Έρευνα στα σερβικά ΜΜΕ:
Μάριος Μαθιός Ιωσηφίδης

Άγονη υπήρξε η συνάντηση του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς και του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Κούρτι στις Βρυξέλλες για το φλέγον ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων: φαίνεται ότι το ρευστό τοπίο στο ουκρανικό μέτωπο επιτρέπει τη δυνατότητα «παρατάσεων»… Στο Κόσοβο καλλιεργήθηκε κλίμα έντασης μέσω εχθρικών δηλώσεων από αναλυτές, πολιτικούς αλλά και από τον ίδιο τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό. Ο Κούρτι έδωσε συνέντευξη στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA υπενθυμίζοντας την καταστροφή της πόλης Βούτσιτρν (Μιτρόβιτσα-Βόρειο Κόσοβο) και τη δολοφονία 100 Αλβανών προσφύγων από παραστρατιωτικές σερβικές δυνάμεις τον Μάιο του 1999 – κατηγορία που αρνείται η σερβική ηγεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Vecernje Novine. Από πλευράς Βούτσιτς υπήρξε η αναμενόμενη απάντηση: «Απειλούν τη Σερβία και μιλούν για τον αγώνα για την ελευθερία, ξεχνώντας ότι οι Σέρβοι ήταν αυτοί που πολέμησαν για την ελευθερία – όχι μόνο εναντίον τρομοκρατών, αλλά και εναντίον του ΝΑΤΟ. Όπως είπε [ο Κούρτι] το χυμένο αίμα δεν μπορεί να επιστραφεί, και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Θα το έχω υπόψη μου απόψε. Ζήτω η Σερβία, δεν θα υπάρξει παράδοση!».

Από την άλλη, ο Αλβανός ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, Λιεντιόν Κρισάφι, ανέφερε στην εφημερίδα Blic την αμερικανικής έμπνευσης θεωρία της «ήπιας διαίρεσης του Κοσόβου σε δύο μέρη». Ο Κρισάφι επισήμανε ότι ο Βούτσιτς, τον οποίο χαρακτήρισε «μετρ της διπλωματίας», δεν θα κάνει τίποτα βιαστικά, διότι βρίσκεται σε πολύ καλή θέση: «Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν κατάλαβε ότι είναι η ώρα για συμβιβασμούς. Δεν βρισκόμαστε πια στο 1999, όταν η Σερβία βομβαρδίστηκε και απομονώθηκε. Το σκηνικό είναι διαφορετικό σήμερα», είπε, και πρόσθεσε ότι το Κόσοβο πρέπει να απομακρυνθεί από δογματικές θέσεις του τύπου «κερδίσαμε τον πόλεμο, άρα έχουμε το δικαίωμα να πράττουμε όπως νομίζουμε». Όσον αφορά τις εκλογές στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου (Δήμοι της Σερβικής Μειονότητας, στις οποίες η αποχή στις διοργανωμένες από την κυβέρνηση του Κοσόβου εκλογές άγγιξε το 97-98%), τόνισε: «Αυτές οι εκλογές ήταν καταστροφικές για το Κόσοβο. Έδειξαν ότι οι Σέρβοι έχουν απόλυτη ενότητα. Οι ΗΠΑ υποδεικνύουν στο Κόσοβο ότι η επιρροή που έχει στο βορρά είναι μηδενική».

Σοκ από το μακελειό σε σχολείο

Ένα άλλο θέμα απασχόλησε όμως εξίσου τόσο τα σερβικά ΜΜΕ όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας: το μακελειό σε σχολείο από 14χρονο μαθητή, που σκότωσε 8 συμμαθητές του και έναν φύλακα. Το γεγονός προκάλεσε σοκ, πόσο μάλλον που το σχολείο είναι ένα από τα πιο ονομαστά στη Σερβία και ο δράστης, γιος μεγαλογιατρού, θεωρούνταν ο καλύτερος μαθητής του… Ο ίδιος ο Βούτσιτς μίλησε γι’ αυτό πολύ ώρα στη σερβική τηλεόραση:

«Θέλουμε να εξετάσουμε τα πάντα: Γιατί το σύστημα πήγε στραβά; Πού βρίσκεται η ευθύνη του καθενός μας; Αυτό το τρομερό έγκλημα συνέβη σε ένα από τα τρία καλύτερα σχολεία που έχουμε στη χώρα… Οι περισσότεροι γονείς των παιδιών αυτού του σχολείου είναι εύποροι, η αφρόκρεμα της κοινωνίας μας… Το μόνο που είπε το αγόρι ήταν ότι οι γονείς του τον πίεζαν συνεχώς για καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα αναρωτιόμαστε, πώς να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, τι να κάνουμε; Πρέπει να αλλάξουμε τις αξίες μας και τον τρόπο συμπεριφοράς μας… Ας προσπαθήσουμε να αποσπάσουμε την προσοχή των παιδιών από τα κινητά τους, ας τα επαναφέρουμε στον αθλητισμό. Αυτά τα παιδιά είναι όλη μέρα στο Διαδίκτυο! Ας μην παριστάνουμε τους αφελείς… Μπορείτε να δείτε από το διάγραμμα που σχεδίασε το ανήλικο αγόρι ότι έπαιζε κάποιο είδος παιχνιδιού. Σε αυτά τα παιχνίδια έχουν πολλές ζωές, και βλέπεις ότι δεν έχει τύψεις. Δεν καταλαβαίνει τι έχει κάνει… Θα δώσω στον εαυτό μου το δικαίωμα να μιλήσει εκ μέρους της πλειοψηφίας, πιστεύω, προτείνοντας πρόσθετα μέτρα κατά της οπλοκατοχής, αυστηρότερες κυρώσεις σε παρόχους ΜΜΕ και Διαδικτύου εάν δεν συμμορφώνονται με τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους, απαγόρευση της πρόσβασης στο “Σκοτεινό Διαδίκτυο”»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!