Του Κώστα Γκιώνη

► Σρι Λάνκα: χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ακρίβειας, εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο, καίνε την πρωθυπουργική κατοικία και αναγκάζουν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας σε παραίτηση.

► Ολλανδία: κτηνοτρόφοι, αγρότες, φορτηγατζήδες, ψαράδες και εργάτες είναι σε σκληρές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα του νεοφιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που απειλούν τη βιωσιμότητα των κλάδων τους.

► Βέλγιο: μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για το υψηλό κόστος ζωής.

► Ισημερινός: η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) απαιτεί από την κυβέρνηση διατίμηση στα αγροτικά προϊόντα, μείωση τιμών στα καύσιμα και επαναδιαπραγμάτευση των χρεών των αγροτών στις τράπεζες.

► Παλαιστίνη: μεγάλες διαδηλώσεις κατά της τεράστιας αύξησης των τιμών βασικών αγαθών.

► Αγγλία: μεγάλες σε μέγεθος και παλμό διαδηλώσεις έγιναν στο Λονδίνο, για το πανάκριβο κόστος ζωής.

► Ιράν: διαδηλωτές συγκρούονται με τις δυνάμεις σε όλη τη χώρα, ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις γειτονιές του κόσμου, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ο μήνας δεν λέει να ξεκολλήσει από τις 9. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με το αν η αμερικανίδα τουρίστρια πλήρωσε για δύο κοκτέιλ και δύο καβουροπόδαρα 600 €, αν το τραπέζι με θέα το ηλιοβασίλεμα στην Βενετιά έχει ελάχιστη κατανάλωση τα 500 €, πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι σερβιτόροι γνωστού beach bar που υψώνουν πετσέτες για να γλυτώσουν οι άλλοι πελάτες από τα λεγόμενα champagne showers, κι αν η ξαπλώστρα στοιχίζει όσο ο βασικός μισθός ενός ιθαγενή στο βουλεβάρτο της παρακμής…

Δώσε θέαμα στο λαό και του κλέβεις τον άρτο μπροστά από τα μάτια του. Σε συνδυασμό με το όραμα των καλοκαιρινών διακοπών, γίνεται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αποβλάκωσης. Αλλά κι αυτές οι πολυπόθητες διακοπές, που οι περισσότεροι είχαν συνυφασμένο με κάποιο από τα γνωστά κυκλαδίτικα νησιά, είναι πλέον ένα απαγορευμένο φρούτο για τον μέσο Έλληνα. Άλλο ένα χαμένο όνειρο, άλλη μία ανάγκη πνιγμένη, σαν τόσες άλλες, στον ωκεανό του νεοφιλελευθερισμού. Ο μόνος τρόπος να πας πλέον σε κάποιο νησί είναι ως νεοσκλάβος-εργαζόμενος. Που σημαίνει ότι δεν θα προλάβεις να το δεις, αλλά και να προλάβαινες δεν θα μπορούσες να ανταποκριθείς στις εξωπραγματικές τιμές.

Οι λιακάδες θα γίνουν καύσωνες, τα κλιματιστικά θα παραμείνουν κλειστά απ’ το φόβο του λογαριασμού-λαιμητόμου. Οι φωτιές θα φουντώσουν για άλλη μια φορά, πυροσβέστες και πυροσβεστικά μέσα δεν πήραμε. Ο κορωνοϊός ήδη έρχεται φουριόζος καταμεσής του θέρους, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ούτε προσλάβαμε, ούτε επαναφέραμε αυτό που βρίσκεται σε αναστολή. Προσλάβαμε όμως χιλιάδες αστυνομικούς και παπάδες: οι μεν μπορούν να σκοτώσουν όσους δεν πεθάνουμε από μόνοι μας, οι δε να μας θάψουν. Ολοκληρωμένη επιχείρηση…

Όταν οι εξουσίες είναι άδικες και καταπιεστικές, υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη είναι η αντίσταση. Αντισταθείτε στη βαρβαρότητα των καιρών!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!