Οι μαχητικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται εδώ και μήνες στη Σρι Λάνκα*, σε συνδυασμό με την και επίσημα πλέον διακηρυγμένη χρεοκοπία της νησιωτικής αυτής χώρας, οδήγησαν τελικά στην παραίτηση τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Οπότε ο αδελφός του, ο Γκοτάμπαγια Ρατζαπάκσα, που είναι πρόεδρος, διόρισε πρωθυπουργό τον… κεντροδεξιό Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε – ο οποίος προθυμοποιήθηκε να «βοηθήσει» ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που παραπαίει κάτω από τη λαϊκή οργή. Το νέο αφήγημα των ντόπιων και διεθνών ελίτ είναι ότι η Σρι Λάνκα έπεσε θύμα των απόνερων του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως η διατροφική, ενεργειακή και υγειονομική κρίση (αυτή είναι μια εύσχημη περιγραφή του γεγονότος ότι η λαϊκή πλειοψηφία δεν έχει πια πρόσβαση σε τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, φάρμακα κ.λπ.) σοβεί πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Και αιτία της είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές όλων των διεφθαρμένων και πουλημένων σε ξένες δυνάμεις κυβερνήσεων. Ο πόλεμος έδωσε απλώς τη χαριστική βολή.

Έτσι, για να καταπνίξει τη διαμαρτυρία, η κυβέρνηση Ρατζαπάκσα κήρυξε από την περασμένη Παρασκευή εκ νέου το στρατιωτικό νόμο. Αστυνομία και στρατός ένιωσαν ότι τα χέρια τους λύθηκαν: οι νεκροί διαδηλωτές είναι δεκάδες, το ίδιο και οι «εξαφανισμένοι». Αλλά η καταστολή αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά αναποτελεσματική. Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η συντηρητική αντιπολίτευση ανέλαβε τη διακυβέρνηση… Ο Ανούρα Ντισαναγιάκε, ηγέτης του «ακραίου» αριστερού JVP (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο), που είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, δήλωσε χθες:

«Ο Ρατζαπάκσα και η κυβέρνησή του βύθισαν τη χώρα μας στη χειρότερη οικονομική κατάρρευση της ιστορίας της. Ο λαός δεν έχει πια πρόσβαση ακόμη και στα πιο στοιχειώδη αγαθά. Γι’ αυτό ξεσηκώθηκε, απαιτώντας ομόφωνα να επιστραφεί η λεηλατημένη δημόσια περιουσία και να εφαρμοστεί ο νόμος κατά των απατεώνων. Και τι έκαναν οι αδελφοί Ρατζαπάκσα; Παρέδωσαν την κυβέρνηση στον Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε: αυτόν που στις τελευταίες εκλογές δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε βουλευτής! Ο Ρατζαπάκσα είχε εκλεγεί με την εντολή να τιμωρήσει όσους καταλήστευσαν τον εθνικό πλούτο και με τη δέσμευση να μην ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Έπραξε τα αντίθετα. Και τώρα οι Ρατζαπάκσα και Γουικρεμεσίνγκε δηλώνουν ότι μαζί θα σώσουν τη χώρα! Αλλά οι πολίτες δεν είναι πια διατεθειμένοι να τους ανέχονται. Λαός και νεολαία έχουν καταλάβει όλα τα αεροδρόμια της χώρας για να εμποδίσουν όσους κατέστρεψαν τη Σρι Λάνκα να φύγουν. Ο λαός απαιτεί εκλογές για την ανάδειξη νέας βουλής τώρα!»

 

* «Η Σρι Λάνκα βράζει» (φύλλο 585).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!