Η συμμετοχή του αειθαλούς Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, είχε εξαρχής άρωμα περιπέτειας. Η Βουλγαρία επέτρεψε μεν στο επίσημο αεροσκάφος να διασχίσει τον εναέριο χώρο της, αλλά απαγόρευσε τη διέλευση… ενός εκ των επιβατών του: της εκπροσώπου Τύπου Μαρία Ζαχάροβα. Η οποία έσπευσε φυσικά να χαρακτηρίσει «βλακώδη» τη βουλγαρική απαγόρευση. Τελικά η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε… ολόκληρη στα Σκόπια, μέσω του τουρκικού και ελληνικού εναέριου χώρου. Εκεί έλειπαν οι Ουκρανοί και οι εκπρόσωποι των 3 χωρών της Βαλτικής, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Λαβρόφ, που είχε αποκλειστεί από την προηγούμενη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Πολωνία. Προφανώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ο άνεμος έχει αρχίσει να φυσάει αλλιώς…

Ήταν όμως όλοι οι υπόλοιποι, κι ο Λαβρόφ περιχαρής δήλωνε ότι «έχω δεχθεί ήδη πολλά αιτήματα για συναντήσεις με εκπροσώπους της Δύσης». Κατά τα άλλα, η διάσκεψη διεξήχθη σε μουντό κλίμα. Το είχε ήδη προβλέψει ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας (η οποία φιλοξενεί στη Βιέννη την έδρα του ΟΑΣΕ), δηλώνοντας ότι ο Οργανισμός «βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη» και διαπιστώνοντας ότι «τα μέλη του ΟΑΣΕ θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις προκειμένου να τον στηρίξουν, διότι στο μέλλον θα χρειαστούμε περισσότερο τον ΟΑΣΕ, όχι λιγότερο». Η ομιλία του Λαβρόφ σκοτείνιασε κι άλλο τις προοπτικές:

«Με λύπη διαπιστώνω ότι ο ΟΑΣΕ πλησιάζει την πεντηκοστή επέτειο από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι ευρισκόμενος σε άθλια κατάσταση. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου προέκυψε μια ιστορική ευκαιρία, να καταστεί ο ΟΑΣΕ επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ίσων δικαιωμάτων και αδιαίρετης ασφάλειας… Δυστυχώς οι Δυτικές πολιτικές ελίτ, που βαυκαλίζονται ότι έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζουν για τα πεπρωμένα ολόκληρης της ανθρωπότητας, έκαναν μια κοντόφθαλμη επιλογή όχι υπέρ του ΟΑΣΕ, αλλά υπέρ του ΝΑΤΟ, που απερίσκεπτα επεκτείνεται προς την Ανατολή… Παραδοσιακά, συνηθίζεται να τελειώνουμε τις ομιλίες μας με αισιόδοξη, θετική νότα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος αισιοδοξίας τώρα. Ο ΟΑΣΕ ουσιαστικά μετατρέπεται σε παράρτημα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και (ας το παραδεχτούμε) βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου… Στο μεταξύ, η ζωή δεν μένει ακίνητη. Οι διαδικασίες της ευρασιατικής ολοκλήρωσης και της ισότιμης συνεργασίας αναπτύσσονται, αδιαφορώντας για την επιταχυνόμενη καταβύθιση του ΟΑΣΕ στη συγκρουσιακή ατζέντα που του επιβάλλεται».

Αμέσως μετά έσπευσε να τον κατακεραυνώσει ο Δανός ομόλογός του. Και ο Λαβρόφ απλώς βγήκε από την αίθουσα και πήγε… για καφέ. Συνηθίζεται στις κηδείες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!