Με ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ καταδικάστηκε στις 2 Νοεμβρίου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο Νικόλαος Πολύζος, διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου στις Γλαφυρές Μαγνησίας για την υπόθεση των υποσιτισμένων, άρρωστων και νεκρών ζώων που εντόπισαν εντός και πέριξ του «καταφυγίου» κατά την επίσκεψή τους φιλοζωικές οργανώσεις στις 18 Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε ότι την επόμενη ημέρα των αποκαλύψεων ο Νικόλαος Πολύζος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά την καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος του στο Α.Τ. Βελεστίνου η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κόσμος και Φύση, Φλωρίκα Τσιρογιάννη για την κακοποίηση των έγκλειστων σκύλων, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και για τα κουφάρια τουλάχιστον 15 νεκρών ζώων που βρέθηκαν λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις του κυνοκομείου.

Ο Νικόλαος Πολύζος δήλωσε στο Δικαστήριο πως η καταδίκη του στηρίχθηκε σε αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και όχι σε πραγματικά τεκμήρια, καθώς όπως είπε οι σκελετοί ζώων που βρέθηκαν πέριξ του κυνοκομείου δεν ανήκαν σε σκύλους που φιλοξενούνταν εντός αυτού, αλλά σε στάνες που βρίσκονται στην περιοχή.

Όσο για το μολοσσό που ήταν ιδιαίτερα αδύνατος και εντοπίστηκε νεκρός σε κοντινή απόσταση έξω από το κυνοκομείο, ο Πολύζος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ζώο του «καταφυγίου» και ότι το προσωπικό τού άφηνε νερό και φαγητό έξω από τις εγκαταστάσεις. Υποστήριξε, δε, ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι όπως ανέφερε είναι περισσότεροι απ’ ό,τι χρειάζεται το κυνοκομείο, μαζί με τους εθελοντές φρόντιζαν μέχρι αργά το βράδυ τα ζώα.

Προφανώς, τα επιχειρήματά του δεν έπεισαν το Δικαστήριο που τον καταδίκασε για τη μη τήρηση των κανόνων ευζωίας, την έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας και προσωπικού για την καθαριότητα και τη φροντίδα των σκύλων του κυνοκομείου.

Εις βάρος του διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου εκκρεμούν και άλλες μηνύσεις που κατέθεσαν φιλοζωικές οργανώσεις της Αττικής, μέλη των οποίων έγιναν μάρτυρες των άθλιων συνθηκών όπου διαβούν εντός του κυνοκομείου τα ζώα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι άσιτα και άρρωστα.

Εν τω μεταξύ, η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) σε επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη ζητά να αποστείλει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο/οδηγίες προς όλους τους δήμους, σχετικά με την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου σε σχέση με την επανένταξη των αδέσποτων ζώων, την επαναφορά τους εντός του αστικού ιστού των πόλεων στις περιοχές όπου ζούσαν και με την κατηγορηματική απαγόρευση εγκατάλειψης αδέσποτων σε απομακρυσμένες ή ακατοίκητες περιοχές.

www.istoriesadespoton.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!