Κλιμακώνεται η οικονομική διείσδυση και κυριαρχία του Ερντογάν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων

Του Σενέρ Λεβέντ*

 

Αν ζυγίσουμε το έδαφος που βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας και αυτό που βρίσκεται στα δικά μας χέρια, το δικό της θα είναι βαρύτερο από το δικό μας.

Να βγει κάποιος να μας το εξηγήσει. Αν υπάρξει συμφωνία εδώ, θα είναι ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους; Ή μήπως ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και την Τουρκία; Γιατί το ρωτώ αυτό; Είναι πολύ απλό. Η Τουρκία βάζει χέρι σε όλα όσα έχουμε στον Βορρά. Στον ηλεκτρισμό, τα τηλέφωνα, τα λιμάνια. Το νερό μας το έχει πάρει ούτως ή άλλως. Τι μας έμεινε; Σχοινί με ζώνη! Ένα σημαντικό μέρος των νεοδιορισθέντων διευθυντών και συμβούλων κατάγονται από την Τουρκία. Ακόμα και στον «Μπαϊράκ» διορίζεται διευθυντής από την Τουρκία. Οι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες της Τουρκίας αγοράζουν όσο έδαφος μπορούν εδώ. Αν τώρα ζυγίσουμε το έδαφος που βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας και αυτό που βρίσκεται στα δικά μας χέρια, το δικό της θα είναι βαρύτερο από το δικό μας. Όλοι μπορούν να δουν, πλέον, ότι έχουμε μετατραπεί σε ένα κομμάτι της Τουρκίας. Και για να πω την αλήθεια, συνηθίζουν με αυτό όλο και περισσότερο. Δηλαδή, στο ένα μισό της Κύπρου υπάρχει πλέον η Τουρκία και όχι η Κύπρος. Γι’ αυτό σας ρωτώ: Οι Ελληνοκύπριοι θα συνάψουν αυτή τη συμφωνία μαζί μας ή με την Τουρκία;

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία κάνει μεγαλύτερες κινήσεις στην Κύπρο από αυτές που έκανε στο παρελθόν. Βάζει χέρι στα πάντα με την πλήρη σημασία της λέξης. Καλά, είναι μήπως φυσιολογικό να τα κάνει όλα αυτά ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις για λύση; Από τη μια διαπραγματεύσεις και από την άλλη νέες κατακτητικές κινήσεις. Όχι βραχυπρόθεσμες. Μακροπρόθεσμες. Οι αερογραμμές και τα αεροδρόμια είναι στα χέρια εταιριών από την Τουρκία. Τώρα θα πάρουν και τα λιμάνια. Στη Μόρφου ανεγείρεται νέο πανεπιστήμιο, νέες επενδύσεις. Η Κερύνεια και η Καρπασία ούτε στους Τουρκοκύπριους ούτε στους Ελληνοκύπριους ανήκουν πλέον. Όλοι οι λόφοι με θέα τη θάλασσα γεμίζουν με ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Έχουμε 15 πανεπιστήμια. Και αναμένουν άλλα 12 στη σειρά. Λέγεται ότι έχουμε 85 χιλιάδες εγγεγραμμένους φοιτητές. Αλλά μόνο 55 χιλιάδες είναι τακτικοί, δηλαδή φοιτούν τακτικά. Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Αφού εγγραφούν ασχολούνται με άλλες δουλειές! Κάποιοι ξέρουν πώς δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός μαύρου χρήματος!

Υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό από όλα αυτά. Την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική ταυτότητα, εξασθενεί η κυπριακή ταυτότητα. Μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς εκείνοι που αντιστέκονται στην Τουρκία και αυξάνονται εκείνοι που συμπαρατάσσονται με αυτήν. Επικρατεί η τουρκική ταυτότητα και όχι η κυπριακή. Όλοι βάλλουν κατά των Γερμανών, επειδή το γερμανικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία. Όλοι βλέπουν τον εαυτό τους ως ένα στρατιώτη της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Κάτι το οποίο είναι μια ευρέως διαδεδομένη κατάσταση και στην ίδια την Τουρκία. Είναι και οι Γερμανοί παράξενοι. Δεν βλέπουν τη σημερινή γενοκτονία των Κούρδων. Και βλέπουν την αρμενική γενοκτονία που έγινε εκατό χρόνια πριν. Δεν λέω να μη βλέπουν την αρμενική γενοκτονία. Αλλά σε τι ωφελεί αυτός που βλέπει το χθες, αν δεν βλέπει το σήμερα; Επιπλέον, η Ευρώπη δεν βλέπει τα δικά της. Έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι χύνεται το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Και ακόμα δεν υπολογίζω τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα.

Η Τουρκία εγκαθίσταται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου σάμπως και δεν θα υπάρξει ποτέ συμφωνία. Είναι αρκετό να κοιτάξει κανείς τις εδώ ενέργειες της Τουρκίας για να καταλάβει ότι δεν θα καταστεί ποτέ δυνατό να καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις. Ο Ερντογάν έχει εξασφαλίσει τον εαυτό του για τα καλά στην Τουρκία. Μάλιστα, κατάφερε να τραβήξει με το μέρος του ακόμα και εκείνους που θα έπρεπε να του αντιτίθενται. Άρχισε να σφάζει τους Κούρδους και πήρε με το μέρος του όλη την αντιπολίτευση. Έδωσε ελπίδα λύσης στους Ελληνοκύπριους στην Κύπρο. Πήρε με το μέρος του τους Ελληνοκύπριους. Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έτρεχαν ξωπίσω ακόμα και από τις φασιστικές στρατιωτικές χούντες που πήραν την εξουσία στην Άγκυρα, ήταν ούτως ή άλλως έτοιμοι από καιρό να τον χειροκροτήσουν. Και τέλος, η Αμερική και η Ευρώπη. Κάνουν περισσότερα από αυτά που μπορούν για να μην τον θίξουν και να μην του κακοφανεί. Η ζωή των δικτατόρων στη Μέση Ανατολή είναι τριάντα χρόνια. Ο Ερντογάν έχει μόλις συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο.

Στον Νότο υπάρχει η Κύπρος και στον Βορρά η Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά, έστω και αν υπάρξει, μεταξύ ποιων θα είναι; Μεταξύ της Τουρκίας και των Ελληνοκυπρίων. Να το ξέρετε. Τα σέβη μου!

 

Πηγή: politis.com.cy

 

* O Σενέρ Λεβέντ είναι Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης της Afrika. Είναι γνωστός για τους αγώνες του κατά της Κατοχικής Τουρκίας, του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου. Πολέμιος του σχεδίου Ανάν, ο Σενέρ Λεβέντ φυλακίστηκε δύο φορές από το Καθεστώς Ντενκτάς με τις κατηγορίες της «προσβολής του Ντενκτάς» και της «κατασκοπίας υπέρ του νοτίου τμήματος». Δύο φορές η «αστυνομία» του Ντενκτάς κατάσχεσε τον εξοπλισμό της εφημερίδας του, ενώ μια φορά έγινε βομβιστική επίθεση στο τυπογραφείο του. Συχνά απειλήθηκε η ζωή του από τους Γκρίζους Λύκους. Η εφημερίδα του Λεβέντ αρχικά κυκλοφορούσε με το όνομα Aurupa (Ευρώπη). Αργότερα μετονομάστηκε σε Afrika (Αφρική), γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος: «Στη Β. Κύπρο δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει δίκαιο, υπάρχει μόνον το χάος που βασιλεύει στην Αφρική».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!