Η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές διεξήχθη με ιδιαίτερα αυξημένους τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου, το σκυλοφάγωμα των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ βολικό εν όψη εκλογών, ώστε να αυξηθεί η πόλωση, στη βάση ενός ιδιότυπου δικομματισμού. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αυξήσει τους τόνους για μια ακόμη φορά, παίζοντας πάνω στο δίπολο «Μητσοτάκης ή Δημοκρατία» ενώ η κυβερνητική γραμμή προσπαθεί να κλείσει το ζήτημα προβάλλοντας τον Μητσοτάκη ως το μόνο αξιόπιστο υποψήφιο πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ναι μεν στη θητεία της Ν.Δ. έγιναν λάθη αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί «επιτυχημένα» μεγάλες φουρτούνες. Είναι ενδεικτικό ότι το κλίμα είναι τόσο πολωμένο, που το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να μην μπορεί να επωφεληθεί πολιτικά ακόμη κι αν λίγο καιρό πριν παρέμβαινε από προνομιακή θέση πάνω στο ζήτημα των υποκλοπών.

Ωστόσο, στην πράξη και τα δύο αφηγήματα χωλαίνουν. Από τη μια η κυβέρνηση έχει αποτύχει να κινηθεί στο περιβάλλον της κρίσης και του πολέμου, πράγμα που γίνεται καθημερινά φανερό μέσα από την ακρίβεια, αλλά και τις διαρκείς γεωπολιτικές υποβαθμίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Από την άλλη και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι δεν έχει να αντιπροτείνει κάτι και πορεύεται αναδεικνύοντας τον Μητσοτάκη ως τον μαέστρο της διαφθοράς στη χώρα, σηκώνοντας τους τόνους για το θεαθήναι, δεδομένης της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στο ύφος και των τόνο των δηλώσεων και στην απουσία οποιασδήποτε πρακτικής αντίστοιχης με τις περιστάσεις.

Επί της ουσίας το μόνο που αφορά τα δύο κόμματα είναι η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι κυβερνητικοί θώκοι, ενώ στις βασικές επιλογές που αφορούν την οικονομία, τα εθνικά ζητήματα, την κοινωνία και τη δημοκρατία το πρόγραμμα είναι κοινό, άσχετα με τα όσα λέγονται για τα μάτια της… κάλπης. Εξάλλου, αν κάτι έγινε εμφανές από τη θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης είναι πως όχι μόνο κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν αντιθετικά προγράμματα αλλά ο ένας σεντράρει και ο άλλος σκοράρει. Με την Ν.Δ. να προχωρά αξιοποιώντας στο ακέραιο το νομοθετικό και πολιτικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκολύνει με Ν.Δ. σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!