Γερμανικά τανκς ξανά κατά της Ρωσίας! Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον εξελιχθεί σε πόλεμο Δυτικού μπλοκ εναντίον Ρωσίας που θυμίζει άλλους προηγούμενους. Και αν τοποθετήσουμε τα πράγματα με τη σειρά, ο πόλεμος αυτός εκδηλώθηκε το 2014 με την βίαιη ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Ουκρανίας, η προετοιμασία της οποίας είχε ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα, υπό την άμεση καθοδήγηση Αμερικάνων και Ευρωπαίων με στόχο την στενότερη περικύκλωση της Ρωσίας. Γιατί η εξαγγελθείσα ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ λογικά δεν μπορούσε να έχει άλλο στόχο. Οπότε, για λόγους σαφήνειας θα πρέπει να μην διστάζουμε να λέμε ότι πρόκειται για πόλεμο της Δύσης και των στενών συμμάχων της εναντίον της Ρωσίας με μέσο και σημείο κρούσης την Ουκρανία. Και ότι κι αυτός ο πόλεμος έχει προϊστορία. Ότι από το 1800 η Ρωσία έχει δεχτεί άλλες πέντε πολύ μεγάλες επιθέσεις από συνασπισμένους Ευρωπαίους. Αυτή τη φορά, όμως, το Δυτικό μπλοκ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όσον αφορά τον αριθμό των κρατών που συμμετέχουν. Και για του λόγου το αληθές, συνοπτικά, οι πέντε προηγηθέντες πόλεμοι των δυτικών δυνάμεων εναντίον της Ρωσίας είναι οι εξής:

Στο Στάλινγκραντ, όπου η νίκη του Κόκκινου Στρατού έκρινε την έκβαση του πολέμου, πριν από 80 χρόνια.

(1) Το 1812, η Γαλλία εκστρατεύει εναντίον της Ρωσίας. Το μπλοκ του Ναπολέοντα περιλάμβανε στρατεύματα από πολλές συμμαχικές με τη Γαλλία δυνάμεις ή υποτελείς στη Γαλλία ή για διάφορες αιτίες εχθρικές στη Ρωσία χώρες, ήτοι Αυστρία, Πρωσία, Γερμανία, Ελβετία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία. Όμως, οι ναπολεόντειες στρατιές παθαίνουν πανωλεθρία. Φτάνουν μέχρι τη Μόσχα, αλλά ο ρώσικος στρατός τελικά τους παίρνει φαλάγγι και τους καταδιώκει μέχρι το Παρίσι! Από τους 600 χιλιάδες στρατιώτες που είχε στη διάθεσή του ο δυτικός στρατός, υπολογίζεται ότι σχεδόν 500 χιλιάδες έγιναν θυσία στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Ναπολέοντα. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι στο Παρίσι κατάφεραν να φτάσουν μόνον είκοσι χιλιάδες στρατιώτες!

(2) Το 1853, Άγγλοι, Γάλλοι και Οθωμανοί επιτέθηκαν από κοινού στη Ρωσία. Ο Κριμαϊκός πόλεμος, όπως κατεγράφη, κράτησε περίπου τρία χρόνια (1853-56) και με τη Συνθήκη των Παρισίων έληξε σε βάρος της Ρωσίας η οποία μόλις πριν από 70 χρόνια είχε αποσπάσει την Κριμαία από τους Τάταρους που ήταν υποτελείς των Οθωμανών. Και αξίζει να ειπωθεί ότι ένα από τα ντεσού αυτού του πολέμου είναι η ταυτόχρονη τιμωρία της Ελλάδας με τον ναυτικό αποκλεισμό της Αθήνας και του Πειραιά από τον αγγλογαλλικό στόλο (1854-1857) επειδή ο βασιλιάς Όθων αντί να βάλει τους Έλληνες να πάρουν μέρος σ’ αυτή την επιδρομή στη Μαύρη Θάλασσα, υποστήριξε τη διεκδίκηση κι άλλων εδαφών από τους Οθωμανούς που ήταν σύμμαχοι των Αγγλογάλλων. Οι δυνάμεις κατοχής έφεραν και τη χολέρα που έστειλε στον τάφο χιλιάδες Αθηναίους. Μάλιστα, η ρήξη αυτή δεν είναι άσχετη με την εκδίωξη λίγα χρόνια αργότερα του Όθωνα από την Ελλάδα και την αντικατάστασή του από τον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο Α΄ με μπόνους από τους Άγγλους τα Ιόνια νησιά! Για να χωνέψουμε πιο εύκολα τον νέο σατράπη, γενναιόδωροι οι Άγγλοι προστάτες, μας χάρισαν τα Ιόνια, δηλαδή τα δικά μας νησιά!

