Ο ακριτικός προμαχώνας της Ελλάδας

Το νησί από την αρχαιότητα έως σήμερα

Το επεισόδιο με τα τουρκικά μαχητικά από μέσα

Το Καστελλόριζο ή, επισήμως, η Μεγίστη είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων. Απέχει μόλις 1,25 ν.μ. από τις νοτιοδυτικές Μικρασιατικές ακτές, όπου ήταν πολύ έντονη η παρουσία του ελληνικού στοιχείου μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922, και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 328 ν.μ. και 150 ν.μ. από την Κύπρο. Έχει έκταση 9,1 χλμ2 και μήκος ακτών 19,5 χλμ.
Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 492 κατοίκων, που διαβιούν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στο νησί. Είναι η μεγαλύτερη (εξ’ ου και Μεγίστη) νήσος ενός μικρού συμπλέγματος, που ονομάζεται σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή σύμπλεγμα Μεγίστης και περιλαμβάνει τις νησίδες και βραχονησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Βουτσάκια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα, Στρογγυλή, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά, που ανήκουν στην Ελλάδα. Οι προαναφερθείσες 14 νησίδες/βραχονησίδες αποτελούν τον Δήμο Μεγίστης, με την Στρογγυλή να αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.
πηγή: wikipedia

Το Καστελόριζο δεν είναι μακριά

Μια σελίδα στο facebook για τη στήριξη του νησιού

Η σελίδα «Το Καστελόριζο δεν είναι μακριά» (fb: kastelorizo) έχει σκοπό να προβάλει ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Καστελλόριζου. Ειδικά σήμερα που η Τουρκία απειλεί εμπράκτως την κυριαρχία μας, επιμένουμε πως το Καστελλόριζο δεν είναι μια καρτ-ποστάλ, δεν είναι φόντο για διαγγέλματα φαιδρών πολιτικών, και σίγουρα δεν είναι μακριά.
Στηρίζουμε τους Ανθρώπους του ακριτικού νησιού, τους αγώνες και τις αγωνίες τους, προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του, όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας.

Επισκεφτείτε το Visit Kastellorizo

Το Visit Kastellorizo είναι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα προώθησης του ιδιαίτερα όμορφου νησιού. Αξίζει την επίσκεψη σας στις διευθύνσεις:
Visit Kastellorizo: visitkastellorizo.gr
instagram: visitkastellorizo
facebook: visitkastellorizo

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!