Το νομοθετικό έργο της Όλγας Κεφαλογιάννη «ταφόπλακα» για το δημόσιο χώρο

Σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των μεγαλοξενοδόχων και εις βάρος του περιβάλλοντος περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο υπουργείο. Το νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, υπό τον τίτλο Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις και έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου εισήχθη πριν από 15 ημέρες.
Όπως τονίζει στον Δρόμο ο υπεύθυνος του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό, Μιχάλης Κριτσωτάκης, «βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων στον τουρισμό, η συντριβή της μικρής επιχειρηματικότητας και η υποβάθμιση των φυσικών, πολιτισμικών και τουριστικών πόρων της χώρας».
Μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου προωθείται η εκχώρηση βασικών αναπτυξιακών εργαλείων σε ιδιώτες, το «άρον-άρον» ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με προβλέψεις για άνευ ορίων δόμηση μέσω μιας ιδιότυπης «ιδιωτικής» χωροθέτησης αλλά με την εμπλοκή όλο και περισσότερο του περιβόητου ΤΑΙΠΕΔ στην πώληση «φιλέτων» σε ιδιώτες.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο σχετικά με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού, με στόχο τη μελέτη και αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό αλλά και για την υποβοήθηση του δημοκρατικού προγραμματισμού για τον τουρισμό μέσω της εμπλοκής επιμελητηρίων, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της αυτοδιοίκησης κ.λπ.

Η εύνοια στους καταπατητές
Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού εκχώρησης δημοσίων εκτάσεων ήταν και οι παλινωδίες του Απριλίου, σε σχέση με την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό. Ο τότε γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ (στέλεχος της ΔΗΜΑΡ) είχε συγκρουστεί ανοιχτά με την Όλγα Κεφαλογιάννη απαιτώντας τη συνέχιση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων για όλους ανεξαιρέτως τους καταπατητές, μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. Σε εκείνη την περίπτωση στην Κρήτη οι μπουλντόζες σταμάτησαν με… πρωθυπουργική, μάλιστα, παρέμβαση όταν έφτασαν στην πόρτα του ξενοδοχείου Kernos Βeach του Ομίλου Μαντωνανάκη και ενώ είχε γίνει την προηγούμενη μέρα η κατεδάφιση μιας μικρής, παράνομης επίσης, ταβέρνας στην ίδια περίπου περιοχή. Τότε έγινε επίκληση της τουριστικής περιόδου και της κακής εικόνας που θα έδινε η χώρα. Σήμερα η ΔΗΜΑΡ (και ο γραμματέας) είναι εκτός κυβέρνησης και ο δρόμος είναι απόλυτα ανοιχτός για μπίζνες στις παραλίες…

Και φιάσκο με τις «γουρούνες»
Σε εξόφθαλμη εύνοια υπέρ των επιχειρηματιών ενοικίασης των τετράτροχων μικρού κυβισμού («γουρούνες») που κατακλύζουν τις τουριστικές περιοχές εξελίχθηκε η υπόθεση του… χαμένου άρθρου 34 από το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Αν και είχε τεθεί στη διαβούλευση η διάταξη που έδινε την αρμοδιότητα ελέγχου και έκδοσης αδειών στους δήμους, την τελευταία στιγμή το άρθρο εξαφανίστηκε ως διά μαγείας. Οι έντονες αντιδράσεις από δημάρχους της Κρήτης, της Ρόδου και άλλων τουριστικών περιοχών ανάγκασαν την υπουργό σε αναδίπλωση, τουλάχιστον λεκτική, αφού δεσμεύθηκε πως τελικά η αρμοδιότητα θα περάσει στην Αυτοδιοίκηση αν και μένει να επιβεβαιωθεί η τήρηση της υπόσχεσης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!