35 εκατομμύρια

(3) Οι Κεντρικές Δυνάμεις στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή αλλιώς η Τετραπλή Συμμαχία αποτελούμενη από τη γερμανική αυτοκρατορία, την αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία, την οθωμανική αυτοκρατορία και το βασίλειο της Βουλγαρίας, με τη συνδρομή της Φινλανδίας, της Λιθουανίας και του Αζερμπαϊτζάν, επιτέθηκαν στη Ρωσία που ήταν σύμμαχος της Αγγλίας και της Γαλλίας, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου που έμεινε στην ιστορία ως Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ρωσία με χωριστή συμφωνία διέκοψε τη συμμετοχή της, κατασπαραγμένη απ’ αυτόν τον αιματηρότατο πόλεμο, χάρη στη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης το 1917 και παρά τη διαφωνία των Άγγλων και Γάλλων που ήθελαν τη συνέχισή του.

(4) Αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, 260.000 στρατιώτες από 20 χώρες συνασπίστηκαν και εισέβαλαν στη Ρωσία από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, Άγγλοι, Αμερικάνοι, Γάλλοι, Καναδοί, Ιάπωνες, Πολωνοί, Αυστραλοί, Εσθονοί, Ιταλοί, Ρουμάνοι, Οθωμανοί Τούρκοι, εθνικιστές Κινέζοι και -μεταξύ άλλων- Έλληνες! Ο Βενιζέλος έστειλε 23.351 στρατιώτες και αξιωματικούς στην Κριμαία και την Οδησσό για να συμβάλλουν στην καταστολή της Επανάστασης των Μπολσεβίκων προκειμένου οι μεγάλες δυνάμεις να διαμοιράσουν μεταξύ τους τα εδάφη της Ρωσίας. Πάνω από δέκα εκατομμύρια είναι οι νεκροί Ρώσοι στον Α΄ΠΠ, στον εμφύλιο που ακολούθησε και κατά την εισβολή των ξένων συμμαχικών δυνάμεων!

(5) Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί, Ιταλοί και Ιάπωνες με συμμάχους Αυστριακούς, Ρουμάνους, Βούλγαρους, Κροάτες, Φινλανδούς, Ούγγρους, Λιθουανούς κ.λπ. εισβάλανε στη Σοβιετική Ένωση και συντρίφτηκαν, αφήνοντας, όμως, πίσω τους 25 εκατομμύρια νεκρούς σοβιετικούς πολίτες, κυρίως Ρώσους και Ουκρανούς και, βέβαια, ξανά, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές.

Αν αθροίσεις τους νεκρούς που είχαν οι Ρώσοι και Σοβιετικοί απ’ αυτές τις εισβολές των δυτικών δυνάμεων στη Ρωσία, ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ανθρώπους. Κι αν υπολογίσεις και τους τραυματίες και τους ακρωτηριασμένους, ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται.

35 κράτη

Αλλά καμία από τις πέντε μεγάλες στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Ρωσίας-Σοβιετικής Ένωσης που προανέφερα, δεν έφτανε τον αριθμό των κρατών που συμμετέχουν στη σημερινή αντιρωσική συμμαχία! 35 κράτη στέλνουν τεράστιες ποσότητες όπλων, συγκεντρώνουν στρατεύματα γύρω από τη Ρωσία και επιβάλλουν εκατοντάδες οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές κυρώσεις! Πρόκειται για κινητοποίηση παγκόσμιου πολέμου: ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Καναδάς, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ιταλία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Τσεχία, Σλοβενία, Ελλάδα κ.λπ.

Αλλά έχει αξία να δούμε και άλλες όψεις της πραγματικότητας. Απ’ αυτές τις 35 χώρες, οι 26 είναι ευρωπαϊκές από την Ευρώπη και άλλες 4 είναι ευρωπαϊκές από τη Βόρεια Αμερική, ΗΠΑ και Καναδάς, και την Ωκεανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Σύνολο 30. Και από τις πέντε που συμπληρώνουν τον πολεμικό συνασπισμό, μία είναι από την Αφρική, το Μαρόκο, σε σύνολο 54 αφρικανικών κρατών, 4 ή 5 από την Ασία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα -συν Τουρκία, Πακιστάν και Ισραήλ με ερωτηματικό, σε σύνολο 50 κρατών, και κανένα κράτος από την Κεντρική και Νότια Αμερική σε σύνολο 33! Πλην ΗΠΑ και Ιαπωνίας, οι περισσότερες χώρες με πάνω από 100 εκατ. πληθυσμό (Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία, Μεξικό, Μπανγκλαντές, Νιγηρία, Αίγυπτος, Ιράν, Βιετνάμ) δεν συμμετέχουν στον πόλεμο των Ευρωπαίων κατά της Ρωσίας.

