Στα μέσα Μαρτίου εκατοντάδες προσωπικότητες, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, συνυπέγραψαν μια αντιπολεμική-αντιΝΑΤΟϊκή διακήρυξη. Αν και δεν καταδικάζει ευθέως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζει συμπόνια για τη δυστυχία που προκαλεί στους απλούς ανθρώπους η αιματηρή σύρραξη. Αυτού του είδους η ενσυναίσθηση, αναμενόμενη όταν προέρχεται από βασανισμένες γειτονιές του πλανήτη, λείπει κραυγαλέα από την πλευρά αρκετών εξ όσων θεωρούν ότι ο σκοπός (στη συγκεκριμένη περίπτωση το χτύπημα του Δυτικού στρατοπέδου) αγιάζει τα μέσα, και δικαιολογεί την κυνική και βάρβαρη πολιτική επιβολής διά της ισχύος που εφαρμόζει και η αντίπαλη πλευρά.

Οπωσδήποτε, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιχειρούν να απαντήσουν στο «πάγωμα» των λαών μπροστά σε έναν πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται άμεσα αντίπαλες πυρηνικές δυνάμεις – μια κατάσταση όπου είναι αισθητή η απουσία ενός μαζικού διεθνούς αντιπολεμικού κινήματος το οποίο θα στοχοποιεί όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις με κοσμοκρατορικές βλέψεις. Για να αναστραφεί αυτό το κλίμα είναι αναγκαίο καταρχήν να κατανοηθεί ότι κανένα από τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα δεν συγκινεί πλατιά λαϊκά στρώματα, κι ότι τα παλιού τύπου «απλοϊκά» συνθήματα δεν αρκούν στη σημερινή περίπλοκη και αντιφατική πραγματικότητα

Παρά αυτού του είδους τις επιφυλάξεις παραθέτουμε εδώ, για την ενημέρωση του ανήσυχου αναγνωστικού μας κοινού, το κείμενο της εν λόγω διακήρυξης. Μέχρι στιγμής την έχουν υπογράψει πάνω από 150 διανοούμενοι, βουλευτές, δήμαρχοι, καλλιτέχνες κ.ά. από όλες σχεδόν τις λατινοαμερικάνικες χώρες, καθώς και από τις ΗΠΑ, τον ευρωπαϊκό Νότο και τη Μέση Ανατολή.

Πανό σε αντιπολεμική διαδήλωση στη Βρετανία: «Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία – Να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα – Όχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ – Όχι πυρηνικός πόλεμος»

Όχι στο ΝΑΤΟ! Όχι στον πόλεμο!

 

Εκτιμώντας :

  1. Ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη αντιπροσωπεύει μια οδυνηρή ανθρώπινη τραγωδία που προκαλεί πένθος σε πολλές οικογένειες, απώλεια πολλών νοικοκυριών και σημαντική οικονομική ζημία στους λαούς τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  2. Ότι το ΝΑΤΟ, που έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό βραχίονα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, επεκτείνεται στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους με τα όπλα μαζικής καταστροφής του, απειλώντας τη ζωή, την κυριαρχία των λαών και την παγκόσμια ειρήνη. Αναμφισβήτητα, το γεγονός αυτό συμβάλλει στην εξήγηση της σοβαρής πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης στον κόσμο σήμερα.
  3. Ότι τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι Δυτικές δυνάμεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πλήγμα στις αρχές της αυτοδιάθεσης των λαών, της ισότητας μεταξύ των κρατών και της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων. Οι αρχές αυτές κατοχυρώνονται στο Διεθνές Δίκαιο και προστατεύονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Συμφωνούμε στα ακόλουθα:

  1. Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή λόγια αλληλεγγύης μας στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στις ένοπλες συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Συμμετέχουμε, ως πολίτες του κόσμου, στην κραυγή της ανθρωπότητας υπέρ του σεβασμού των Συμφωνιών του Μινσκ, για μια ειρηνική λύση με διαπραγματεύσεις στη σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  2. Καταδικάζουμε τον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ, την εξάπλωση των στρατιωτικών του βάσεων στον κόσμο και κυρίως προσθέτουμε τη φωνή μας στην απόρριψη της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Αποδοκιμάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χρήση μισθοφόρων από τις Μεγάλες Δυνάμεις στον πόλεμο, και καταδικάζουμε την προμήθεια πολεμικού υλικού στα μέρη που βρίσκονται σε σύγκρουση, καθώς αυτό συμβάλλει στην κλιμάκωσή της.
  3. Απαιτούμε την άμεση παύση των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων κατά των λαών του κόσμου, καθώς πρόκειται για νεοαποικιακές ενέργειες που παραβιάζουν τη διεθνή έννομη τάξη, πλήττουν αδιακρίτως τον πληθυσμό και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  4. Προτείνουμε μια αναμόρφωση του ΟΗΕ, ώστε να καταστεί ένας πραγματικά δημοκρατικός θεσμός που να συνάδει με τα ιερά συμφέροντα της ανθρωπότητας. Από την άποψη αυτή, πρέπει να τονιστεί ότι η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη ζωή είναι νομικά δικαιώματα που προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καλούμε τον ΟΗΕ να απαιτήσει από τις Μεγάλες Δυνάμεις να σεβαστούν τη ζωή και να τερματίσουν τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης.

 

* Υπογράφουν μεταξύ άλλων οι:

Πάμπλο Σεπούλβεδα Αλιέντε (γιατρός, εγγονός του Σαλβαδόρ Αλιέντε / Χιλή)

Κατού Αρκονάδα (συγγραφέας, στέλεχος της βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς)

Ινιάκι Γιλ Ντε Σαν Βισέντε (ακαδημαϊκός / Χώρα των Βάσκων)

Γκλόρια Γκαϊτάν (συγγραφέας, ακτιβίστρια / Κολομβία)

Τζεραλντίνα Κολότι (συγγραφέας, πολιτική κρατούμενη / Ιταλία)

Άνχελες (Νινές) Μαέστρο (πρ. βουλευτίνα του Ισπανικού Κ.Κ.)

Νούμα Μολίνα (θεολόγος, πανεπιστημιακός / Βενεζουέλα)

Μαρκ Μπάρτον (σκηνοθέτης / ΗΠΑ)

Φράι Μπέτο (συγγραφέας, εκφραστής της Θεολογίας της Απελευθέρωσης / Βραζιλία)

Ατίλιο Μπορόν (κοινωνιολόγος, πανεπιστημιακός / Αργεντινή)

Ενρίκε Ντουσέλ (φιλόσοφος, ακαδημαϊκός / Αργεντινή)

Ιγκνάσιο Ραμονέ (πρώην αρχισυντάκτης της Le Monde Diplomatique / Γαλλία)

Ντάνι Σο (δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός / ΗΠΑ)

Ισάμ Χαβάγια (ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Λαϊκής Ενότητας / Ιορδανία)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!