Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο ίδιος που μέχρι πρόσφατα καθοδηγούσε λεπτά και διακριτικά την επιχείρηση επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Ισραήλ, τώρα προσαρμόστηκε στην εκ νέου «φιλοπαλαιστινιακή» γραμμή του Ερντογάν. Ξεσπάθωσε λοιπόν στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και στα διεθνή φόρα, εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης, καταδικάζοντας χωρίς περιστροφές τα εγκλήματά της. Ναι, αλλά… υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Πόσα καντάρια θράσους πρέπει να έχει ο υπουργός μιας εξίσου κατοχικής δύναμης για να καταγγέλλει το Ισραήλ για τα αίσχη που εδώ και δεκαετίες διαπράττει κατά των Παλαιστινίων; Διότι η χώρα του κ. Φιντάν έχει κάνει τα ίδια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία μάλιστα είναι ένα κυρίαρχο κράτος – άλλο που ο Ερντογάν δεν το αναγνωρίζει, συναντώντας την «κατανόηση» όλων, και πρώτα απ’ όλα των ΝΑΤΟϊκών. Όπως κυρίαρχο κράτος είναι και η Συρία, που επίσης έχει υποστεί τουρκική εισβολή.

Αλλά ο κάθε Φιντάν και ο κάθε Ερντογάν τη δουλειά του κάνει. Το θέμα είναι ότι αν κάποιοι ψελλίζουν κάτι για την κατοχή της Παλαιστίνης, οι πάντες (με πρώτους τους «συμμάχους» μας) έχουν μουγκαθεί για την κατοχή της βόρειας Κύπρου. Αλλά πώς να μην έχουν μουγκαθεί, όταν πρώτη-πρώτη έχει μουγκαθεί η ελληνική πολιτειακή, πολιτική και οικονομική «ελίτ»; Για την οποία η Κύπρος πάντα κείται μακράν, και θεωρείται βαρίδι διότι μας παρεμποδίζει να τα βρούμε με την Τουρκία όπως προστάζουν οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» μας – δίνοντας κάθε φορά κάτι ακόμη από αυτά που δεν της ανήκουν ως ρεγάλο καλοπιάσματος στον Σουλτάνο.

Όσα δεν λένε όλοι οι παραπάνω, τα είπε τώρα μια διαχρονικά γενναία φωνή από την Κύπρο: ο δημοσιογράφος-εκδότης της εφημερίδας Afrika Σενέρ Λεβέντ, άξιος εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο οποίος δεν το βάζει κάτω, αν και έχει επανειλημμένα φυλακιστεί και απειληθεί τόσο από τις αρχές της Τουρκίας και του ψευδοκράτους όσο και από τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους, ενώ η εφημερίδα του έχει υποστεί κατασχέσεις και βομβιστικές επιθέσεις. Ας τον διαβάσουν και οι δικοί μας μουγκοθόδωροι, μπας και ντραπούν…

Γ.Α.

Μπράβο Χακάν Φιντάν!

του Σενέρ Λεβέντ

Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να τους το εξηγήσουμε, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Δεν καταλαβαίνουν… Δεν θέλουν να καταλάβουν. Τους είπαμε ότι είναι εισβολείς. Θύμωσαν. Διώξατε, τους είπαμε, τους Ελληνοκύπριους από τη γη και τα σπίτια τους με τη βία των όπλων. Εξοργίστηκαν. Διώξατε, τους είπαμε, τους Ελληνοκύπριους, και στα σπίτια τους εγκαταστήσατε αυτούς που κουβαλήσατε. Δεν έφτασε αυτό, τους δώσατε και πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας. Εκνευρίστηκαν. Αυτό είναι ληστεία, τους είπαμε. Μας επιτέθηκαν.

Και να τώρα, επιτέλους, εσύ Χακάν Φιντάν μας επιβεβαιώνεις. Μαζί με το Ισραήλ, σαν να περιγράφεις και την Τουρκία. Μπράβο! Για πρώτη φορά ένας Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μια σωστή διαπίστωση. Σε συγχαίρω. Κοίτα πόσο ωραία τα είπες: «Εισβάλεις στα εδάφη κάποιου. Δεν περιορίζεσαι μόνο σε αυτό. Αρπάζεις τα σπίτια του, τα γκρεμίζεις, τον πετάς έξω. Μετά φέρνεις κάποιον άλλον, τον εγκαθιστάς εκεί, μετά εφευρίσκεις έναν τεχνικό όρο και τον αποκαλείς “έποικο”. Αυτό λέγεται ληστεία»….

