Σε μεγάλο μέρος του πλανήτη η φετινή Πρωτομαγιά αποτέλεσε ευκαιρία να εκφραστεί η οργή των λαϊκών τάξεων ενάντια στις πολιτικές των ελίτ. Στη Γαλλία εκατομμύρια βγήκαν πάλι στους δρόμους, επιβεβαιώνοντας την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Μακρόν – που για μια ακόμη φορά απάντησε με άγρια καταστολή. Μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της φτωχοποίησης αλλά και του πολέμου έγιναν και στη Γερμανία, την Ιταλία, το ισπανικό κράτος και πολλά ακόμη κράτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην Τουρκία εκατοντάδες συνελήφθησαν καθώς επιχειρούσαν να σπάσουν την απαγόρευση διαδήλωσης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ενώ πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Τύνιδα, τη Βαγδάτη και άλλες αραβικές πρωτεύουσες.

Σε όλες σχεδόν τις λατινοαμερικάνικες χώρες πραγματοποιήθηκαν τεράστιες κινητοποιήσεις – στην Αργεντινή οι διαδηλωτές χαρακτηριστικά υπενθύμιζαν στην κεντροαριστερή κυβέρνηση: «Στον λαό χρωστάτε, όχι στο ΔΝΤ!».

Στον Καναδά η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με ενθουσιασμό, καθώς έληξε νικηφόρα η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας απεργία των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα.

Στη Μαύρη Ήπειρο μαζικές συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα στη Νότια Αφρική, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη κ.α.

Η Ασία, τέλος, έγινε μάρτυρας των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων χρόνων, με εκατομμύρια να βγαίνουν στους δρόμους της Σεούλ, της Τζακάρτα, της Μανίλα, του Τόκιο, του Κολόμπο και δεκάδων ακόμη μεγαλουπόλεων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!