Ο Ζακ Σαπίρ είναι ένας πολύ γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, που για χρόνια ειδικεύεται στην παρουσίαση και μελέτη βασικών πλευρών της ρωσικής πολιτικής, οικονομίας και πρόσφατης ιστορίας. Τόσο τα άρθρα του όσο και πολλά βιβλία του μαρτυρούν το βάθος και την πολύχρονη ενασχόληση με αυτά. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν επαγγελματικά με το Russia Today (RT) και με το Sputnik. Όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ζακ Σαπίρ παραιτήθηκε από αυτά τα ειδησεογραφικά μέσα, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να πληρώνεται από ένα κράτος που πραγματοποιεί μια τέτοια εισβολή.

Ταυτόχρονα όμως καταδίκασε με τον πιο οξύ τρόπο τις αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης (και όλων των άλλων Δυτικών κρατών) που έκλεισαν το RT και το Sputnik σε μια σειρά χώρες (ούτε στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα ρωσικά ΜΜΕ). Ο Σαπίρ θεωρεί πως η εν λόγω απαγόρευση καταπατά με τον πιο ανελεύθερο τρόπο την πολύπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι, όσο συνεργαζόταν με τα δύο αυτά μέσα, ποτέ δεν του ασκήθηκε κάποια πίεση ή υπόδειξη για το τι θα γράψει και τι θα πει. Απλώς του δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα συνείδησης με βάση την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία (τα οποία καταδικάζει), και γι’ αυτό παραιτήθηκε.

Πόσο λείπουν πιο νηφάλιες τοποθετήσεις και στάσεις απέναντι στις σκληρές στρατοπεδεύσεις! Πόσο εκκωφαντική σιωπή έχουμε στα εγχώρια ΜΜΕ για την εντελώς μονόπλευρη και πλήρως ΝΑΤΟποιημένη ενημέρωση που μας «προσφέρουν»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!