Του Γιώργου Κυριακού

► Ο Ουκρανός υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον νέο Σέρβο πρωθυπουργό επιδιώκοντας την «επαναφορά του εμπορίου στα προπολεμικά επίπεδα». Το Βελιγράδι τον άφησε να καταλάβει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στήριξη της Ουκρανίας στη μη αναγνώριση του Κοσόβου.

► Ο κίνδυνος οριστικής απώλειας του Κοσόβου είναι ο λόγος για τον οποίο η Σερβία, αν και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, έχει καταγγείλει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία.

► «Εμείς κάνουμε νόμιμο εμπόριο», δήλωσε πέρσι ο Βούτσιτς όταν το Reuters αποκάλυψε αποστολές σερβικών όπλων στην Ουκρανία. «Δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν», ισχυρίστηκε. Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει!

► Στην Αλβανία τα ευρωπαϊκά πακέτα για τους αγρότες φαγώθηκαν από «ημέτερους». Στο Μαυροβούνιο το 80% κατευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στα Σκόπια επιστράφηκαν αχρησιμοποίητα κεφάλαια. Είπαμε: ας γίνουν μετανάστες.

► Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις στην Κροατία εξέφρασαν ανησυχία μετά τη δήλωση του επικεφαλής του ακροδεξιού «Κινήματος για την Πατρίδα», ότι θα υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση μόνο εάν αυτή ακυρώσει τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Novosti της σερβικής μειονότητας. Από ανησυχία, να φάν’ κι οι κότες.

► Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα των Γαλλογερμανών να προχωρήσει στη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων ως προϋπόθεση για την ένταξη του ψευδοκράτους του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

► Πάντως για να μην τον πολυστενοχωρούν, έστειλαν τον Επίτροπο Βαρχέλι να δηλώσει ότι ούτε η Σερβία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. αν δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο και δεν γίνει δημοκρατική χώρα. Αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες, που έλεγε και μια ψυχή.

► Το Κόσοβο απαγόρευσε την είσοδο του Πατριάρχη Σερβίας και 7 Σέρβων Επισκόπων. Ορθώς! Τι δουλειά έχουν οι παπάδες μιας δικτατορίας σε μια υποδειγματική δημοκρατία;

► Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου στα Δυτικά Βαλκάνια, μόνο στη Σερβία είναι χαμηλά τα ποσοστά των υποστηρικτών της ένταξης στην Ε.Ε. (Ξανα)βομβαρδίστε τους!

► Στη Μολδαβία χιλιάδες πανηγύρισαν την 9η Μαΐου, ημέρα της νίκης επί του φασισμού, σε δύο χωριστές συγκεντρώσεις: η μία με σοβιετικές σημαίες, η άλλη με ευρωπαϊκές. Αφού κανείς δεν ανέμιζε χιτλερικές, μην το πεις ούτε του παπά.

► Η βουλή των Σκοπίων επικύρωσε ομόφωνα(!) τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Καλά ξεμπερδέματα.

► Το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ» θα συνδιοργανώσουν διεθνές συνέδριο με θέμα «Ειρήνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο οποίο θα βραβευθεί ο Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς. Ανατριχίλα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!