Ο κύριος Χρήστος Ροζάκης (πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, και μονίμως πανεπιστημιακός) έχει ένα καλό: λέει χωρίς περικοκλάδες αυτό που δεν τολμούν να ξεστομίσουν οι Έλληνες πολιτικοί «ηγέτες», οι οποίοι έχουν αναλάβει να εκτελέσουν πολλά συμβόλαια. Ένα από αυτά (και δυστυχώς, όπως πάμε, όχι το πιο οδυνηρό) ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.

Να τι έχει πει ο κύριος Ροζάκης γι’ αυτή τη συμφωνία: «Χρόνια είχαμε ένα καρκίνωμα στις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία, που εμπόδιζε την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η ένταξη είναι προς το συμφέρον μας, διότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια από τις χώρες-κλειδιά για τη μη περαιτέρω διείσδυση των Ρώσων στην περιοχή. Επειδή οι Ρώσοι είναι ο αντίπαλος της Δύσης σήμερα, όπως και πάντα ήταν, και εμείς ανήκουμε στη Δύση». Ούτε πασιφισμοί, ούτε διεθνισμοί, ούτε άλλες κοροϊδίες. Ξεκάθαρα πράγματα: η συμφωνία ήταν καλή διότι εμείς είμαστε με τη Δύση και έτσι μπλοκάρουμε τους Ρώσους.

Πρόσφατα ο κ. Ροζάκης έκανε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη: απέδειξε πως ένα μέρος που κείται κοντά στα σύνορα μιας άλλης χώρας είναι εγγύτερο προς τη χώρα αυτή παρά προς την πρωτεύουσα ή το κέντρο της χώρας που ανήκει. Αλλά όχι μόνο αυτό: μάθαμε ότι εάν αυτή η άλλη χώρα τυγχάνει να είναι και λίγο επεκτατική, το εν λόγω μέρος που γειτονεύει με αυτήν αποκτά «επήρεια». Δηλαδή σαφώς μειωμένα, έως μηδενισμένα κυριαρχικά δικαιώματα… Ακολουθεί, χωρίς άλλα σχόλια, απόσπασμα από συνέντευξη του κ. Ροζάκη στον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη (Κρήτη TV).

Ένας μάλλον ψυχεδελικός διάλογος…

Γ. Σαχίνης: «Εντάξει, η γεωγραφία το έβαλε [το Καστελλόριζο] κοντά στις ακτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;».

Χρ. Ροζάκης: «Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο».

Γ. Σαχίνης: «Δεν είναι δηλαδή συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;».

Χρ. Ροζάκης: «Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια…».

Γ. Σαχίνης: «Οπότε πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει… και αν κάνω λάθος θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε, γιατί προξενεί αίσθηση και είναι και είδηση, αν θέλετε. Θέλω να μας το εξηγήσετε γιατί το Καστελόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Γιατί, ντε και καλά, το Καστελόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση; Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;».

Χρ. Ροζάκης: «Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση».

Γ. Σαχίνης: «Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη, ξέρετε. Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;».

Χρ. Ροζάκης: «Σε μια περίπτωση οριοθέτησης με τη Λιβύη;».

Γ. Σαχίνης: «Ναι».

Χρ. Ροζάκης: «Η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα και…».

Γ. Σαχίνης: «Με βάση το διεθνές δίκαιο έχει;».

Χρ. Ροζάκης: «Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή, η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της, δηλαδή πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ».

Γ. Σαχίνης: «Παρά ταύτα, οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος, που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει, και το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης δε μιλάει για μικρό, μεγάλο ή μεσαίο νησί, κάνει συγκεκριμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα λέει να είναι κατοικημένα. Ε, λοιπόν, το Καστελόριζο είναι».

Χρ. Ροζάκης: «Έχετε μείνει στο Καστελόριζο, φοβάμαι. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

Γ. Σαχίνης: «Είναι ελληνική επικράτεια όμως κ. Ροζάκη».

Χρ. Ροζάκης: «Φυσικά και είναι. Από εκεί και πέρα, το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς τις ακτές του Καστελόριζου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Γ. Σαχίνης: «Επικαλείστε το μήκος των ακτών –θέλω να μας το διευκρινίσετε– η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών λοιπόν».

Χρ. Ροζάκης: «Συνολικά».

Γ. Σαχίνης: «Συνολικά. Γιατί, η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι; Σαλάμι-σαλάμι;»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!