Υπόνοιες για σειρά παρατυπιών σε πολλά πρατήρια, δειγματοληπτικό έλεγχο ζητούν οι Μηχανικοί

 

Ένα κουβάρι παρανομιών και παράτυπων αδειοδοτήσεων για τα πρατήρια υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο Κρήτης ξετυλίγεται από τις σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με συγκεκριμένο πρατήριο στη Λεωφόρο Ικάρου, στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού. Το ζήτημα είναι γνωστό από το 2007 και αφορά μια καταφανώς παράνομη κυκλοφοριακή σύνδεση για την οποία φρόντισε ο πρώην δήμαρχος της Ν. Αλικαρνασσού δημιουργώντας έναν ολόκληρο παράδρομο στη Λεωφόρο Ικάρου, ώστε να εξυπηρετηθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση.

 

Στη φωτογραφία φαίνεται η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ένα αυτοκίνητο για να μπει στο βενζινάδικο, μπαίνοντας αρχικά στο αντίθετο ρεύμα της Λ. Ικάρου, στη συνέχεια στον παράδρομο και μετά στην είσοδο του πρατηρίου
Στη φωτογραφία φαίνεται η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ένα αυτοκίνητο για να μπει στο βενζινάδικο, μπαίνοντας αρχικά στο αντίθετο ρεύμα της Λ. Ικάρου, στη συνέχεια στον παράδρομο και μετά στην είσοδο του πρατηρίου

 

Σφυρίζουν αδιάφορα

Οι μηχανικοί που υπέγραψαν την εν λόγω διευθέτηση περνούν σήμερα από πειθαρχικό έλεγχο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ωστόσο παρά την προφανώς επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όλες οι υπηρεσίες σφυρίζουν αδιάφορα και αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο.

Την εβδομάδα που πέρασε οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου για το θέμα από την παράταξη Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες, τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου και την παράταξη του ΤΕΕ Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης.

Εκεί τέθηκαν καίρια ερωτήματα και αναδείχτηκαν οι ευθύνες που έχουν για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του βενζινάδικου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου για θέματα Δημοτικής Περιουσίας, ο πρώην δήμαρχος Ν. Αλικαρνασσού, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και η εταιρία ΕΚΟ ΚΑΛΥΨΩ (θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ.) που διαχειρίζεται το πρατήριο. Εντυπωσιακό είναι πως παρόλο που το σύνολο σχεδόν των αρμόδιων φορέων παραδέχεται πως υπάρχει πρόβλημα με το εν λόγω ακίνητο, εντούτοις το πρατήριο συνεχίζει να λειτουργεί επί 7 χρόνια.

 

Τεράστια οικονομικά συμφέροντα

Βασικό ζητούμενο είναι πλέον η εφαρμογή της ήδη ληφθείσας απόφασης για οριστική αναστολή της άδειας λειτουργίας που έλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις 16 Δεκεμβρίου. Οι καταγγέλλοντες ζητούν τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου και σε άλλα πρατήρια στο Ηράκλειο, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από τους ίδιους μηχανικούς ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα γύρω από τη λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων και πως σπιλώνεται όλος ο κλάδος αν υπάρχει η εντύπωση πως οι μηχανικοί συνεργούν (με το αζημίωτο ίσως) προκειμένου να εκδοθούν οι παράνομες άδειες.

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!