Ναι κύριε Χακάν. Πολύ σωστά! Έχετε δίκιο, αυτό λέγεται ληστεία. Είναι, ολοφάνερα, η ληστεία που γνωρίζουμε. Αυτό λοιπόν έκανε η Τουρκία στην Κύπρο… Τώρα το κάνει το Ισραήλ… Δεν έχετε καμία διαφορά. Δεν διαφέρετε και σε άλλες πλευρές: Το Ισραήλ σκοτώνει τους Παλαιστίνιους διότι είναι δήθεν τρομοκράτες. Κι εσείς σκοτώνετε τους Κούρδους διότι είναι δήθεν τρομοκράτες. Ασφαλώς θα το συζητήσουμε κι αυτό το θέμα, αλλά ας εξετάσουμε πρώτα τη ληστεία:

Εάν το Ισραήλ διώχνει τον Μοχάμεντ και τον Σουλεϊμάν από τα σπίτια τους, κι εσείς δεν διώξατε τον Ανδρέα και την Ελένη από τα δικά τους; Δεν κλέψατε τις περιουσίες τους; Δεν τις κλέψατε και τις δώσατε σε άλλους; Οι Στρατηγοί σας δεν μετέφεραν με πλοία τα κλοπιμαία στην Τουρκία; Μίλα κύριε Χακάν…

Το Ισραήλ κατέχει τα εδάφη της Παλαιστίνης. Αλλά και η Τουρκία δεν κατέχει τα εδάφη της Κύπρου; Εσείς μάλιστα δεν τα κάνατε αυτά μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη Συρία. Αυτά που κάνει το Ισραήλ είναι ληστεία, αυτά που κάνετε εσείς δεν είναι; Πόσο μοιάζετε μεταξύ σας, όπως όλοι οι εισβολείς. Αυτό δεν άλλαξε καθόλου από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κι εκείνοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους απελευθερωτές στα εδάφη που καταλάμβαναν. Και θεωρούσαν δικαίωμα τους τη λαφυραγωγία ακόμα και των γυναικών. Χαρακτήριζαν ειρηνευτική επιχείρηση την εισβολή που έκαναν. Κι εσείς την αποκαλέσατε ειρηνευτική επιχείρηση.

Αλλά αν πράγματι ήταν μια ειρηνευτική επιχείρηση δεν θα σκότωναν αμάχους, δεν θα έδιωχναν τους ανθρώπους από τις εστίες τους και δεν θα αρπάζατε τις περιουσίες τους σαν κλέφτες. Αποκαλείτε κλέφτες τους Ισραηλινούς, αλλά εσείς συνεχίζετε ακόμα να καταληστεύετε την Κύπρο. Πουλάτε σε άλλους τα αγαθά των Ελλήνων. Αφού φάγατε και κατάπιατε εσείς τα αγαθά τους, τώρα ξεπουλάτε σε άλλους ό,τι έχει απομείνει. Είναι δική σας η Αμμόχωστος; Δεν είναι. Αλλά την πουλάτε υπερηφανευόμενοι. Αυτό είναι ληστεία κύριε Χακάν.

Η Κερύνεια είναι ληστεία.
Η Μόρφου είναι ληστεία.
Η Καρπασία είναι ληστεία.
Η Αμμόχωστος είναι ληστεία.

Δεν κλέψατε ό,τι περιουσιακό στοιχείο Ελλήνων υπήρχε; Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το λες κι εσύ. Το λες για το Ισραήλ, αλλά γιατί δεν βλέπεις το αγκάθι στο μάτι σου; Σε ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό που είπες. Τόσον καιρό το λέγαμε μόνο εμείς. Είναι ληστεία, είπαμε. Δεν το κατάλαβαν. Τώρα το είπες εσύ. Ίσως τώρα το καταλάβουν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!