Στο μεγάλο σύνολο, τα κράτη που αρνούνται να συμμετάσχουν στον πόλεμο με κυρώσεις και όπλα, έχουν πληθυσμό γύρω στα 7 δισεκατομμύρια!

Αν δεν είναι κανείς άσχετος, τυφλός ή προκατειλημμένος, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Στο βάλτο

Οι Δυτικοί χρησιμοποιούν τους Ουκρανούς ως μισθοφόρους στον πόλεμό τους. Και θα τους σπαταλήσουν μέχρι τον τελευταίο. Οι Δυτικοί τους εκπαιδεύουν, τους εξοπλίζουν, τους χρηματοδοτούν και τους κατευθύνουν. Το Δυτικό μπλοκ βάζει τα πάντα σε μέσα, υπηρεσίες και υλικά, εκτός από τους ανθρώπους που σκοτώνονται στο μέτωπο. Ούτε ένας εν ενεργεία στρατιώτης άλλης χώρας δεν πολεμάει επί ουκρανικού εδάφους. Εκτός από ένα όχι ασήμαντο αριθμό μη Ουκρανών εθελοντών-μισθοφόρων, που παίρνουν μέρος άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως Πολωνοί και Αγγλοσάξονες. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, το έχουν ξανακάνει αυτό πολλές φορές, τουλάχιστον από το 1500, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διεθνές. Το να βάζουν με τη βία ή με πληρωμή άλλους να πολεμούν για λογαριασμό τους∙ το έχουν εφαρμόσει κατά κόρον στην Αμερική οι κονκισταδόρες, αλλά και στην Ασία και την Αφρική οι κάθε προέλευσης αποικιοκράτες.

Στο Περμ, στα Ουράλια, μπροστά στο περίφημο τανκ Τ-34 με το οποίο ο Κόκκινος Στρατός κατατρόπωσε τους Γερμανούς στο μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο. (φωτό Σπύρος Τσακίρης)

 

Και στον πρώτο και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, χρησιμοποίησαν μαύρους, μιγάδες, ιθαγενείς, ακόμα και Κινέζους, να πολεμήσουν για λογαριασμό τους στα μέτωπα της Ευρώπης. Και οι Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι μετανάστες κι αυτοί, έστειλαν μαύρους να πολεμήσουν στην Ευρώπη στον Α΄ΠΠ. Και το συνέχισαν με πιο συστηματικό τρόπο, στο Βιετνάμ, το Λάος, την Καμπότζη κ.λπ.

Έφτιαχναν τοπικούς στρατούς και έστελναν τους έγχρωμους στην πρώτη γραμμή να τρώνε τις σφαίρες. 180.000 Αφγανούς μισθοδοτούσαν στο Αφγανιστάν, που αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία όρεξη να πολεμήσουν και να σκοτωθούν για τους Αμερικάνους. Και τους Εβραίους χρησιμοποιούν, όπως τους ηττημένους Γιαπωνέζους, τους κουτσουρεμένους Κορεάτες και τους απόγονους των εθνικιστών της Ταϊβάν. Και μέσα στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικάνοι βάζουν ξανά τους Ευρωπαίους να σηκώσουν τα βάρη, ως «μαύροι», ενώ ταυτόχρονα τους αποστραγγίζουν. Τους πουλάνε LNG πολύ ακριβά, τους πουλάνε όπλα πάρα πολύ ακριβά και αδιάντροπα προσκαλούν τις ευρωπαϊκές μεγάλες βιομηχανίες να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ με δελεαστικά κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, φτηνή ενέργεια κ.λπ. Η Ευρώπη, διοίκηση και κοινωνία, δίνει την εντύπωση ότι έχει πέσει στα βαριά ναρκωτικά, στα παραισθησιογόνα, και δεν καταλαβαίνει ότι βυθίζεται στο βάλτο.

Η Ουκρανία στη φάκα

Η Ουκρανία είναι η κορύφωση αυτής της πρακτικής, η ανώτερή της μορφή. Οι Ευρωπαίοι, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, είναι η πρώτη φορά που βάζουν μια ολόκληρη μεγάλη χώρα, με 40 εκατομμύρια πληθυσμό, να διεξαγάγει για τα συμφέροντά τους αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου ένα πόλεμο εναντίον μιας πολύ ισχυρής δύναμης, χωρίς οι Δυτικοί να έχουν την παραμικρή απώλεια σε ανθρώπινο δυναμικό. Μεθόδευσαν και ανέθεσαν όλο αυτό το κολοσσιαίο πολεμικό εγχείρημα, που ισοδυναμεί με παγκόσμιο πόλεμο, στην Ουκρανία.

