Το φάντασμα του λιγνίτη πλανιέται πάνω από το κεφάλι του Χατζηδάκη και του Μητσοτάκη. Πέντε «καταργημένες» λιγνιτικές μονάδες έβαλαν μπροστά για να αποφύγουμε το γενικό μπλακ άουτ!

Τον περασμένο Απρίλη ο Υπουργός της «Protergia» και των άλλων κερδοσκοπικών ενεργειακών ομίλων κ. Χατζηδάκης δήλωσε με χαρά πως απαλλαχτήκαμε από το λιγνίτη αφού καταφέραμε να λειτουργήσει το σύστημα μόνο με 3% συμμετοχή του λιγνίτη. Ξέχασε, όμως, να μας πει ότι η κατανάλωση ήταν χαμηλή, ότι έκαναν 25% εισαγωγές και ότι το εισαγόμενο φυσικό αέριο μαζί με το υγροποιημένο (LNG) έφτασε το 65% της συνολικής παραγωγής Η/Ε.

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει» ζητάει να πάρουν μπροστά οι λιγνιτικές μονάδες που ο ίδιος κατάργησε επειδή δεν επέτρεψε να γίνουν οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις που ήταν σε εξέλιξη και είχαν επενδυθεί ήδη κάποια εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα παρότι έγιναν επενδύσεις σε «μΑΠΕς» και σε μονάδες φυσικού αερίου άνω των 50 δις (άλλα τόσα θα επενδύσουν τώρα).

Συγκεκριμένα: ενώ η ζήτηση δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή 6.000 έως 8.000 μ.ο. αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα με την ευστάθεια του συστήματος και έβαλαν 5 λιγνιτικές μονάδες, 3 και 4 της Μεγαλόπολης , η 1 και 2 του Αγίου Δημητρίου και η Μελίτη.

Εντός ήταν όλες οι μονάδες των ιδιωτών. Επίσης οι μονάδες ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊικά) για ακόμη μια φορά μας δείχνουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν το σύστημα όποτε υπάρχουν ανάγκες. Οι πέντε λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν εκτάκτως και είναι αυτές που δίνουν την λύση και δεν έχουμε blackout. Ενώ έχουμε και πολύ μεγάλες εισαγωγές ρεύματος που φθάνουν και τα 2.000 MW!

Πλήρης αποτυχία της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης. Ό,τι και αν λέει η Κυβέρνηση το σύστημα μας δείχνει ότι αν δεν υπήρχε ο κακός λιγνίτης θα είχαμε ήδη βυθιστεί στο σκοτάδι.

Στέφανος Πράσσος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!