Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Κρήτη σχετικά με την εγκατάσταση βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας την Πέμπτη όπου επρόκειτο να συζητηθεί η περιβαλλοντική μελέτη του υβριδικού πάρκου στο Κράσι και το Βραχάσι και αφού είχε ήδη προηγηθεί μια πρώτη αναβολή στα τέλη Απριλίου. Στην αίθουσα προκλήθηκε ένταση όταν ήρθαν σε αντιπαράθεση κάτοικοι με τον εκπρόσωπο της εταιρίας Υδροαιολική Αιγαίου Α.Ε. ενώ είναι ήδη εμφανή τα «ρήγματα» και στην παράταξη του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, με πολλούς εκ των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας να εκφράζουν πλέον δημόσια την αντίθεσή τους στο έργο. Αιτία για τις αντιδράσεις είναι οι δυσανάλογα μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή, μέρος της οποίας είναι προστατευόμενη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αρνητική ήταν και η εισήγηση των υπηρεσιών περιβάλλοντος και υδάτινων πόρων της Περιφέρειας, οι οποίες συνυπολόγισαν το τεράστιο φορτίο που θα επωμιστεί η περιοχή σε συνδυασμό και με αντίστοιχα έργα που σχεδιάζονται σε κοντινές περιοχές.

Προσπάθειες για «μάντρωμα»
Ο περιφερειάρχης προσπάθησε να εφαρμόσει τακτικές «παραταξιακής πειθαρχίας» συγκαλώντας εκτάκτως την ομάδα της παράταξής του δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση, χωρίς όμως να επιβάλει την κοινή στάση. Αποστάσεις από την πρακτική αυτή πήραν δημοσίως αρκετά μέλη της παράταξής του, μεταξύ των οποίων και ο αντιπεριφερειάρχης χωροταξίας και περιβάλλοντος, ενώ αίσθηση προκάλεσαν και οι …απουσίες από την αίθουσα κατά τη συζήτηση του θέματος.
Τελικά, η εισήγηση της περιφέρειας έκανε λόγο για έγκριση εφόσον υπάρξει τροποποίηση όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, κάτι που αρνείται η πλευρά της εταιρίας. Ο πρόεδρος της επιτροπής ωστόσο, βρήκε ευκαιρία να αναβάλει τη συζήτηση όταν κάτοικοι της Κρήτης που βρίσκονταν στο χώρο ήρθαν σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο της Υδροαιολικής Αιγαίου. Κάτοικοι που βρέθηκαν στη συνεδρίαση τονίζουν με νόημα ότι οι συνεχείς αναβολές δεν είναι άσχετες με την προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα…

Μ.Δ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!