Άρπάζουν και ξεπουλούν τα πάντα.

Μια νέα τρομακτική επίθεση ύψους 28,26 δισ. ευρώ για το διάστημα 2011- 2015 περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με την εκβιαστική μάλιστα μορφή του ενός άρθρου. Από αυτά, τα 14,8 δισ. αφορούν περιορισμό δαπανών και τα 13,4 δισ. αύξηση εσόδων.
Η μείωση («εξορθολογισμός») της μισθολογικής δαπάνης φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.
Η μείωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης θα φθάσει περίπου τα 5 δισ. και θα προέλθει από μείωση του εφάπαξ, των επικουρικών και των κύριων συντάξεων.
Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει αυξήσεις των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και έκτακτες εισφορές είναι άλλα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Από αυτά, 455 εκατ. θα πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και άλλα 100 εκατ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα στο 2011 ως «εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Η αύξηση των φόρων και η μείωση των φοροαπαλλαγών που περιλαμβάνουν αύξηση ΦΠΑ, ειδική εισφορά «αλληλεγγύης» (πρόκειται ουσιαστικά για τη μείωση του αφορολόγητου από το… παράθυρο), αύξηση τελών κυκλοφορίας, αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης, αναμένεται να φέρει έσοδα 6 δισ. ευρώ.
Η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, συγχωνεύσεων οργανισμών και γενικότερα οι αναδιατάξεις στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προβλέπουν μείωση στο μισό των απασχολούμενων στο Δημόσιο. Επίσης, δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο τα περίφημα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012.
Έχουν επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.
Τέλος, ως μέτρο του βάρους που πέφτει στις πλάτες των εργαζομένων από το πρόγραμμα περικοπών να αναφέρουμε και την πρόβλεψη μείωσης του εξοπλιστικού προγράμματος κατά 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015, όσα ακριβώς θα κοπούν μόνο το 2011 από τους δημόσιους υπάλληλους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!