Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται από το μεσημέρι της Παρασκευής 26/5 στις σερβικές περιοχές του Κοσόβου, όπου η κυβέρνηση της Πρίστινα επιχειρεί να εγκαταστήσει δοτούς δημάρχους αλβανικής καταγωγής. Υπενθυμίζεται ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου απείχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις δημοτικές εκλογές, απαιτώντας την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της Ένωσης Σερβικών Δήμων – κάτι που η κυβέρνηση του Κοσοβάρου εθνικιστή Άλμπιν Κούρτι αρνείται να πράξει.

Κατά χιλιάδες οι Σέρβοι έχουν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους με φορτηγά και άλλα οχήματα, καθώς και τις εισόδους των δημαρχείων στη Βόρεια Μιτρόβιτσα και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις στις οποίες πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν και ηχούν οι σειρήνες της πολιτικής προστασίας, καλώντας τον πληθυσμό να κινητοποιηθεί. Η κοσοβάρικη κυβέρνηση έστειλε αστυνομικές και στρατιωτικές μονάδες να «εκκαθαρίσουν» τα μπλόκα. Σε μία τουλάχιστον σερβική πόλη, τη Ζβέτσαν, οι δυνάμεις καταστολής με βροχή χημικών και χρήση γκλομπ κατάφεραν να μπουν στο δημαρχείο προκειμένου να εγκαταστήσουν έναν «δήμαρχο» που κυριολεκτικά κανείς κάτοικος της Ζβέτσαν δεν εξέλεξε, ούτε αναγνωρίζει. Δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν.

Η στιγμή της εισβολής των κοσοβάρικων δυνάμεων είχε επιλεχθεί σοφά από την κυβέρνηση του Κούρτι, καθώς χθες πάνω από 10.000 Σέρβοι του Κοσόβου είχαν μεταβεί στο Βελιγράδι για να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση με ομιλητή τον πρόεδροι της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Έτσι ο σερβικός πληθυσμός του Κοσόβου ήταν αριθμητικά «αποδεκατισμένος». Παρ’ όλα αυτά οι εναπομείναντες προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Οι συγκρούσεις με τις κοσοβάρικες δυνάμεις καταστολής είναι αιματηρές και, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου, αστυνομικά οχήματα καίγονται μετά από επιθέσεις νεαρών Σέρβων με βόμβες μολότοφ.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, έθεσε σε κατάσταση ετοιμότητας τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις, και διέταξε μηχανοκίνητες μονάδες να κινηθούν προς το Κόσοβο. Αυτό δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς, που είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κάποιος πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που κάνει ο Κούρτι παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές, οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση του διαλόγου, σε κλιμάκωση και διακινδύνευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Προφανώς απευθυνόταν στους Δυτικούς, οι οποίοι θεωρητικά τουλάχιστον καλούν την κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι να εφαρμόσει τις διεθνείς συμφωνίες…

Ο Βούτσεβιτς κάλεσε τους συμπατριώτες του που ζουν στο Δυτικό προτεκτοράτο του Κοσόβου «να μην υποκύψουν σε προβοκάτσιες» και διαβεβαίωσε ότι «ο στρατός της Σερβίας θα βρίσκεται εκεί που πρέπει, υπερασπίζοντας την κυριαρχία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας». Θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα, δηλαδή μια ανεξέλεγκτη ανάφλεξη, οι Αμερικανοί στέλνουν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που εδρεύουν στο Κόσοβο για να παρεμβληθούν μεταξύ κοσοβάρικης αστυνομίας και Σέρβων πολιτών…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!