Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής σε 19 κυβερνεία και 13 μεγάλες πόλεις της Ρωσίας αποτέλεσαν μια ακόμη αφορμή για να οξυνθεί η επίθεση των Δυτικών ενάντια στον Πούτιν. Μεγάλα και σοβαρά ΜΜΕ όπως η Wall Street Journal, οι New York Times κ.ά. επιδόθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε μια εντυπωσιακή καμπάνια για να πείσουν τη δυτική κοινή γνώμη ότι η πολιτική κρίση δεν ταλανίζει μόνο το δυτικό στρατόπεδο, αλλά και τη Ρωσία. Έτσι έδιναν κι έπαιρναν οι αναλύσεις σχετικά με το «επερχόμενο τέλος του Πούτιν»… Είναι βέβαια αλήθεια ότι η δημοφιλία του Ρώσου προέδρου έχει υποστεί φθορά εξαιτίας του σχεδίου για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Το πρόβλημα για τα δυτικά ΜΜΕ είναι ότι από αυτή τη δυσαρέσκεια δεν επωφελούνται τα αγαπημένα τους παιδιά, δηλαδή οι ηγέτες μιας φιλοδυτικής αντιπολίτευσης με μηδαμινή απήχηση στην κοινωνία, αλλά πιο «παραδοσιακές» πολιτικές δυνάμεις, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι φιλοδυτικοί (Ναβάλνι, Σλαμπούνοβα κ.ά.) καταφέρνουν να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό μόνο στη Μόσχα και την Πετρούπολη – όση καθίζηση κι αν υποστεί η «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα στην «εμβληματική» μάχη για την τοπική Δούμα της Μόσχας: από τις 13 έδρες που έχασε η Ενωμένη Ρωσία (και από μία που έχασαν το κόμμα του Ζιρινόφσκι και το κεντροαριστερό Ρόντινα), το νεοφιλελεύθερο και φιλοδυτικό Γιαμπλόκο κέρδισε μόλις 4. Τις υπόλοιπες κέρδισε το Κομμουνιστικό Κόμμα (+8) και η σοσιαλδημοκρατική «Δίκαιη Ρωσία» (+3). Στις δε εκλογές για το κυβερνείο της Πετρούπολης, ο υποψήφιός της δεξιάς «Πλατφόρμας Πολιτών» περιορίστηκε στο 16%, με τον εκλεκτό του Πούτιν να ξεπερνά το 64%. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών στη Μόσχα και την Πετρούπολη ήταν το ποσοστό συμμετοχής: 22 και 25% αντίστοιχα!

Πυροβολούν Πούτιν για να πετύχουν Τραμπ;

Δεδομένου ότι, όπως φαίνεται, αυτές οι κάλπες είναι κάτι που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα, βρέθηκε άλλο θέμα για να συντηρηθεί η αντιρωσική υστερία: πρόκειται για την αποκάλυψη της «υπόθεσης Σμολένκοφ», από το όνομα ενός χαμηλόβαθμου Ρώσου διπλωμάτη που κατέφυγε το 2017 στις ΗΠΑ – κάτι που δεν σχολίαζαν ως τώρα ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Μόσχα. Την υπόθεση αποκάλυψε το CNN αυτήν την εβδομάδα, ισχυριζόμενο ότι επρόκειτο για άνθρωπο που είχε πρόσβαση στο περιβάλλον του Πούτιν και πληροφορούσε τη CIA για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Έτσι μ’ ένα σμπάρο πετυχαίνουν, πέρα από τη συνέχιση της προπαγάνδας κατά της «ρωσικής αρκούδας», ένα ακόμη τριγόνι, όχι ρωσικό: τον ίδιο τον Τραμπ!

Αναθερμαίνεται δηλαδή μέσω… Μόσχας η αμφισβήτηση της νομιμοποίησης του Αμερικανού προέδρου αφού ο Σμολένκοφ ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν προσωπικά επέβλεψε τη διαρροή μηνυμάτων του επιτελείου του Δημοκρατικού Κόμματος (το οποίο επιχειρούσε να πλήξει την υποψηφιότητα του Σάντερς για να σιγουρέψει την επικράτηση της Κλίντον στην εσωκομματική μάχη). Πράγματι, αυτή η διαρροή κόστισε στους Δημοκρατικούς. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι περιορίζονται να δίνουν ειρωνικά συγχαρητήρια στη CIA, η οποία επιβράβευσε τον Σμολένκοφ με βίλα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις του: «Ο Σμολένκοφ τους έπιασε κότσο: ήταν ένας χαμηλόβαθμος υπαλληλάκος που δεν έχει δει τον Πούτιν ούτε από μακριά, αλλά τους έλεγε αυτά που ήθελαν να ακούσουν» γράφουν οι φιλοκυβερνητικές ρωσικές εφημερίδες…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!