► Ο γαλλικός κολοσσός Vivendi δεν καταλαβαίνει από κρίση, ούτε από πανδημίες. Ούτε βέβαια από κυβερνητικές εκκλήσεις να αποφύγει ο «επιχειρηματικός κόσμος» αποφάσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα σε μια χώρα με δεκάδες χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό και με την ήδη εκρηκτική κοινωνική αγανάκτηση να διογκώνεται κι άλλο από τις πολύπλευρες επιπτώσεις της επιδημίας. Έτσι, οι μέτοχοί της ομόφωνα αποφάσισαν να μοιραστούν φέτος ακόμη μεγαλύτερα μερίσματα σε σχέση με πέρυσι αφού, κρίση-ξεκρίση, έχουν κι αυτοί ανάγκες… Επιπλέον, για να διασφαλίσουν προφανώς τα μελλοντικά κέρδη τους, έβγαλαν στην ανεργία το 30% του προσωπικού τους, φορτώνοντας στο γαλλικό Δημόσιο τη χρηματοδότηση των απολυμένων.

► Μπορεί οι τιμές να κατέρρευσαν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, αλλά κάποιοι επωφελούνται της πανδημίας για να… αυξήσουν τη λιανική τιμή πώλησης των καυσίμων. Πρωτοπόρος ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, απ’ όπου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο ο τελευταίος γύρος λαϊκών εξεγέρσεων στη Λατινική Αμερική. Αφορμή του ξεσηκωμού των ιθαγενών και των λαϊκών τάξεων ήταν ακριβώς η απόπειρα αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ. Τότε ο πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο αναγκάστηκε να υποχωρήσει, ώστε να μην ανατραπεί. Τώρα όμως, εκμεταλλευόμενος την πανδημία, βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει ότι «είναι ιστορική ευκαιρία να υλοποιηθεί η αναγκαία μεταρρύθμιση στην αγορά καυσίμων»!

► Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «αρχειοθέτησε» χωρίς πολλά-πολλά την επείγουσα προειδοποίηση που του απεύθυνε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WFP) του ΟΗΕ, ο οποίος χτυπά το καμπανάκι για επικείμενη ασιτία βιβλικών διαστάσεων. Σύμφωνα με το WFP, οι πληθυσμοί δεκάδων χωρών του παγκόσμιου Νότου κινδυνεύουν με λιμό, ενώ ήδη οι πεινασμένοι αριθμούν εκατομμύρια. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Μπίσλεϊ τόνισε ότι «δεν μιλάμε για ανθρώπους που κοιμούνται πεινασμένοι, αλλά για ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης: αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι, οι άνθρωποι αυτοί θα πεθάνουν». Όμως οι μεγάλοι του κόσμου τούτου δεν μπορούν να ασχολούνται με τη ζωή (και το θάνατο) μερικών εκατομμυρίων αναλώσιμων τριτοκοσμικών…

► Δημόσια αγγελία του νοσοκομείου της γαλλικής πόλης Σεν-Ρομέν: «Ζητούνται πλαστικοί σάκοι σκουπιδιών (μεγάλου μεγέθους, τουλάχιστον 120 λίτρων) για την κατασκευή φορμών προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού και των ασθενών μας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!