του Τζον Τζ. Μίρσχαϊμερ*
Πιστεύω ότι ο πόλεμος στο Ιράν είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος στην ιστορία των ΗΠΑ διότι:
1) Μπήκαμε σε αυτόν τον πόλεμο βασιζόμενοι στον ψευδή ισχυρισμό ότι το Ιράν βρισκόταν στα πρόθυρα της απόκτησης πυρηνικού όπλου.
2) Είχαμε μια θεωρία για τη νίκη –ότι η αεροπορική ισχύς από μόνη της θα επέφερε αλλαγή καθεστώτος– η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, και δεν επρόκειτο να λειτουργήσει ούτε αυτή τη φορά.
3) Δεν είχαμε κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πιθανότητας το Ιράν να κλείσει το Στενό του Ορμούζ.
4) Δεν καταφέραμε να επιτύχουμε κανέναν από τους τέσσερις κύριους στόχους μας – αλλαγή καθεστώτος, τερματισμός της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, τερματισμός της ικανότητας του Ιράν να παράγει πυραύλους μακράς εμβέλειας και τερματισμός της υποστήριξής του προς τη Χαμάς, τη Χεζμπολά και τους Χούθι.
5) Το Στενό έκλεισε, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στη διεθνή οικονομία, και θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη – όχι τυχαία, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί μήπως ακολουθήσει τα βήματα του Χέρμπερτ Χούβερ [προέδρου των ΗΠΑ όταν εκδηλώθηκε το Μεγάλο Κραχ του 1929].
6) Υπονομεύσαμε σοβαρά τη προσεκτικά σχεδιασμένη δομή των συμμαχιών μας στον Κόλπο.
7) Σχεδόν όλες οι βάσεις μας στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί, σε σημείο που έχουμε αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών μας πόρων από την περιοχή του Κόλπου, και πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε.
8) Έχουμε εξαντλήσει τα αποθέματά μας σε βασικά όπλα, σε σημείο ώστε έχουμε αποδυναμώσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα στην Ανατολική Ασία, την Ευρώπη, ακόμη και στο Δυτικό Ημισφαίριο.
9) Έχουμε προκαλέσει τεράστια ζημιά στη φήμη μας ως αξιόπιστου συμμάχου.
10) Έχουμε βελτιώσει αισθητά τη στρατηγική θέση του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου.
Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές πιθανότητες –ίσως καμία– να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε μορφή πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, κάτι που κάποτε θεωρούνταν υψίστης σημασίας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει εύλογη πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει σίγουρα δώσει στους Ιρανούς ηγέτες –και σε άλλους ηγέτες μη πυρηνικών κρατών σε όλο τον κόσμο– ένα ισχυρό κίνητρο για την απόκτηση πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου.
* Ο Τζον Τζ. Μίρσχαϊμερ είναι Αμερικανός πανεπιστημιακός με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις.






































































