Εξώδικο από ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε εργαζόμενους της ΕΛΒΟ

Του Χρήστου Ξεφτέρη*

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ιωάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης μαζί με την πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ (που πρόσκειται σε ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στις 18/12/2014 έστειλαν εξώδικο κατά της συνδικαλιστικής παράταξης Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ.

Όπως είναι γνωστό η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από τον Ιανουάριο του 2014, μετά την αίτηση που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών ως μεγαλομέτοχός της στο εφετείο Θεσσαλονίκης και την απόφαση 191/2014 του εφετείου. Με λίγα λόγια η ΕΛΒΟ έχει γίνει μνημονιακό προαπαιτούμενο και ή θα πουληθεί με δημόσιους πλειστηριασμούς ή θα κλείσει.

Τι είπαν όμως οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ που είναι στην Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ και προκάλεσε την οργή των ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΕΚΘ; Στις 25/11/2014 (πριν την πανελλαδική απεργία και αφού είχε προηγουμένως κατατεθεί στο Δ.Σ. του σωματείου ΕΛΒΟ πρόταση από τα δύο μέλη του που ανήκουν στην Πρωτοβουλία για την Ενότητα να υπάρξει κοινή προκήρυξη για την ΕΛΒΟ για να μοιραστεί στην απεργία και δεν έγινε δεκτή), η παράταξη αποφάσισε να βγάλει μόνη της κείμενο και να μοιραστεί το πρωί πριν τις προσυγκεντρώσεις. Γι’ αυτό το λόγο η Πρωτοβουλία για την Ενότητα έβγαλε στον πίνακα ανακοινώσεων του εργοστασίου κείμενο-κάλεσμα στους συναδέλφους/ισσες που συγκεκριμένα έλεγε:

«Για μια ακόμη φορά η συνδικαλιστική εργατοπατερία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε απεργία εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο την παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού με απεργία “τουφεκιά στον αέρα” προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και να διαιωνίσουν τα προνόμιά τους κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘεσσαλονίκης που ψελλίζει ευχές για την αλλαγή πολιτικής, χωρίς να ζητάει την άμεση πτώση της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης. Για το λόγο αυτό η Πρωτοβουλία για την Ενότητα καλεί όλους τους εργαζόμενους/ες την ημέρα της απεργίας στις 9π.μ. για το μοίρασμα κειμένου για την ΕΛΒΟ.

Ο αγώνας για τη διάσωση της ΕΛΒΟ ή θα περάσει στα χέρια των εργαζομένων της και θα νικήσει ή θα ανατεθεί στους ανεπάγγελτους μεσίτες συνδικαλιστές και θα ηττηθεί».

Με βάση αυτό το κάλεσμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Τσαραμπουλίδης θεωρούν ότι θίχτηκε η τιμή και η αξιοπρέπειά τους. Και για το λόγο αυτό με το εξώδικο καλούν από την Πρωτοβουλία για την Ενότητα εντός προθεσμίας 3 ημερών να ανακαλέσει εγγράφως το κείμενο καλέσματος όπως και να απαντήσει εγγράφως:

– Ποιους εννοεί σαν «συνδικαλιστική εργατοπατερία».

– Ποιους εννοεί όταν αναφέρεται ότι «προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και να διαιωνίσουν τα προνόμιά τους κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους της χώρας».

– Ποιους εννοεί όταν αναφέρεται σε επαγγελματίες συνδικαλιστές και «ανεπάγγελτους μεσίτες συνδικαλιστές».

Διαφορετικά δηλώνουν ότι θα προβούν σε όλες τις νόμιμες και αναγκαίες ενέργειες και θα ζητήσουν την κατά νόμο τιμωρία από τα αρμόδια δικαστήρια.

 

Σταθερή στις πάγιες θέσεις της

Ως εργαζόμενος της ΕΛΒΟ και μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ, δηλώνω ότι η Πρωτοβουλία για την Ενότητα δεν έχει γράψει κανένα κείμενο που να αναφέρεται προσωπικά στον κ. Παναγόπουλο και στον κ. Τσαραμπουλίδη, για να το ανακαλέσει. Το κείμενο-κάλεσμα που έκανε είναι μια πολιτική εκτίμηση που κρίνεται από τον καθένα μας. Η παράταξη αναρωτιέται από πότε ποινικοποιούνται οι πολιτικές εκτιμήσεις. H Πρωτοβουλία για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ μένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της και γι’ αυτές αγωνίζεται:

– Να σταματήσει άμεσα η ειδική εκκαθάριση της ΕΛΒΟ.

– Να μείνει η ΕΛΒΟ υπό δημόσιο έλεγχο και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της άμυνας της χώρας αλλά και της κοινωνίας σε ειδικά τροχοφόρα (λεωφορεία, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, απορριμματοφόρα κ.ά.).

– Να εξυπηρετεί όλα τα παραγόμενα οχήματά της με service και ανταλλακτικά

– Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας

– Στεκόμαστε ενάντια στο σχέδιο αποβιομηχάνισης της χώρας που προωθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία 4χρόνια και ειδικά σε μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη όπου η ανεργία έσπασε κάθε ρεκόρ.

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της ΕΛΒΟ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα προβλήματα όλης της κοινωνίας, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις βαλλόμενες απ’ τα μνημόνια κοινωνικές ομάδες. Αγωνιζόμαστε και βγαίνουμε στο δρόμο για την αξιοπρέπειά μας σαν εργαζόμενοι και για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Γι’ αυτό και ζητάμε την άμεση πτώση της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Για να σταματήσουν άμεσα αυτές οι μνημονιακές πολιτικές που ρημάζουν όλους τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία.

Στους δρόμους γεννιούνται οι συνειδήσεις και όχι με τις συνδιαλλαγές με υπουργούς πίσω από κλειστές πόρτες.

 

* Ο Χρήστος Ξεφτέρης είναι εργαζόμενος στην ΕΛΒΟ, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου ΕΛΒΟ

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!