Σοβαρές καταγγελίες στο παρά 5 του κλεισίματος του πολυσινεμά

Του Μάριου Διονέλλη

 

Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ του εμπορικού κέντρου Talos Plaza, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες και ενώ παραμένει ακόμα ανεφάρμοστη η τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κλείσιμο του πολυκινηματογράφου που στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο.

Η λειτουργία του πολυκινηματογράφου έχει κριθεί παράνομη, καθώς για την περιοχή όπου βρίσκεται το επίμαχο ακίνητο προβλέπεται ήδη από το 1988 «χρήση γενικής κατοικίας» όπου δεν επιτρέπονται αντίστοιχες εγκαταστάσεις, κάτι που φυσικά ήταν σε γνώση των επιχειρηματιών όταν κατασκεύασαν το εμπορικό κέντρο αλλά και στην τότε διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου που έδωσε τη σχετική άδεια.

Για το θέμα έχει αποφανθεί, από το περασμένο καλοκαίρι, το ΣτΕ (απόφαση 2438/14) μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη άλλου πολυσινεμά του Ηρακλείου, ο οποίος και δικαιώθηκε. Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ έχει μείνει ανεφάρμοστη καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να συγκληθεί το Τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, ενώ είχε γίνει και (ανεπιτυχής) προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη της απόφασης και στο αντίστοιχο κεντρικό συμβούλιο στην Αθήνα.

Τελευταία εξέλιξη στο σίριαλ είναι η παρέμβαση του Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ουσιαστικά επιβάλλει στον Δήμο Ηρακλείου να κλείσει τα πολυσινεμά στο Talos, εφαρμόζοντας τη ρητή απόφαση του ΣτΕ και ενώ αναμένεται εντός των ημερών και η καθαρογραφή της απόφασης που έλαβε, εν τω μεταξύ, το τοπικό ΣΥΠΟΘΑ και φέρεται να είναι επίσης σύμφωνη με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ.

 

Στην αντεπίθεση το Talos

Από την πλευρά των ιδιοκτητών του Talos Plaza, προβάλλονται παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ που είχαν κρίνει νόμιμη την οικοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου ενώ επισημαίνεται πως και επί της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ εκκρεμεί αίτηση τριτανακοπής που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπόλοιποι καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου. (Η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει άμεσα τα υπόλοιπα καταστήματα -είδη ένδυσης, εστιατόρια κ.λπ.- που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο, ωστόσο προβάλλεται ο ισχυρισμός πως το κλείσιμο των κινηματογράφων θα επηρεάσει και τη δική τους δραστηριότητα.

Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο της εταιρίας Δομική Ακινήτων καταγγέλλεται πως συγκεκριμένη δικηγόρος, υπάλληλος του νομικού τμήματος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης παρέχει υπηρεσίες και στην εταιρία που διαχειρίζεται το ανταγωνιστικό πολυσινεμά του Ηρακλείου (Τεχνόπολις), υπονοώντας σαφώς πως με τον διπλό αυτό ρόλο έχει επηρεάσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση την εξέλιξη της υπόθεσης. Η καταγγελία έχει φτάσει στον ίδιο τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ έχει αποσταλεί και στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιτζή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!