέρα στις 8 Μαΐου του 1946 και το 1951 γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία του ίδιου. Θεωρείται, έως και σήμερα, μια από τις καλύτερες μεταφορές όπερας στη μεγάλη οθόνη. Όσο για τη μουσική της, αυτή είναι επηρεασμένη από ρυθμούς φολκ και τζαζ.
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη
Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος, Γιάννης Γιαννόπουλος
Ερμηνεύουν: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Λητώ Μεσσήνη, Αλέξης Ζερβάνος, Ειρήνη Φωτεινάκη, Αντωνία Δεσπούλη, Μιχάλης Ψύρρας.
Πληροφορίες: Από τις 11 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, για 12 παραστάσεις, Beton 7, Πύδνας 7, Βοτανικός, 210-7512624.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!