Μόνη της, η Ουκρανία, θα θρηνήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ακρωτηριασμένους, θα καταστραφούν όλες οι υποδομές της, θα χάσει ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος των εδαφών της και θα κατρακυλήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια απ’ αυτή που την είχαν καταδικάσει οι διεφθαρμένοι ολιγάρχες που την οδήγησαν στο χάος. Όπως το έθεσε πριν από λίγες μέρες ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, γνώστης της κατάστασης και αντιρώσος: όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και ιδρύθηκε το ανεξάρτητο ουκρανικό κράτος, η Ουκρανία ήταν πολύ πιο πλούσια και πιο αναπτυγμένη από την Πολωνία που έγινε ανεξάρτητη την ίδια εποχή. Όμως, η διαφθορά και η μεγαλομανία του ουκρανικού καθεστώτος μέσα σε μερικά χρόνια οδήγησε την Ουκρανία στη σημερινή μίζερη της κατάσταση και την έκανε τέσσερις φορές φτωχότερη από την Πολωνία!

Και ο Μπιλ Γκέιτς, ο ζάμπλουτος ιδρυτής της Microsoft και μέγας φιλάνθρωπος, όπως τον προσφωνούν, μιλώντας στο αυστραλιανό Lowy Institute είπε, σύμφωνα με το βίντεο που υπάρχει στο διαδίκτυο, χωρίς περιστροφές, κατά λέξη:

«Η ουκρανική κυβέρνηση είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο. Είναι διεφθαρμένη και ελέγχεται μόνο από μερικούς πλούσιους. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ατυχία γι’ αυτό το έθνος.»

Δόλωμα και λάφυρο

Από την αρχή του πολέμου, σε εκπομπές «Στο Κόκκινο 105,5» και σε άρθρα στο «Περίπτερο Ιδεών», έχω αναφερθεί στο ίδιο πράγμα αναλυτικά με βάση την εμπειρία μου από την σχεδόν τριακονταετή στενή σχέση μου με την Ουκρανία.

Δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, οι Δυτικοί, ΗΠΑ, Ευρώπη και παρατρεχάμενοι, Ιάπωνες, Αυστραλοί και άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις», έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα τεράστιο πεδίο δοκιμής των οπλικών τους συστημάτων και σε ένα πελώριο δόλωμα για να τσιμπήσουν οι λαοί και να αποδεχτούν τη στροφή των οικονομιών τους στην πολεμική βιομηχανία που είχε πολλά χρόνια να πραγματοποιήσει τέτοια εξωφρενικά κέρδη! Σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης και της κάλυψης των πιεστικών αναγκών των πολιτών τους, αλλά και σε αντίθεση με τις απαραίτητες και επείγουσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα για να μην ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη με καταστρεπτικές συνέπειες για τη ζωή.

Μόνο μέσα στο 2022, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αμερικάνων, η αμερικάνικη πολεμική βιομηχανία αύξησε τα έσοδά της μέσα σε ένα μόνο χρόνο κατά 50%, το ίδιο και οι εταιρίες πετρελαίου όπως ανακοίνωσαν η Exxon και η Shell, αύξηση που με όρους αγοράς θεωρείται εξωπραγματική. Αγοράζουν τα κράτη της Ευρώπης όπλα αξίας εκατοντάδων δισ. την ώρα που νοσοκόμοι, δάσκαλοι, σιδηροδρομικοί, πιλότοι και πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων απεργούν στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία κι αλλού γιατί δεν έχουν πάρει καμία αύξηση εδώ και δέκα χρόνια με πληθωρισμό που έφτασε στο 10%!

Μέσα σ’ αυτό το έλος, διαλύουν την Ουκρανία με ελάχιστες πλέον πιθανότητες να κάνουν ουσιαστική ζημιά στη Ρωσία, η οποία καθόλου δεν τους ενόχλησε επί πενήντα χρόνια που τους τροφοδοτεί με πετρέλαιο και αέριο σε καλές τιμές. Σκορπιοί είναι οι Ευρωπαίοι και σκορπιοί παρέμειναν πίσω από την πρόσοψη της ευημερίας και του κοινοβουλευτισμού, που μικρή σχέση έχει με τη δημοκρατία. Έχουν δηλητηριάσει τόσους και τόσους λαούς, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη, με την Ουκρανία να προστίθεται στην ατελείωτη λίστα των λαφύρων τους.

