Πανδημική Ελλάδα

Από Δεύτερα 17/1 εφαρμογή του πρόστιμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 και προετοιμασία του εδάφους να επεκταθεί και στους άνω των 50. Εγκρίθηκε και η τέταρτη δόση για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.
Μ.Α.

Πανδημικός Καναδάς

Στο Κεμπέκ θα θεσπιστεί φόρος που θα πληρώνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι
Μ.Α.

Πανδημική Ιταλία

Γίνεται η πρόταση να μην νοσηλεύονται οι ανεμβολίαστοι. Δηλαδή θα έχουν πλήρη προτεραιότητα στις δομές υγείας οι εμβολιασμένοι κι αφού δημιουργείται αδιαχώρητο δεν υπάρχει υποχρέωση να θεραπεύονται και οι ανεμβολίαστοι που τυχόν νοσήσουν (από οτιδήποτε…).
Μ.Α.

Πανδημική Κίνα

Όσοι γοητεύονταν από την κινεζική αποτελεσματικότητα θα είδαν και αυτοί τις εικόνες από τα κέντρα κράτησης όσων νοσούν. Θα είδαν και τον βάναυσο τρόπο που οι αρχές αντιδρούν απέναντι σε όποιον διαμαρτυρηθεί ή αρνηθεί να ακολουθήσει τις οδηγίες. Απλά πράγματα…
Μ.Α.

Πανδημική Αγγλία

Σάλος και πολιτικό ζήτημα έχει προκληθεί από πάρτι που οργάνωσε ο πρωθυπουργός Τζόνσον ενώ η πανδημία εκτοξεύεται. Πάρτι χωρίς καμία προφύλαξη. Οι ηγεσίες θέλουν και να ξεσκάσουν λίγο….
Μ.Α.

Στην Τουρκία

Ο ΓΑΠ στην Άγκυρα για να πάρει βραβείο ειρήνης και να έχει συναντήσεις με σοσιαλιστικά κόμματα. Επίμονος κηπουρός ο ΓΑΠ για τη «φιλία» και το «συνυποσχετικό» με την Άγκυρα. Ο Ερντογάν πρόσφατα σε έναςντελίριο (ζητώντας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στα κυπριακά κατεχόμενα) πρόσθεσε ότι θεωρεί δυνατόν να υπάρξει τεράστια βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών αν γίνει «εποικοδομητικός διάλογος». Την μια αμφισβητεί ανοικτά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την άλλη ζητά «διάλογο».
Ν.Τ.

Στην Αθήνα

Η εφημερίδα Αυγή δια του διευθυντή της, στενού συνεργάτη του Τσίπρα, Α. Τσέκερη δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει την καθημερινή έκδοσή της για οικονομικούς λόγους. 49 εργαζόμενοι στην εφημερίδα ομόφωνα σε συνέλευση που πραγματοποίησαν άφησαν αιχμές για ευθύνες, προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με παχυλούς μισθούς και «ευθύνες με ονοματεπώνυμο». Ο Τσέκερης δηλώνει χωρίς ντροπή το «αποτύχαμε» και πετά το μπαλάκι στο κόμμα αφού «από 60.000 μέλη δεν μπορούμε να βρούμε 5.000 συνδρομητές για την εφημερίδα». Μετά τον θόρυβο έγινε γνωστό ότι κάποια λύση θα βρεθεί. Ας αναλάβει ο Νίκος Παππάς να την «εξυγιάνει». Έχει το know how…
Ν.Τ.

Εκπληκτικά deal…

Όταν είσαι γαμπρός υπουργού, οι ρυθμίσεις οφειλών προς τις τράπεζες και το δημόσιο γίνονται με χαριστικό τρόπο. Η εταιρεία Mantis με επικεφαλής τον γαμπρό του υπουργού Κώστα Σκρέκα εξαγόρασε την οινοποιητική «Μαλαματίνα», που είχε σημαντικά χρέη. Μετά την εξαγορά, τα χρέη ρυθμίστηκαν άμεσα με ένα εκπληκτικό «deal»: διαγράφεται το 56,6% των χρεών στο δημόσιο (φόροι) και το 51,02% των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί σε 240 δόσεις (20 χρόνια) χωρίς τόκους, προσαυξήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις. Αντίστοιχα, οι τράπεζες κούρεψαν το 76,33% των δανειακών οφειλών. Συνολικά το deal πρέπει να χαρακτηριστεί ως το «κούρεμα» της δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, Δημόσιο και τράπεζες στέλνουν συνεχώς «ραβασάκια» με οφειλές «από την εποχή που η Ακρόπολη ήταν οικόπεδο», και προχωρούν σε διαταγές πληρωμών, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων…
Π.Δ.

Οι διαγραφές οφειλών και οι offshore

Η Τράπεζα Πειραιώς, που κυνηγά με τη συνεργασία της Intrum τους δανειολήπτες για τις οφειλές τους με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, προχώρησε το 2020 σε «ρύθμιση» των οφειλών του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη τριών καζίνο, κ. Πηλαδάκη, με διαγραφή του 93% των οφειλών του. Από ένα ποσό οφειλής άνω των 149 εκατ. ευρώ, του διαγράφουν τα 138, και το υπόλοιπο θα το πληρώσει σε 20 χρόνια! «Αυτές είναι δουλειές», που λέει η λαϊκή ρήση. Όμως το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» του κ. Πηλαδάκη επεκτείνεται και στις offshore. Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των Panama Papers. Συνεπώς για την οικονομική ελίτ που «παράγει» αέρα κοπανιστό υπάρχουν διαδικασίες με «δανειακά και αγύριστα» που μετατρέπονται σε «επενδύσεις» σε offshore… Για το λαό, μετά το πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και επιβολή χαρατσιών, υπάρχει κυνηγητό για κάθε οφειλή προς τράπεζες και δημόσιο χωρίς κανένα έλεος.
Π.Δ.

Τελευταία σελίδα σημειωματαρίου για το 2021

Μέσα σ’ αυτό το κωλοτετράδιο χθες βράδυ, σβήσανε όλοι οι προηγούμενοι αιώνες και σήμερα αρχίσανε «να γράφουνε» οι άλλοι τόσοι υπόλοιποι.
Να ευχηθούμε να μην ξανάρθουνε τέτοιοι και αυτοί να περάσουν ήσυχα, χαρούμενα και ειρηνικά στα αζήτητα, αφού κι εμείς προσπαθήσουμε να πετύχει αυτό.
Τώρα ‘ένα λίγο δύσκολο ζητούμενο, θα είναι να αποφασιστεί και να μπει σε ενέργεια, από την επιτελική –μας-–κυβέρνηση, η ώρα και η στιγμή που θα επισημανθεί, θα διαταχθεί και θα κυρωθεί το τέλος που είπαμε και στη συνέχεια, τι ώρα ακριβώς θα κατεβούνε οι μάσκες, χωρίς τα από κάτω τους μούτρα, για ν’ αρχίσουνε πάλι οι απαραίτητες ασχολίες.
Το θέμα θα είναι, σε ποια από τις γλώσσες των άλλων ζώων, θα γίνει αυτή η ανακοίνωση, ώστε να υπάρξει τέλειος γλωσσικός συγχρονισμός.

Νίκος Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!