Από τη Θεσσαλονίκη θα περάσει για μερικές ώρες το διεθνές καραβάνι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Λίγους μήνες μετά το φονικό ρεσάλτο των ισραηλινών, η διεθνής οργάνωση αλληλεγγύης «Viva Palestina» ξανα μπήκε στο δρόμο για τη Γάζα. Αυτή τη φορά ξεκίνησε οδικώς από το Λονδίνο και, αφού διασχίσει τη Γαλλιά, την Ιταλία, την Ελλάδα, όπου θα σταματήσει και στη Θεσσαλονίκη, την Τουρκία, τη Συρία και την Ιορδανία θα φτάσει στην Αίγυπτο. Από εκεί θα προσπαθήσει να περάσει στη Γάζα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρενοχλήσεις.

Το κονβόι των 36 αυτοκινήτων αναχώρησε στις 18 Σεπτέμβρη από το Λονδίνο, κουβαλώντας φάρμακα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια. Συμμετέχουν αντιπρόσωποι οργανώσεων από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Μαλαισία, όπως και εθελοντές από Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Β. Ιρλανδία, ενώ στην πορεία θα ενισχυθεί με εθελοντές και οχήματα από τις ενδιάμεσες χώρες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι Nicci Enchmarch και Kevin Ovenden, δύο από τους επιζώντες της φονικής επίθεσης στο τούρκικο πλοίο Mavi Marmara.

Ήδη έχει περάσει από το Παρίσι και το Μιλάνο, όπου οργανώθηκαν εκδηλώ- σεις υποδοχής. Παρ’ όλα αυτά, στα γαλλοϊταλικά σύνορα, οι Γάλλοι αστυ- νομικοί προχώρησαν σε εξοντωτικούς ελέγχους, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις. Στη Λατακία της Συρίας αναμένεται να ενωθούν με άλλες δύο πομπές αυτοκινήτων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Καζαμπλάνκα και την Ντόχα.

Το τελικό κονβόι των 150-200 φορτηγών, γεμάτων ανθρωπιστική βοήθεια, θα είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το μεγαλύτερο και πιο διεθνιστικό που έχει οργανωθεί ποτέ. Θα προσπαθήσει να περάσει από την Αίγυπτο στην αποκλεισμένη Γάζα, μέσα από το πέρασμα της Ράφα.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται ανεκτική. Ήδη ανακοίνωσε ότι ο Άγγλος βουλευτής και συντονιστής της αποστολής George Galloway, που έχει απελαθεί από τη χώρα στο παρελθόν, είναι ανεπιθύμητος. Ο Galloway, από την πλευρά του, με επίσημη δήλωσή του απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια επίσημη απέλαση και ότι μάχεται ενάντια στο κράτος του Ισραήλ και όχι στην Αίγυπτο».
Οι ακτιβιστές αναμένεται να φτάσουν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα διανυκτερεύσουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη ημέρα. Αρνητική εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς δεν έχει οργανωθεί κάποια εκδήλωση υποδοχής και λιγοστοί αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες του καραβανιού φροντίζουν για τη διανυκτέρευση των ακτιβιστών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!