του Ηρόστρατου

Ο ξανθός μάγος των ΜΜΕ

 

Τα γιορτινά σου φόρεσες
κι ένα σακάκι μαύρο
και χτες μου τηλεφώνησες
νά ’ρθω να σε ξανάβρω

Μα εγώ δε θέλω να περνάς
απ’ τα στενά της Κοκκινιάς
με κρεμεζί πουκάμισο
παιδί απ’ την Ανάβυσσο

 

«Από το Σεπτέμβριο ήξερε η Αντιτρομοκρατική ότι ο Ξηρός έμενε στην Ανάβυσσο» (Πρώτο Θέμα, 5/1)

Ετοίμαζε, λέει, μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα. Οπότε, λογικό να βάψει το μαλλί ξανθό και ν’ αφήσει μπούκλες μήπως και δεν τον καταλάβαινε κανείς. Λογικό επίσης να πάει στην Ανάβυσσο όπου περίμενε να περάσει… απαρατήρητος.

Φυσικά όλα τα σοβαρά ΜΜΕ έκαναν πρώτο θέμα τη σύλληψη Ξηρού. Έχει γίνει ρουτίνα πια, σε κάθε προεκλογική περίοδο, να έχουμε και μια σύλληψη.

Λένε, μάλιστα, πως στις επόμενες εκλογές έχει προγραμματιστεί να συλληφθεί ο Σήφης ο κροκόδειλος.

Το επιτελείο Σαμαρά-Λαζαρίδη-ΜΜΕ ψάχνει να βρει τα επόμενα θέματα που απασχολούν τον κάθε Έλληνα στην καθημερινότητά του. Όπως το πού πάνε διακοπές τα παιδιά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος ήταν ο «ένοικος» του τάφου της Αμφίπολης, το κόμμα του Γιωργάκη κ.ά.

Έχω την εντύπωση πως αντί να συζητάμε σοβαρά για όλα αυτά που κατεβάζουν ένα-ένα από την ατζέντα τους, θα έπρεπε μόνο να τα σατιρίζουμε.

Το να δίνει συγχαρητήρια ο πρέσβης των ΗΠΑ διότι συνελήφθη ο «ξανθός μάγος» αγγίζει τα όρια της παρωδίας. Και ως τέτοια θα έπρεπε να τα βλέπουμε.

Αν κάνατε μια βόλτα από τα μέρη που συχνάζει ο κόσμος ή μια βόλτα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, θα βλέπατε πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι γελοιότητες.

Αν η Ν.Δ. κάνει παντιέρα το «κρεμεζί πουκάμισο», εμείς πρέπει να δείξουμε ότι είναι ένα κουρελιασμένο πανί. Και άλλο τίποτα…

 

 

 

 

Η ταξική αλληλέγγυα δράση έχει την ιστορία της

 

Φαντάζομαι πως συχνά θα έχετε βρεθεί σε συζητήσεις που αφορούν τα διάφορα κινήματα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα της κρίσης. Πολλοί αγκαλιάζουν αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, αλλά και αρκετοί -στο χώρο της Αριστεράς- κινούνται μεταξύ της επιφυλακτικότητας και της πλήρους αντίθεσης. Δυνάμεις όπως το ΚΚΕ συγχέουν τα κινήματα με την… ιδιωτική πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι εμμέσως υπηρετούν τον καπιταλισμό.

Κι όμως. Όπως αποδεικνύει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφόρησε προσφάτως από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων η υπόθεση των κινημάτων «αλληλεγγύης» έχει βαθιές ρίζες στη χώρα μας και συνδέεται άμεσα και με την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Κώστας Ευθυμίου γράφει για την «Εργατική Βοήθεια» και την «Κοινωνική Αλληλεγγύη», δυο παραδείγματα ταξικής αλληλέγγυας δράσης στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Με πλούσιο αρχειακό υλικό παρουσιάζει την πλούσια δάση και ιστορία δυο οργανώσεων που υπήρξαν οι προπομποί και η μαγιά της «Εθνικής Αλληλεγγύης» που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Κατοχή και υπήρξε εκ των συνιδρυτών του ΕΑΜ.

Η «Εργατική Βοήθεια» συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1924, με αρχικό στόχο τη στήριξη των φυλακισμένων και εξόριστων αγωνιστών και των οικογενειών τους. Σύντομα η δράση της εμπλουτίστηκε και απέκτησε μεγαλύτερο εύρος.

Η Κοινωνική Αλληλεγγύη ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1933 με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων των πόλεων και της υπαίθρου σε περίπτωση φυσικών και οικονομικών καταστροφών. Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γληνού οργάνωσε, μάλιστα, και την Παιδική Βοήθεια…

Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα διαπραγματεύεται το βιβλίο και εξαιρετικά χρήσιμα για τον διάλογο που αναπτύσσεται σήμερα.

 

Μετακομίζουν, αλλά δεν… χωρίζουν

 

Ο λόγος, λοιπόν, για τις Εκδόσεις των Συναδέλφων που από τις 12 Ιανουαρίου θα βρίσκονται στο νέο χώρο τους, στην οδό Καλλιδρομίου 30 στα Εξάρχεια.

Μια σημαντική προσπάθεια αναβαθμίζεται, αλλά χρειάζεται και τη δική μας συμβολή.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η βιωσιμότητα του εγχειρήματος και ο βιοπορισμός των μελών του με έναν αξιοπρεπή μισθό είναι κομβικό ζήτημα. Σε αυτό δεν βοηθάει ο χώρος στον οποίο στεγαζόμαστε. Μεταφερόμαστε, λοιπόν, σε μεγαλύτερο χώρο και ευελπιστούμε να φτιάξουμε εκεί ένα κέντρο πολιτισμού και διακίνησης ιδεών, μια εστία διαφωτισμού που θα μπορεί να στεγάζει όλων των ειδών πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες… Όμως η μετακόμιση απαιτεί χρήματα: Ράφια, πάγκοι, βιβλιοθήκες, τραπέζια, καρέκλες, προτζέκτορας και πανί για προβολές κοστίζουν και οι οικονομικές δυνατότητές μας είναι περιορισμένες.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, στους απλούς ανθρώπους. Όχι σε χορηγούς ή επενδυτές. Απευθυνόμαστε στον κόσμο της βιοπάλης. Στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων, της κριτικής σκέψης, του πολιτισμού. Σε όλους και όλες που οραματίζονται εστίες που θα κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα και που θα ανάψουν καινούργιες σπίθες αντίστασης, αλληλεγγύης και πολιτισμού…».

Για πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη του εγχειρήματος, μπορείτε να επισκεφθείτε το https://ekdoseisynadelfwn.wordpress.com

Επίσης, σήμερα, στον υπό μετακόμιση χώρο της οδού Ερεσού 35 θα βρείτε όλα τα παλιά βιβλία που έχουν οι εκδόσεις στα ράφια τους με ένα ευρώ και με μεγάλες εκπτώσεις σε νεότερους τίτλους!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!