Φιλοπόλεμοι ειρηνιστές

Βέβαια, αφθονούν οι γελοίοι σχολιαστές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που αρνούνται να παραδεχτούν ότι πρόκειται για ένα καθολικό πόλεμο ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Αυτή τη γραμμή έχουν επιλέξει οι Αμερικάνοι για επικοινωνιακούς λόγους, για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση, πάνω στο φθαρμένο μοντέλο των υπερασπιστών δήθεν της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των κρατών, την οποία ακολουθούν τα διορισμένα φερέφωνα της Ε.Ε. τύπου Μπορέλ, Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν και οι υπάλληλοι των Αμερικάνων στο ΝΑΤΟ, όπως ο ξύλινος Στόλτενμπεργκ με τον βαρύγδουπο τίτλο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζει ότι πρέπει να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ τη Ρωσία. Αλλά πιο θλιβεροί είναι οι προερχόμενοι από τα κινήματα ειρήνης, πράσινοι και αριστεροί, στο δρόμο του Γιόσκα Φίσερ και του Κον Μπεντίτ που πρωτοστάτησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπως η κέρινη Μπέρμποκ που δηλώνει επίσημα ότι «η Ευρώπη πολεμάει εναντίον της Ρωσίας και πρέπει να νικήσει». Αντί να έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή μια γιγαντιαία καμπάνια αποτροπής ή έστω διακοπής του πολέμου, μια καμπάνια ειρήνης κόντρα στους πολεμοκάπηλους, οι Ευρωπαίοι, σχεδόν κάθε απόχρωσης, έχουν ήδη εμπλέξει την ανθρωπότητα στα προκαταρκτικά του τρίτου παγκόσμιου πόλεμου.

Αποκαλυπτική είναι και η φιλοπόλεμη στάση των βόρειων κρατών που πρόβαλαν μέσα στα χρόνια ένα ειρηνόφιλο προφίλ, σπρώχνοντας έντεχνα κάτω από το χαλί της δημοσιότητας το εξαιρετικά αμαρτωλό αποικιοκρατικό, επεκτατικό ή φιλοναζιστικό παρελθόν τους, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία που αναθυμούνται νοσταλγικά τους Βίκινγκς.

Αλλά η πιο κραυγαλέα ίσως απόδειξη του ευτελισμού της Ευρώπης είναι η κατάντια των Γερμανών, οι οποίοι διέψευσαν όσους είχαν πιστέψει ότι από το 1945 μέχρι σήμερα είχαν αποδεσμευτεί από την αμερικάνικη κηδεμονία. Η δικαιολογία που προβάλλεται από φιλογερμανικούς κύκλους ότι πιέστηκαν από τους συμμάχους τους να ενδώσουν στο ζήτημα των γερμανικών τανκς στους Ουκρανούς, μετά τη γαργάρα που έκαναν για την ανατίναξη του γερμανορωσικού αγωγού Nord Stream από τους Αγγλοαμερικάνους, είναι ακόμα πιο ταπεινωτική για τον γερμανικό αετό.

Όλες αυτές οι χώρες αντί να πάρουν δυναμικές και επίμονες πρωτοβουλίες για τη σίγαση των όπλων και τη διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής λύσης, προπορεύονται στην παροχή οπλικών συστημάτων που παρατείνουν τον πόλεμο και αυξάνουν το μέγεθος της συντελούμενης καταστροφής. Αυτό είναι το άθλιο κατάντημα των δεξιών καθεστώτων, αλλά και των φερόμενων ως προοδευτικών στην Ευρώπη.

Βέβαια, τώρα πια, μετά την ομολογία της Μέρκελ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφτηκαν μόνο για να κερδηθεί χρόνος να εξοπλιστεί η Ουκρανία και, κατά προέκταση, να μπορέσει να πάρει πίσω την Κριμαία και το Ντονμπάς, γίνεται αντιληπτό ότι οι Ρώσοι θα καθίσουν ξανά σε ένα τραπέζι μόνο όταν θα έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να επιβάλλουν τους όρους τους.

Και το γενικότερο ρεζουμέ είναι ότι καθώς η Δύση τείνει να χάσει οριστικά τα πρωτεία της στον κόσμο, εκδηλώνει τον χειρότερο της εαυτό, αυτόν που ευθύνεται για δύο παγκόσμιους πολέμους και δεκάδες περιφερειακούς με πάνω από εκατό εκατομμύρια νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές και άυλες καταστροφές. Το αδηφάγο τέρας που, πίσω από τη βιτρίνα που με τόση δεξιοτεχνία δημιούργησε, απειλεί ξανά την ανθρωπότητα

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!